Голямата тема за Европа - дали стои пред ново разделение

Боряна Димитрова: Разчитаме повече на европейските институции
30
Голямата тема за Европа - дали стои пред ново разделение
Снимка: архив, Ройтерс

В България има ясно дисбалансирано отношение към Европейския съюз, коментира в Деня на Европа социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова пред БНР.

Още по темата
По думите й българинът харесва стара Европа и ЕС заради възможностите, които му даде да пътува, възможностите за образование, за работа.

Дали ще се възползваш от тези възможности, зависи от личната инициатива, а не просто от очакванията нещо да се случи, подчерта тя.

Българите обаче не харесват факта, че страната ни не можа да заприлича на Европа, добави социологът.

По думите й българинът вижда основните проблеми в неосъществяването на европейската мечта, на европейския стандарт и европейски правила у нас свързани именно с политическото лидерство в страната ни, с ангажимента на политиците.

Според Боряна Димитрова голямата тема днес е дали Европа е изправена пред ново разделение, нова Студена война, Берлинска завеса, дали ще може да устои на предизвикателствата на украинската криза.

Според нея българите продължават да разчитат много повече на европейските институции, отколкото на българските.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
много знаеш бе, преди 9 години
До отговора знаеш ли защо гласуваш, кого и за какво пращаш в ЕП. Иначе на мен ми е приятно да съм в състава на ЕС.
23
0
 
0
 
! Отговори
26 преди 9 години
Имах предвид как сте живяли 1996 (без ЕС) и 2014 (с ЕС).
22
3
 
0
 
! Отговори
до 6 и 7 преди 9 години
Даже и за *** като вас - очевАдно е, ако сравните как сте живяли примерно 2006 (без ЕС) и 2014 (с ЕС). Разликата е в ПЪТИ. То и това е доста примитивно сравнение и аргумент, ама да е като за вас разбираемо. ЕС ли е крив на ***, че след 2001 си избира управници, които НЕ ПРАВЯТ реформи-няма как без реформа в съдебна система (справедливост) и МВР (сигурност), плюс здравеопазване и образование. Само дето да сте виждали чугунени глави реформа да правят, залъгват ви само с празни приказки!
21
3
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
От повечето коментари лъха абсолютно инфантилно мислене. "Ние сме в ЕС и той е длъжен да се грижи за нас", а това че отпусканите средства се крадат от БГ политици и БГ фирми никой не го еня. Това че 90% от икономиката е в сивия сектор, корупцията е издигната до национална черта и никой не спазва законите какво ви говори. Излезе ли дивото племе на българите от ЕС, Европа само ще си отдъхне, но България оставена сама на народа си ще заприлича на Сомалия.
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правова държава е държава в която права имат само богатите
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Социолозите са по големи лъжци и продажници от политиците.Резултатите от "проучванията" ги получават директно от Сащ или Брюксел
18
0
 
2
 
! Отговори
хх преди 9 години
Западноевропейците изграждаха своята социална държава с много демокрация и то РЕАЛНА, върху нейните принципи се роди и ПРАВОВАТА ДЪРЖАВА, която стана първата предпоставка западноевропейските народи да се вдигнат огромната разруха на войната и достигнат огромен материален духовен просперитет. Сега западноевропейците от северна и средна Европа- Швеция, Финландия, Норвегия , Дания, Холандия, Германия, Австрия и Швейцария са построили изцяло развития социализъм на Маркс и се считат за най-добре изградени социални държави, те достигнаха с точно 15 пъти по-висок жизнен стандарт от българите.А на
17
2
 
2
 
! Отговори
s1 преди 9 години
"Според нея българите продължават да разчитат много повече на европейските институции, отколкото на българските."И това в общи линии показва отношението на българина към Европа. Бе зле-зле, но не е по-зле от нашата страна. Уви.
16
1
 
