Мартин Карбовски отнесе глоба за женомразка реч

600 лева за "политиката е лека жена в перманентен цикъл"
Обновена: 9 яну 2015 16:07 | 9 яну 2015 16:00, Камелия Цветанова
69
Мартин Карбовски отнесе глоба за женомразка реч
Мартин Карбовски. Снимка: Булфото, архив

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) глоби с 600 лв. журналиста Мартин Карбовски след сигнал на Българския хелзинкски комитет (БХК) за негова статия, която съдържа груба женомразка реч. Статията със заглавие „Краят“ е публикувана в уебсайта Lentata.com на 6 септември 2013 г.

В нея Карбовски заявява, че „след четвърти септември 2013 година политиката разбра, че е станала лека жена в перманентен цикъл. Сиреч, ще смърди, но няма да ни свърши работа“, припомня БХК.

Според КЗД метафоричното говорене в пасажа „има за косвен обект обругаване на цялата група на жените с менструален цикъл“ и „ползването на женското, за да се представи политиката в негативен и отблъскващ образ, което е безспорно обидно“.

В решението си Комисията подчертава, че изразът „няма да ни свърши работа“ обективизира жените, представяйки ги като предмет за сексуална употреба“.

„Очевидно е, че пасажът, изразен словесно, е унизителен и обиден, внушаващ принизяваща представа за жените“, пише в решението си КЗД.

Според Комисията значимо обстоятелството по случая е и това, че Мартин Карбовски е известен и популярен български журналист както в телевизионния ефир, така и в интернет пространството.

„Като обществена личност с широка медийна трибуна той се явява влиятелна фигура, способна да формира общественото мнение, предвид което влиянието му е по-голямо, отколкото на автор, който не се ползва със съответна на неговата известност и популярност“, пише в решението си Комисията. Според органа по равенство влиятелността на Карбовски е видна и от над 120-те хиляди потребители на социалната мрежа Фейсбук, които следят неговата страница там.

Със свое решение от 18 декември КЗД постановява, че съдържанието на статията „Краят“ представлява дискриминация – „тормоз“ на основата на пол, и глобява Карбовски, както и уебсайтовете, публикували материала, с по 600 лв.

Решението на КЗД може да бъде обжалвано в срок от 14 дни от получаването му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Жена Добре, както желаете :))
43
4
 
1
 
! Отговори
Жена преди 9 години
до ШопНезнам с какво можеш да ми помогнеш! Дислектик съм и е твърде късно за помощ! Ннаучих се да приемам себе си много отдавна! Не съм човек на словото!пп действително мъжете около мен си мерят и винаги са си мерили думите! За не премерена една дума отправена пряко мен съм резала глави или съм стъпквала тварта /последното е разбира се метафорично/!!! В БГ жените са много по вулгарни и в думите и в делата си от мъжете ! Карбовски казва една истина която напълно се покрива с мнението ми за пол
42
4
 
2
 
! Отговори
Съюз на карабинерите преди 9 години
Смърди му главата на Марчо.
41
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
до Анонимен 45Пише се ***, бе господине, ***, а не ***, макар и da e на латиница.Добре, ще го напиша така ***.
40
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tozi BUKLUK da iz4ezva ot efira
39
1
 
2
 
! Отговори
Жена преди 9 години
До ШопАз не съм крайна, а много крайна! Също така много търпелива! Безпристрастността е беземоционалност, т.с хладнокръвието е характерно, макар под маската на смехът! :))) Истината е, че не гледам предаванията на Карбовски, но го приемам тъй като в БГ езикът му не е изключение, а правило за мое съжаление! пп. в най близкото си обкръжение не си позволявам "лукса" да има вулгарни хора! :)))
38
4
 
2
 
! Отговори
ai na zdrave преди 9 години
nekadarnik
37
1
 
8
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
За съжаление в нашия случай ароматизираните превръзки и тампони не помагат.
36
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквито простаци са българските мъжлета-, такъв е и селяндуринът Карбовски. Той не може да е различен.
35
8
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Жена Досещам се, че цинизмът и мръсните приказки те възбуждат, но един журналист няма право да сее простащина. Като иска да изригва вулгаризми, да си покани на гости такива като тебе и да ги радва по подходящ начин. Но в тесен кръг.
34
1
 
21
 
! Отговори
Гай Баньо преди 9 години
Значи Карбовски казва че политиката е ***.Ми че то това си е чистата истина.Глобили са го за дискриминация на и проститутките.
33
3
 
4
 
! Отговори
Жена преди 9 години
до ШопКарбовски си има своята аудитория и говори на нейният език! Той не е инстанция, а журналист! Не е краен, а работи с определена ниша на обществото! КЗД както и самият ти често говорите с езика на омразата, което ви довежда до несправедливост в преценките си, едностранчивост, и сте предубедени!!!!
32
14
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Да, Мартинчо трябва малко да си мери приказките. Това *** от години излъчва само най-долен цинизъм и разтление на нравите.
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи от там и присъди раздават така ли гледай ти. Да не окаже че и от съда смърди та тия от кзд решават за всички.
30
3
 
20
 
! Отговори
Тъпаци преди 9 години
"лека жена в перманентен цикъл. Сиреч, ще смърди, но няма да ни свърши работаИ коя жена точно се обиди? След това, по 300 лева глоба, за всички женомразци, скандирали по площадите "долу политическите к*рви"
29
3
 
15
 
! Отговори
СТОЛИЧАН СОФИЯНСКИ преди 9 години
Женоря укротете се, никой не ви обижда, въобразявате си!
28
1
 
27
 
! Отговори
rokoboko преди 9 години
Ако Карбовски каже, че политиката е като "смарадливо ла*но", това значи ле че всички хора трябва да се чувстват обидени?
27
0
 
11
 
! Отговори
Info преди 9 години
Прочетете отговора на Карбовски в същия сайт :)
26
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
значи едни могат да говорят каквото си искат други не могат явна дискриминация срещу Карбовски
25
10
 
6
 
! Отговори
sram преди 9 години
Този човек е неприятен НЕ само като външност- излъчва отрицателна енергия, но има и БЕЗОБРАЗЕН език: мисли, че като употребява цинизми, вулгарности е много "ЯК" и "СЪВРЕМЕНЕН"; а то- е толкова "приятен' за гледане и слушане, колкото и другия , назоваващ се МИШО ШАМАРА.Нито ги гледам, нито ги слушам.А този, последният, отиде и в ЕС да се излага( да *** на метеното- според ТЕХНИЯ ЕЗИК)Сега замлъкна, защото БКП/БСП се усетиха.