ДАЗД иска наказания за възпитатели заради насилие над деца

Бой с метална пръчка и лишаване от храна са били част от възпитателните мерки
Обновена: 6 мар 2015 16:07 | 6 мар 2015 16:06, Анисия Иванова
10
ДАЗД иска наказания за възпитатели заради насилие над деца
Снимка: Reuters, архив

Ръководството на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) поиска дисциплинарни наказания за четирима служители в два центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) в с. Нареченски бани, община Асеновград, съобщиха от ДАЗД.

Санкциите са заради установено насилие над децата - персоналът е използвал като наказания бой с метална пръчка, щипане, лишаване от храна, както и психически тормоз - изолация или заключване навън, заплахи.

Проверката е направена по сигнал на Агенцията за международни осиновявания.

Случаите не са отразени документално от ръководството на ЦНСТ, нито то е съобщило за тях на компетентните органи.

Налице е неглижиране на децата и оставяне без надзор, видеонаблюдението се осъществява формално и е неефективно, няма определен служител, който да следи камерите. Поради тази причина персоналът дори не е разбрал за инцидент, при който едно от по-големите деца е провесило друго през парапета на стълбището,  а на помощ са му се притекли няколко момчета, се посочва в съобщението.

Работното време на ръководителя не съответства на присъствието на децата в центровете и той не е пряко ангажиран в работата с тях. Децата няма с кого да споделят преживяното през деня в детската градина или училище. Свободното време, посещението им на училище и на детска градина се планира и се извършва в група, а не индивидуално, каквито са условията за създаване на среда, близка до семейната.

Според ДАЗД не са на необходимото ниво взаимоотношенията с Отдела за закрила на детето и Центъра за обществена подкрепа - Асеновград, с училището и детската градина в с. Павелско. Това е създало предпоставки деца от услугата да бягат от училище и да извършат кражба. Образователната институция не е уведомила  ръководството на ЦНСТ за отсъствието на децата от учебни занимания, допълват от ДАЗД.

Председателят на ДАЗД даде задължителни предписания на директора на комплекса за социални услуги, който управлява двете ЦНСТ, да бъде направено практическо обучение с децата как да реагират при упражнено над тях насилие, както и да се увеличат броят на пряко ангажираните с децата служители.

От агенцията препоръчват да бъде осигурено качествено денонощно видеонаблюдение в двете услуги на комплекса, като се регламентира във вътрешните правила на ЦНСТ и се определи отговорен служител за проследяване, регистриране и докладване на резултатите от видеонаблюдението.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Петя преди 6 години
Бих искала да подам оплакване от училището на моето дете - немско училище "Ерих Кестнер" в Люлин, където децата на по-богатите родители бият нормалните деца! От самото училище не правят абсолютно нищо за да ограничат това поведение от страх да не загубят платежоспособните родители.
4
0
 
0
 
! Отговори
осведомен преди 6 години
Нека прокуратурата и ДАЗД се самосезират за насилие и в ЦНСТ в гр. Дупница. шевката на социалната служба прикрива сигнали за физическо и психическо насилие и кара работниците от ОЗД гр. Дупница да поправят протоколи от проверките си за да остане всичко покрито ,за да си запази мястото което скоро е заела.това е направо ужасно.
3
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
о , я стига! Знаете ли какви *** тези "милите деца". Това са *** от наше общество . Ако няма дисциплина с тях, бъдете сигурни, че след време те ще ни убватт , праституират, ограбват ......
2
0
 
1
 
! Отговори
край преди 6 години
Номер 5 що си жалък... При комунизма немаше такава агенция и немаше деца да просат по кръстовищата и да ровят в кофите за да ядат.
1
0
 
0
 
! Отговори
Бе-ее преди 6 години
До Анонимен 1Ходели на училище и градина в група като братчета и сестричета, а не всяко да ходи поотделно като примерен индивидуалист, както е указанието.