4
 
! Отговори
До 16 преди 9 години
И на мен ми е интересно, ама няма да стане. Просто защото тези понятия като свобода на словото, равенство на мненията, дискусии и компромиси, това са празни думи. Цветен параван зад който се крият всички "демократи". А си изразил друго мнение и те няма нито на екран, нито въобще можеш нещо да пишеш и публикуваш. Боже, а говорят че в Русия имало цензура. Та там не се е изказал само този, когото много го мързи.
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно ми е- ако някой социолог е против ЕС дали ще може да се изявява по ТВ?
14
2
 
2
 
! Отговори
отговор преди 9 години
До 13 Аз знам отговора, и той не е приятен за нас.Който иска да го получи,нека да пита управляващите от 2007 до сега !
13
0
 
2
 
! Отговори
ами направи го преди 9 години
До Щедъркажи ти колко, като знаеш
12
2
 
8
 
! Отговори
Щедър преди 9 години
До 10 Ти знаеш ли колко сме внесли като вноски в ЕС, и колко сме получили по "еврофондове ? Някой даде ли отчет ? А ако го направят, от отговора ще се изненадаш много, ама много !!Така че не чакаме с прогегната ръка ,а май даваме повече...!!!
11
0
 
6
 
! Отговори
шопето преди 9 години
Можем да я стигнем Европа, в която впрочем сме си. Можем даже и да я надминем, стига да искаме. Просто престъпниците трябва да са в затвора, а не да ни поучават от радиото, телевизията и вестниците. И тогава нещата много бързо ще си дойдат на мястото. Гоце, станишка, доган, сайдера, ето кои са основните...
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
че какво е направил всеки един българин за да заприличал на европеец. Чака с протегната паничка.Псува европейците, а иска блага. Даже като му се дават фондове, не умее да ги усвои, а се опитва да краде. Иска руснаци. *** и те ще ви бият шамари бе, крадльовци.
9
3
 
15
 
! Отговори
!!!!! преди 9 години
Големи опити, големи чудеса цял днес да ни промиват мозъците с "Деня на Европа", дип да не се сетим, че днес е един от най- големите световни празници- капитулацията на фашизма, денят на победата над него. Та за този ден са умрели милиони хора- както руснаци, така и "европейци".Честит Ден на победата, дами и господа, от мен, гражданина на Република България, който се надява никога повече да не се повтаря ужасът на световната война.
8
4
 
8
 
! Отговори
Ами да преди 9 години
Да, такова разбалансирано ще е отношението, като само пренаписваме историята. ДНЕС Е ДЕНЯ НА ПОБЕДАТА, А НЕ ДЕН НА ЕВРОПА. Окъде накъде ще се чества ден на европата в деня когато няколко олигарха от стоманодобивната промишленост решили да станат "обединение", т.е монопол.А за избитите по вина на тези "европейци" милиони руски и от други националности хора - нито дума.Мен ме е срам от еврог....йска европа.И тя, с това двойственно отношение към нещата СКОРО НЕМИНУЕМО ЩЕ ЗАКЪСА. Хората не са слепи.
7
2
 
22
 
! Отговори
... преди 9 години
"Българите обаче не харесват факта, че страната ни не можа да заприлича на Европа, добави социологът."Това твърдение е невярно, умишлено и по европейски удобно изкривено. Българите не харесват ЕС поради несправедливата му политика по отношение на различните държави- членки. За едни е майчица- кърмилница, а за други, като България- жива мащеха. Това и децата у нас го осъзнаха и то дразни българина.
6
2
 
18
 
! Отговори
Анкета преди 9 години
Да се направи анкета, ако трябва само с един въпрос-Да се попитат българите, по добре ли живеят българите от както влязохме в ЕС ? Ако отговора е ДА добре, ако е НЕ- референдум, и вън от ЕС !!!Хайде тогава да видим резултата, нали това е демократично !!
5
0
 
15
 
! Отговори
гном преди 9 години
Значи,Борянче,такива като теб като почнат мнения да ми изказват..."по думите й българинът вижда основните проблеми в неосъществяването на европейската мечта, на европейския стандарт и европейски правила"-ами за какъв *** влязохме в ЕС, да заприличаме на нещо,само че при нас има обратния ефект,все повече се отдалечаваме от това нещо,я отиди да видиш Румъния,които винаги са били по-зле от нас накъде вървят...