Над 61% от българите се осигуряват в частен фонд

Средно за втора пенсия хората са внесли по 1 880 лева
Обновена: 3 яну 2015 16:41 | 3 яну 2015 16:38, Екип на Bulgaria On Air
73
Над 61% от българите се осигуряват в частен фонд
Снимка: Dnes.bg

Над 61% от населението на България се осигурява в частен пенсионен фонд, предаде телевизия Bulgaria on Air.

Средно за втора пенсия българите са внесли по 1 880 лева, а в професионален фонд сумата гони 3 хиляди. За разлика от задължителните удръжки за допълнителна пенсия, средно натрупаните доброволно средства са по-малко - около 1 230 лева.

Статистиката на Комисията за финансов надзор показва, че се разраства пропастта във вноските на младите и по-възрастните осигурени. Докато хората над 50 години са натрупали средно в универсален и професионален фонд съответно по 2 500 и по 4 000 лева, то младежите до 25 години са заделили за втора пенсия по около 370 до 830 лева.

За първите девет месеца на 2014 г. близо 3,4 млн. българи се осигуряват в универсален пенсионен фонд, като средностатистическият вложител е на почти 38 години. Професионален или доброволен фонд  са избрали близо 860 хиляди души.

Така от общо 6,92 млн. души население у нас 4,26 млн. отделят всеки месец за втора пенсия. На този фон по-малко от половината българи работят активно – малко под 3 милиона души.

През 2015 г. Националният осигурителен институт трябва да изплати близо 8,4 млрд. лева пенсии. Като процент от целия бюджет на общественото осигуряване това е 86 на сто. От вноски за пенсия по сметките на НОИ обаче се очакват да постъпят половината средства – 4,5 млрд. лева.
 

Обобщението на данните вижте във видеоматериала на Bulgaria on Air

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
sorry преди 9 години
pogreshni napisani "ce" i "v" v zaglavieto vi prastat v savsem drugi posoki na misli i mechti.:-)
54
1
 
5
 
! Отговори
Смолян преди 9 години
Дано политическата мафия не успее да ограби паричките на хората, които са си спестили в лични партиди. Това ще е поредния пирон в ковчега.
53
1
 
9
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Борисов + Местан = новите крадци на пенсионни вноски. Старите си ги знаем - червените другари....
52
2
 
12
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До ЗА 49. Ами ако аз предпочитам да не внасям нито в държавен, нито в частен фонд, а, защо не може. Искам тези суми които ми се удържат да бъдат прехвърляни в лична спестовна сметка в посочена от мен банка с клауза да ми се изплащат след пенсиониране!!! Защо не може!! Къде ми са правата, не искам нито в НОИ нито в ЧПФ да внасям. И в двата случая си е чиста кражба, в първия случай краде държавата, във втория - частния фонд. Ще ми обясняват че дават право на избор, нищо подобно, долни крадци!!
51
3
 
10
 
! Отговори
от сидни ав$тралия преди 9 години
Нали знаете че първите пенсии от Часните фондове трябваше да почнат да се изплащат 2011.Проверете какво се случи тихо мълком, информация има, ползвайте си акъла.Пари нямаше и тихомълком старта се замрази. Така до ден днешен никой не е видял пари от там.А те са източени и държавата трябваше да гарантира и да възтанови парите защото държавата е задължила народа да внасяНо с новия закон държавата вече НЯМА да гарантира нищо, ще ви кажат ами да не сте внасяли в ЧПФ така че пийте 1 студена вода
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СТОПНе забравяй,че при изчисляване размера на пенсията играят значаваща рола и други фактори,като тредов стаж,възраст и период,за който ти изчисляват съотношенито между среден осигурителен доход и фактическият такъв за конкретно лице и случай!При мен например се получи период 92-95г.Иначе нека да ти се множат парите и да ти послужат наистина за това,за което ги внасяш!Успех!
49
2
 
1
 
! Отговори
Ленин преди 9 години
Прочетете:Социално осигуряване/ Alexander Todorov ! И си лягайте!
48
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СТОПЛично аз се съмнявам,че имаш 30 000 лв,ама както и да е!При положение,че съм се осигурявал на макс.осигурителен праг от началот до преди 2 месеца,имам около 7 500 лв.Сега си кютам на 750 лв.пенсия и 900 лв.заплата,пък да сме живи и здрави,след 10-тина години ще видим!А това,че държавата не ми била внасяля осигуровките си е нейна грижа!Живот и здраве на всички,даже и на тези които завиждат и злобеят!
47
3
 
