Българинът се тревожи накъде върви светът

Притеснява ни икономическа криза, енергийна зависимост, нова Студена война
120
Българинът се тревожи накъде върви светът
Снимка: архив, БулФото

В българското общество се забелязва нараснала тревожност накъде върви светът, коментира социологът Живко Георгиев, който представи днес пред Обществения съвет към МВнР национално представително проучване, свързано с обществената оценка за работата на външното министерство. Изследването е направено между 11 и 22 април сред 1400 души.

По думите му за българското общество песимизмът е константен и като че сме свикнали с това. През последните два-три месеца обаче се е появила висока тревожност накъде върви светът.

В глобален план българите се притесняват от регионална или световна икономическа криза, от негативни ефекти, свързани с енергийна зависимост, от климатичните промени, от нова Студена война, предаде БТА.

Според изследването българинът е изявено позитивно настроен към четири държави. Лидер по позитивни нагласи е Германия - 71 на сто, второ и трето място заемат Русия и Франция с 61%, следвани от Великобритания.

Към ЕС като цяло има позитивни нагласи – от 55 на сто от анкетираните. България продължава да бъде една от страните-членки с най-позитивни нагласи към ЕС, но има известно разколебаване, повлияно от предстоящите евроизбори и посланията на основните политически сили, коментира Георгиев.

39 на сто смятат, че България е спечелила от членството си в ЕС, според 22 процента е загубила, а за 31 на сто нищо не се е променило.

Най-високо сред приоритетите на Министерството на външните работи хората оценяват оказването на съдействие и помощ на българските граждани в чужбина, пострадали при кризисни ситуации и природни бедствия - 80 на сто от анкетираните.

Вторият приоритет, оценен като много важен, е оказване на подкрепа на българската общност зад граница за съхраняване на българската идентичност и култура – 74%.

Следващите значими приоритети според анкетираните са икономизацията на българската дипломация и разширяване на търговско-икономическите връзки с бързоразвиващите се икономики. Мнозинството дават положителна оценка и на подобряването на достъпността и качеството на консулските услуги.

Според данните 60% от анкетираните намират позицията и действия на МВнР във връзка със ситуацията в Украйна като балансирани и съответстващи на интересите на българското общество. Общественото мнение не е настроено крайно по отношение на дипломатите, свързани с бившата ДС, показва проучването.

Като цяло 24% от оценките за дейността на МВнР са позитивни, 31% - неутрални, 19%  – по-скоро негативни, 26% не могат да преценят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Светът е тикан да върви към тотална ***. За съжаление и българския етнос все повече заприличва по култура, вид и поведение на грозните и уродливи същества от гетата.
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Дългогодишните футболисти имат "по-малък обем" на мозъка в сравнение с останалите мъже, сочи ново проучване"В България има 6 МИЛИОНА футболисти.
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
110Дуга *** като теб НЕ мислила и ПАК умряла.И не ми говори за филисофия неандерталецо.
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Човек, който е зает с проблема днес да оцелее, не се тревожи за света.
61
1
 
3
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
НИКОИ И НИКАДЕ НЕ Е КАЗАНО ДА СЕДИШ НА ДВА СТОЛА .А НА ЕДИН НА ВСЯКЪДЕ МОЖЕШ ДА СЕДНЕШ ПО ХУБАВО ДА СМЕ СЪС РУСИЯ ТЕ СА ПРОВОСЛАВНИ И СЛАВЯНИ КАТО НАС ИМАМЕ И ПЛЮС НАЩА ИСТОРИЯ ШИПКА
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Философски погледнато светът означаващ човешката цивилизация се развива.Тръгнал е натам накъдето тръгва новороденото.И в този шарен свят всеки носи своя кръст.Що се отнася до тревожността ,тя не решава проблеми,а води до депресии.Не й се поддавайте,за да не се сгромолясате."Изживявай всеки миг като последен"Друго спасение няма.Както казват старите хора"една *** мислила ,мислила и накрая умряла"
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
единственото решение е-обявяваме война на швеция,и...веднага се предаваме,така поне ще сме шведска колония хаха
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Пуфтеникemi tova ste vie prudlovci!!! dobre e che si priznavate
57
15
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
Според изследването българинът е изявено позитивно настроен към четири държави. Лидер по позитивни нагласи е Германия - 71 на сто, второ и трето място заемат Русия и Франция с 61%, следвани от Великобритания.ЩОМ БЪЛГАРИНЪТ Е ПОЗИТИВНО НАСТРОЕН И КЪМ ГЕРМАНИЯ И КЪМ РУСИЯ ,ЗНАЧИ БЪЛГАРИНЪТ НЯМА ЛОГИЧНО МИСЛЕНЕ ! НЕ Е НОРМАЛНО ДА СИ ПОЗИТИВНО НАСТРОЕН ЕДНОВРЕМЕННО И КЪМ ЕДНО ДОБРО ДЕЛО И КЪМ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ! ГЕРМАНИЯ ВЪРШИ ДОБРИ ДЕЛА , А РУСИЯ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ !
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Moeto mnenie che mqstoto na Bulgaria e do Rusia..
55
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нямам познати, които да са се разтревожили за "енергийната зависимост". Разтревожили са се единствено еврогейовете, които искат вместо да ползваме руски газ, да се тровим с шистов.
54
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако българинът се тревожеше поне малко нямаше да ни управлява триглавия змей.
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На къде отива Сифия сега всеки час на всякаде има матралл!
52
1
 
31
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
Мен пък най-много ме тревожи, че В РЕЗУЛТАТ НА 70-ГОДИШНОТО ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИ всякакви самозвани "политици" успяват все още да водят за носа множесто гласоподаватели (или да купят гласовете на хиляди малообразовани и бедни люде).Така нещастната ни Родина затъва все повече и повече в блатото, а кукловодите си играят играта, вадейки от ръкавите си все нови и нови козове - то не бяха Сакскобургготски, Рапона, Болен, а сега Дудук и всякаква друга гмеж.
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българинът се тревожи накъде върви светът ................към срив в системата.
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българинът се тревожи накъде върви светът Ako sveta zavisishe ot balgarina sveta shteshe da e na privarshvane
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен***Много ми е смешно как от време на време се появяват разни внедрени агенти, които обясняват какво е положението и накрая опират до израза "вие българите". Толкова сте явни, че даже не се усещате.***Така е, форума е пълен с турско-арабско-*** елементи, които не пропускат да унижат България и да набият канчето на българина. Психологическа война, т.е. Политика, какво да правиш.
48
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Махнете този Сидеров че не се трае от него .
47
4
 
32
 
! Отговори
б.ю.б.ю. преди 9 години
Каквото и да пишете,соросчета пъпчиви,глобалната обстановка е следната--- империята на злото САЩ,тръгна към дъното.И от там няма връщане....поне в близките 200-300 години.А истината е проста---всички тяхни грехове ще си ги платят---даже с лихвите.......
46
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преломни времена на промяна в света. САЩ губят ролята на лидер и стават аутсайдер.

Спонсорирани публикации