Личните лекари ще познават кога се нуждаем от психопомощ

Физическото натоварване и йогата предпазват от депресии
28 мар 2015 07:45,
30
Личните лекари ще познават кога се нуждаем от психопомощ
Снимка: Reuters, архив

С физически натоварвания можем да предотвратим депресивни състояния, които се обострят от прехода през зимните към пролетните месеци, съветват експертите. Ако в седмицата два пъти отделяме време за бързо ходене или бягане поне 3 километра, няма да изпадаме в депресия, коментира за БТА началникът на отделението "Депресии, неврози и гранични състояния" в Държавната психиатрична болница в Ловеч д-р Иван Иванов.

Според него проблем е, че вместо физическите усилия, съвременният човек предпочита антидепресантите.

Физическото натоварване кара човека да изпитва удоволствие и радост, заради отделянето на серотонина в мозъка, казва още специалистът. По думите му причините за депресиите могат да бъдат липсата на слънчева светлина, наследствеността, хроничният стрес, както и употребата на психоактивни вещества. Според д-р Иванов най-важното при лечението е да се изясни откъде идва проблемът.

Депресивното разстройство не може да се "самоизлекува", нужна е помощ от специалист

Освен чисто емоционалните поведенчески промени в депресията има и соматични симптоми, като безсъние, главоболие, тръпнене и изпотяване на крайниците, задух и други, посочи специалистът. По думите на д-р Иванов много често се срещат пациенти с тревожни разстройства или със соматичната компонента на депресията. Възрастовата граница е още от пубертета, допълни лекарят.

Съществува и класическа депресия, която се среща по-рядко. "Възможно е депресивното разстройство да се обостри и човек да изпадне в състояние на чувство за вина, да стане меланхоличен. Това не може да се самоизлекува", допълва психиатърът.

"Всеки в жизнения си път има нужда поне един път от психиатър. При жените е след раждане, при мъжете по повод консумация на алкохол, след психически или физически травми", каза още д-р Иванов. Той отбеляза, че най-добрият лек е физическото натоварване, а също доказано е и положителното въздействие на класическата музика, както и няколко метода в психологията.

Депресията може да се пребори и с йога

Друг вариант за справяне с депресията са упражненията по йога. Според учителя по йога Любка Янкова те са възможни решения за здравни проблеми както на физическо, така и на умствено ниво, защото човекът е комбинация от двете. "Йога помага както да поддържаме гъвкавостта на тялото, така и да ни освободи от напрегнатостта, тревожността и депресията, да ни зареди с добро настроение. Йога повлиява положително като действа по механизми, подобни на тези на антидепресантите и психотерапията", коментира за БТА специалистът.

Тя добави, че някои позиции в йогата са ефективни за стимулацията и отделянето на ендорфини - хормоните на щастието и редуцират нивата на кортизол - хормона на стреса. Например стойката на глава, при която мозъчните клетки се изпълват със свежа кръв. Много добре действа и слънчевото упражнение, което се прави като загрявка. Изпълнено няколко пъти в умерено или бързо темпо зарежда с настроение, обяснява Любка Янкова.

Стартира национален проект за това как джипитата да познават кога пациент се нуждае от психопомощ

По последни данни от проучване за психичното здраве у нас /ЕПИБУЛ/, всеки пети българин някога в живота си е имал епизод на психично разстройство, но само при един от четири от случаите, е потърсена специализирана помощ. Данните на ЕПИБУЛ показват, че когато има нужда от помощ, българинът се допитва първо до личния си лекар. Така обаче болният не получава нужната качествена помощ, тъй като джипито най-често лекува само психическите симптоми на психическо заболяване, коментират експерти.

