БЛС: Дефицитът в бюджета на НЗОК ще е поне 400 млн. лв.

Проверките на болниците били "PR акция Великден"
30 апр 2014 15:41,
5
 БЛС: Дефицитът в бюджета на НЗОК ще е поне 400 млн. лв.
Снимка: БТА

Дефицитът в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да е 200 милиона лева, а двойно повече – около 400-500 милиона лева, заяви на пресконференция днес председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов.

Според съсловната организация разчетите на здравния фонд за очертаващия се дефицит в бюджета на институцията ще са грешни и това е една от причините за проверките на болниците, които НЗОК е извършила в почивните дни около Великден.

БЛС обяви проверките на болниците за „PR акция Великден“, от която никой няма да спечели. Според лекарското съсловие информацията, изнесена от Здравната каса, че болниците продължават да хоспитализират пациенти без необходимост от активно болнично лечение, че пускат хоспитализирани пациенти вкъщи, че не лекуват съпътстващи болести, имат за цел единствено да се очернят лекарите за пореден път.

Според ръководството на лекарския съюз целта на тези проверки е била да се посочи сумата от 1,5 милиона лева, с които болниците ще бъдат санкционирани, и „да се замаже или прикрие проблемът с недофинансирането на системата и с липсата на регулации“.

Касата прави проверки, а в същото време ръководството не си дава сметка, че тъкмо заради липсата на ефективна регулация се трупа този дефицит, каза Райчинов. В този смисъл той допълни, че посочените 1,5 милиона лева, които били надписали лекарите, не е състоятелно твърдение. Касата не е в състояние да осъществява ефективен контрол докато не влезе в сила електронната здравна карта, коментира председателят на съюза.

„Лекарите не са виновни за недофинансирането на здравеопазването“, каза Райчинов. Той посочи, че съюзът е поискал от НЗОК реалните имена на тези болници и лекари, които са направили нарушенията, защото иначе цялото съсловие се поставя под общ знаменател. „Поискахме резултатите от проверките - къде и какви са тежките нарушения, но не ги получихме“, каза Райчинов и допусна, че Касата е подала на медиите не съвсем точни данни. По думите му инспекторите просто са „търсили да намерят нещо“ в дадена болница. 

НЗОК е преди всичко финансираща институция, не е нейна работа да проверява стандартите на лечение на пациентите, контрираха още от БЛС. За тях свободата, която си е позволила Касата с тези празнични проверки, не е в правилната посока.

За лекарите не е нарушение и това, че болниците пускат пациенти по време на празниците извън болничното заведение. Като аргумент лекарският съюз посочи, че никъде в Европа няма стандарти за брой дни, които пациентът да пролежи в болницата. „Навсякъде стремежът е да се лежи в болница възможно най-малко, а това, че лекари пуснали болни да си отидат вкъщи за празника не е престъпление, както беше описано от касата. Лекарите обаче няма как да се защитят дори и чрез съда, каза Цветан Райчинов.

Той си обяснява проверките и с показването на свръхактивност на Касата и то в посока проверки на качеството на извършена медицинска дейност, което не влиза в задълженията й. Райчинов вижда в тази активност неспособност на институцията да се справи с проблема с недофинансирането на болниците.

Лекарският съюз отправи покана към здравния министър Таня Андреева, към председателя на Надзорния съвет д-р Бойко Пенков и към управителя на Здравната каса д-р Румяна Тодорова да вземат участие на предстоящия лекарски събор следващата седмица за открита дискусия и намиране на ефективно решение, защото от „PR акции медицината няма да спечели“.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: НЗОКБЛС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
продължение от 6 преди 9 години
Най- порочното се експлоатира т н "Право на второ мнение - първо ,защото лечението като цяло ,не е еднократен акт , а е Процес включващ т нар Диференциално -диагностично поведение ....алгоритъм. Правилното е да се започне при личния лекар и ако и когато личния лекар прецени Той мотивирано да поиска консултация от свой колега с тясна ориентирана специалност.Пренебрегвайки тази необходимост води до лутане на пациентите и до хаос в системата
5
0
 
1
 
! Отговори
и пак лекар преди 9 години
Цялата реформа е нещо много стойностно ,което го осъзна само министър Д.р Илко Семерджиев и стартира реформата.Аргументи: 1. на пациентите се даде властта да участват активно в лечебно -диагностичния процес - личен избор на семейния лекар / вместо предишния принцип по територия/2"правото на информирано съгласие ,3. Правото на второ мнение! Но последна побългаряване . Системно , осъзнато ,челенасочено Занижаване доверието в личните лекари.Дори избиращите пациенти забравиха ,че това са лека
4
2
 
0
 
! Отговори
друг лекар преди 9 години
До Лекар Цялата реформа е една тъпотия, но вече няма честен човек да излезе и да каже извинете сбъркахме, но сигурно такъв момент няма да доживея .
3
0
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
На Илиана Йотова сестра и знае ли?
2
3
 
2
 
! Отговори
Помнещ преди 9 години
Той пък Бойко открадна само 2 милиарда от здравните вноски при неговия мандат.Ми то нищо работа.
1
0
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 9 години
Здравната каса в Р. България системно и настойчиво убива медицината. Всеки лекар работи под невероятен стрес да не сбърка стотиците документи, които трябва да попълни. Няма време за пациентите. Досега нито веднаж здравната каса не се е поинтерисувала как се чувстват пациентите. Единствено обект на проверките й са документите. Това е порочно и цинично. В целия развит свят онкологично болните се лекуват в т.нар. дневни стационари. Само в България нашата родна здравна каса брои болните като пилци.