Не можеш да пишеш текст - няма 6 по литература

Изискването няма да е в сила от тази година
29 апр 2015 08:12, Анисия Иванова
32
Не можеш да пишеш текст - няма 6 по литература
Снимка, архив Булфото

Без умение да се създава текст няма да може да се получи отлична бележка по български език и литература. Обмисля се това изискване да бъде записано в стандартите, след като бъде приет новият Закон за предучилищното и училищното образование, пише в днешния си брой 24 час

Владеенето на писмения език е заложено и в стратегията за насърчаване на четенето. Усвояването на българския език е едно от ключовите умения за създаване на писмен текст, съобщи зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Абитуриентите масово се отказват от писането на интерпретативен текст или есе на матурата по български език и литература.

Много седмокласници също се притесняват на преразказа и показват слаби и средни резултати. Изискването за създаване на текст за висока бележка обаче няма да влезе в сила още от тази сесия нито на матурите, нито на националното външно оценяване, успокоиха учениците от МОН.

Според проекта за закон за предучилищното и училищното образование пък ще има два изхода от училището. След 10-и клас може да получиш диплома за чирак, а след 12-и - за калфа,

Ученик, избрал да овладее професията на автомонтьор например, трябвало да може след години отново да се влее в системата и да продължи с нещо друго. Такава възможност откриват новият тип интегрални колежи, които ще са с 2 степени на обучение и ще са 4-годишни.

В първата може да се обучават ученици след завършен 10-и клас. При приключване на този образователен курс те ще вземат четвърта степен на професионална квалификация, т.е. “майстор”. Имат възможност и да продължат в университет. Задължително условие обаче е да издържат националната матура.

Записалите се в колеж да учат професия след завършено средно образование пък ще трупат европейски кредити, които ще намалят изпитите и времето на следване за получаване на степен бакалавър, защото част от взетото в колежа ще им се признава.

Учители в интегралните колежи щели да са преподаватели от университетите и от професионалните гимназии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отдава ми се писането но има хора които не могат да напишат и половин страница по някаква лесна тема.
16
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
А кой ще проверява писмените текстове! Нали знаете,че младите учители също не могат да пишат текстове/да не говорим за грешките,които допускат/ Дирекрорите пък не проверяват учителите.РИО не проверява директорите...Всички пишат само информации и статистичесли данни.Образованието здраво закъса.
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
те и депутатите не могат да напишат текст ако нямат съветници.
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дойде 1989 г. и като се започнаха едни промени в образованието....Който дойдеше на власт пишеше нови учебни програми, издаваше нови учебници...Резултатът е: Някои наши хора доста позабогатяха, а децата ни - тотално неграмотни.Като изключим децата, чиито родители ги занимават в къщи или ги пращат на уроци, всички други деца не могат нито да пишат, нито да смятат.Ако на външното оценяване след 7 клас сложат камери и квесторите ги пазят да не преписват, 80% ще са с двойки и 10% - "на тото".
13
1
 
10
 
! Отговори
Ратата преди 8 години
До Анонимен 21Ама сега трябва да се усвоят едни пари за съставяне на програми за дуално обучение.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви проекти, какви простотии.Когато бях ученичка, с изключение на техникумите, завършвахме средно в 11 клас, като с общообразователните предмети приключвахме в 10 клас. 11 клас се водеше УПК и се учеха само специални предмети в зависимост от професионалното направление. Имаше дори планове, тези, които кандидатстват в университет да могат да кандидатстват след 10 клас, т.е. средното да се завършва в 10 клас, след това или в университет или в в УПК.А "дуалната система" си беше СПТУ.
11
1
 
14
 
! Отговори
Ваш човек преди 8 години
За какво са получавали 6 досега?За решаване на тестове по български език. Набират нужния брой точки и им пишат 6. Но не пишат съчинение. Просто няма нужда сами да съставят и едно свързано изречение, за да получат отлична оценка.
10
1
 
11
 
! Отговори
Да-ам преди 8 години
В Мрежата е пълно с хора на всички възрасти, които не могат да пишат, но го правят. Достатъчно е да се прочетат първите 10 коментара под някоя песен в ютуб.
9
1
 
16
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Иначе петици ли получават тия, които не могат да пишат!?
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
няма как завършил такова училище ,. после да учи в Университет , в Германия такова училище е 4 дена работа в някоя фирма , и един ден училище , и като го завършиш , ако решиш след време , че това не е твоята професия и ще кандидатстваш в Университет , тогава караш на ново средно образование 4 години и тогава кандидатстваш в Университет.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А чорбаджии и ратаи кога?????
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро да очаквам на лекарите да им дават диплома по знахарство.
5
2
 
18
 
! Отговори
ох преди 8 години
Чираци...калфи - що за анахронизми - мислите ли, че учениците и родители им боравят с подобни понятия. Все по-зле става в образователната система - учениците и родителите им с претенции, а учителите в ролята на аниматори, за съжаление.
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижте драги ми политици. Образованието е по желание на всеки. Не може в 21-ви век да има хора със основно образование които не могат да си напишат името, не могат да сметнат 2 и 3, а да не говорим за по-сложни неща като биология и химия.Не знам каква ви е целта, но със сигурност опропастявате нацията. Идеята на училището е да се научиш на нещо, а не да вземеш документ.
3
2
 
21
 
! Отговори
55 преди 8 години
Тези,както са тръгнали,ще реформират и питагоровата теорема,глаголните времена,формулата на водата...Това се казва "реформатори"! Измислени структури на измислени педагози!
2
3
 
17
 
! Отговори
Велика ... преди 8 години
... "реформа"! Българското "образование" е фабрика за неграмотен електорат, избиращ неграмотниците Борисов и Цветанов.
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига с тази дума евро ! Ние отдавна сме евро, жалкото е че ставаме все повече африка