Отличиха 10 герои на децата

Награди "Златна ябълка" бяха връчени за принос към живота на българските деца
Обновена: 11 юни 2014 10:31 | 11 юни 2014 10:31, Олга Каферинова
3
Отличиха 10 герои на децата
Кристалина Георгиева и Весела Банова, председател на Управителен съвет на НМД, Снимка: НМД

Национална мрежа за децата връчи ежегодните награди за принос към живота и благосъстоянието на българските деца "Златна ябълка". Церемонията се проведе снощи в Столичния куклен театър. Личностите и организациите, които получиха грамота и шоколадова статуетка, бяха номинирани от организациите, които членуват в Мрежата.

Управителният съвет на Национална мрежа за децата реши да връчи тази година специалната награда на еврокомисар Кристалина Георгиева. Мотивът за това е свързан с особеното внимание и съпричастност, които тя проявява от началото на нейния мандат към проблемите и положението на децата в България. Въпреки своята натоварена международна работа Кристалина Георгиева поддържа редовен контакт с българските деца и техните семейства, подкрепяйки различни кампании, ангажирани с децата и тяхното образование.

Примери за това са кампанията на УНИЦЕФ срещу насилието върху деца, отбелязването на деня на засегнатите от аутизъм, подкрепа за деца в неравностойно положение и за деца бежанци, участие в годишната конференция на европейската мрежа за децата Eurochild, провела се в София през 2012 г.

“Златна ябълка“ в категорията „Герой на децата“ получи екипът на 40 СОУ „Луи Пастьор“ в София, който успява да обнови сградата му и да увеличи двойно броя на паралелки с първокласници. Вратите на училището са отворени за всички деца, независимо от техния етнос и дали имат специфични образователни потребности.

За политик на национално ниво беше отличена евродепутатът Мария Габриел, номинирана за усилията ѝ за повишаване на активността и знанията за Европа на децата и младите хора и за работата й по въпросите за майчиното и детско здравеопазване.

Шоколадова статуетка за принос в категорията "Политик на метсно ниво" получи Владимир Москов, кмет на община Гоце Делчев, за своята активна дейност в подкрепа на училища и детски градини, социално уязвими групи и инициативи, насочени към децата.

Наградата на публиката получи Дарина Иванова, чийто живот е посветен на децата и младежите във Варна. Това, което обединява всички нейни усилия по време на нейния дълъг професионален път, е да помага на младите хора  да осъществяват идеите си и да ги насърчава да бъдат активни граждани.

Люба Йорданова беше отличена за журналист на годината. Със своите статии „Фонд за забавяне на лечението“, „Да влязат мислещите“, „Дълбоко в чекмеджето“, „Включени, а не заключени“, тя отразява и насочва общественото внимание към ключови проблеми, засягащи живота на българските деца и семейства.

Награда в категорията "Специален принос" беше връчена на д-р Румяна Кралева за нейната дългогодишна работа за каузата за подобряване на живота на децата с увреждания у нас. Тя е един от първите активисти, работещи в помощ на изоставените деца с увреждания у нас, като не само помага директно на десетки деца и младежи да израснат щастливо, но и насочва общественото внимание към  проблема за социалното изключване на децата с проблеми в развитието.

Целенасочените и последователни усилия на Община Козлодуй за подобряване на живота на децата съвместно с всички институции и организации, имащи отношение към гарантирането на детското благосъстояние, бяха високо оценени от журито. Екипът на общината успява да намали значително броя на отпадналите ученици от 26 за учебната 2011/2012 г. на 11 за учебната 2012/2013 г.

СОУ „Паисий Хилендарски“, гр. Златица, получи шоколадова статуетка за своята практика на обучение на деца по гражданско образование.  Децата, които преминават през този курс, изграждат добри връзки, придобиват умения за себеизразяване, защитаване на собствените интереси, добиват увереност и се подготвят за ролята си на активни пълнолетни граждани.

Грижата за деца с психични проблеми е тема, която слабо се познава от българските институции и общество. Целенасочената работа на Център за психично здраве, гр. Русе, за предоставяне на интегирана услуга за продължителни безплатни психотерапевтични грижи за деца и младежи с проблеми в психичното развитие и психологическа подкрепа за родителите беше отличена от журито в категория "Болница".3
Още по темата: наградидеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Златен лъв преди 7 години
Пфу, ама наистина нямат срама тия политици!
2
0
 
0
 
! Отговори
Златен лъв преди 7 години
Нали беше неморално и даже забранено да се използват деца в политическите игри?
1
0
 
2
 
! Отговори
Приветствам идеята - преди 7 години
да бъде засвидетелствано признанието на обществото спрямо онези, които са направили нещо добро и полезно в името на децата.Позволявам си препоръка -да се предвиди нагпада и за точно определен вид принос - за човек, който е насочил вниманието на обществото към една прогресивно намаляваща категория: здрави етнически българчета от нормални семейства, ходещи на училище и не създаващи проблеми. Да се поощри някой, направил нещо ефективно, за да не попаднат те в Червената книга на изчезващите видове