17
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
И тези мизерни 1800 лв на човек се опитаха да откраднат.Шапка им свалям,КТБ,пасти да яде.Дон Боко -Банкянски,надмина своите учители-клептомани.Комунистите.
46
5
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Като гледам колко хора пишат глупости за частните фондове, или е промивка да мине тихо и мирно прехвърлянето в НОИ, или са се засилили със страшна сила към групата беден пенсионер. Система която слага в общия кюп и дава според години а не внесени пари умира. НОИ е пред фалит (поради което кърпят с тоя *** закон), а те разправят колко бил сигурен в сравнение с частните. На каса бира се обзалагам с който се навие че до 2 години НОИ е заминал просто защото няма как да съществува в тоя си вид.
45
13
 
12
 
! Отговори
ЗА 49 преди 9 години
ХОРАТА ПРЕДПОЧИТАТ ДЪРЖАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ, ТОЧНО ЗАТОВА ЧАСТНОТО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. НО НА ТОВА РОБСТВО МУ БЕ СЛОЖЕН КРАЯТ И ТО ОКОНЧАТЕЛНО ЩЕ БЪДЕ ПРЕМАХНАТО.
44
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 123НЕ ИМ ОБРЪЩАЙ ВНИМАНИЕ НА КОРПОРАТИВНИТЕ ЛОБИСТЧЕТА. ТЯХНОТО ВРЕМЕ МИНА. ВПРОЧЕМ КОЙТО ИСКА МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖИ ДА СИ НАЛИВА ПАРИТЕ В ЧАСТНИТЕ ФОНДОВЕ С НЕИЗВЕСТНИ СОБСТВЕНИЦИ.
43
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПрояснениеСистемата НОИ е единствената реална гаранция че някога ще имаш пенсия, вместо някой *** "бизнесмен" да ти гепи парите и да офейка.
42
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Частните фондове са минало.
41
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СКОРО ТОВА ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ. ЧАСТНИТЕ ПИРАМИДИ ЩЕ ОТИДАТ ПО ДЯВОЛИТЕ.
40
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БългаринДържавата сме всички ние!Докато си траем и отминаваме с безразличие зулумите на определени индивиди,работодатели,политици,магазинери,работодатели,банкери и вс.останали,които се опитват да ни цакат по всевъзможни,брутални и безогледни начини,не чакайте нещо да се промени!Докато сме съгласни да даваме пари на измамници по телефона,за да се оправи нашето момче или момиче,след извършена катастрофа,няма на кого и за какво да се сърдим!
39
6
 
14
 
! Отговори
Прояснение преди 9 години
Системата на НОИ е събирателно раздавателна. МВР и МНО не внасят нищо. За *** не съм информиран. Тук едно момче твърдеше, че измират на 50 за разлика от тези със зелените и сините чорапки. В никоя страна налога на НОИ не плаща болничните. Без драстични промени системата и избиват лагерите. Тези в НС не са години да решават проблеми.
38
2
 
22
 
! Отговори
citizen преди 9 години
Да, НОЙ не е пирамида, понеже видите ли, Държавата била гарант? Гарант на какво е?Хайде да ми дадете само един-единствен пример за последните 25 години където държавата се е доказала като добросъвестен собственик?И за този *** с "КТБ това, КТБ онова". Именно държавата създаде случая КТБ и носи най-голамята отговорност за него.
37
0
 
2
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААА преди 9 години
Не се грижи за мене "ситизанче-партизанче"-----и ние си маме фатки като "круша -крий"..ха,ха,хахааааааааа.......Па и и у комшийте има банки ..не само тука.
36
0
 
8
 
! Отговори
До виновен от МВР преди 9 години
До Анонимен 11 Милиционерите вземат рушвети и си ги искат с изнудване не хората. Като не са ти внасяли осигуровки от МВР живей с краденото. Продай си апартаментите в синята зона. Ето ти премер: На мен 1997 година не са ми внесли 5 месеца осигуровки. За тези месеци не вземам нищо. На теб не са ти внасяли нищо значи без пенсия.