Според тях около 30 на сто от българите, страдащи от някакъв психичен проблем или депресия, се обръщат първо към личния си лекар, а едва 3 на сто търсят помощ от психиатър. В тази връзка Националният център за обществено здраве и анализи /НЦОЗА/ стартира проект "Подобрени услуги за психично здраве". В проекта се предвижда специалисти да обучават личните ни лекари как по-лесно и бързо да познават кога пациентите им се нуждаят от психична помощ.

В рамките на проекта ще бъдат обучени 2500 лични лекари и социални работници в регионите Югозападен, Южен централен и Северен централен, тъй като там има най-висока честота на депресивни състояния, свързани с опити за самоубийства.

Две основни травматични събития в живота заемат най-големия дял в тежестта на психичните и депресивни състояния: неочаквана смърт на любим човек и неочаквани проблеми със здравето. Други събития, които нанасят чести психически травми са: автомобилна катастрофа, свидетел на смърт, заболяване на дете, физическо насилие от съпруг или партньор и т.н.

В извадката на ЕПИБУЛ се отчита също, че жените имат нагласата три пъти повече от мъжете да изпадат в депресии при някои от горепосочените събития. Други групи, които са изложени в по-голям риск от изпадане в депресивно състояние са пенсионерите, безработните и домакините. 


30
Още по темата: спортдепресияйога
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
пси преди 7 години
имахме приятел който беше 10 год. в чужбина военен пенсионер,но джипито си го водише при нея без да го погледне през тези години.
12
1
 
1
 
! Отговори
лора преди 7 години
джипито не те вижда с години,камо ли да знае състоянието ти.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какъв съвет ще ми даде психиатъра... ще ми осигури ли почивка поне за месец на красиво място в природата, в България имам предвидИ ще ми даде ли кураж да напусна работа и да живея без пари, но в хармония със себе си
10
1
 
9
 
! Отговори
анонимна преди 7 години
Защо все от краката за главата, за да осигурим пациенти за психиатри лиНай-важното се подминава - КОЙ И ЗАЩО НИ ПРАВИ МАСОВО ВСЕ ПО-ЛУДИ?при този начин на живот не можем да сме здрави, а йога не се практикува като шопинг или на фризьор
9
1
 
5
 
! Отговори
аха преди 7 години
и добре,познали,диагностицирали,какво става след това??За да се осъшестви терапия трябват добре подготвени психолози/ психотерапевти, а за това това се изисква и време за подготовката им,за да има наистина лечение а не оше по голямо увреждане на пациента.
8
1
 
8
 
! Отговори
аха преди 7 години
ще познаят,те да не са ясновидци,та ще познават?Да диагностицират трябва ,ама за това си трябва учене,практика а не съобразяване с лимити
7
1
 
6
 
! Отговори
internetlumpen преди 7 години
Не, че 90% от лекарите "НЕ" си ходят с диагнозата ама ...
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тия що висят така? това полезно ли е? не може ли да причини някой кръвоизлив в мозъка? аз примерно вчера пих неколко конячета и днес ми е малко свинско, ако увисна така може и да пукна....
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те ще познаят дали имаме нужда от псхиатрична помощ ,а дали ще имат направления да дадат с тези лимити които им спускат отздравната каса
4
1
 
16
 
! Отговори
Една българка преди 7 години
Боб ли ще хвърлят или карти "Таро"ще редят,за да ПОЗНАВАТ?
3
2
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Има такива лични лекари които познават само мъжко магаре под опашката ,а тях кой ще ги проверява ???
2
1
 
10
 
! Отговори
АТАКИСТ 2 преди 7 години
ЦЕЛИЯ ПАРЛАМЕНТ Е ЗА КАРЛУКОВО---НЕМА ТАКИВА ПСИХЯСАЛИ ЗА ВЛАСТ И ПАРИ КАТО ТЯХ ЗА ПАРИ ПРОДАВАТ МАЙКА И БАЩА ДОРИ
1
1
 
12
 
! Отговори
shrek преди 7 години
Той личният ми лекар се нуждае от психиатър и затваряне в Карлуково!