Пуснаха 17 костенурки в защитена зона "Драгоман"

Те са открити в паркове и междублокови пространства в София
20 авг 2015 15:43, Анисия Иванова
1
Пуснаха 17 костенурки в защитена зона "Драгоман"
Архив: Булфото

В защитена зона "Драгоман" от екомрежата НАТУРА 2000 са освободени 17 сухоземни костенурки от вида Шипоопашата костенурка, съобщиха от Сдружение за дива природа "Балкани". Освобождаването е част от програма за възстановяване на популацията на този вид в защитената зона.

Костенурките са намерени от граждани в различни части на София - в паркове, градини, междублокови пространства или пътища. Те са прекарали между една и три години в Центъра за размножаване на сухоземни костенурки в гр. Драгоман при условия, максимално близки до естествените. Хранени са с типична за дивата природа храна и са привиквани да се зазимяват по естествен път, следвайки природния ритъм.

Костенурките са прекарали и две седмици на новото място, във временно ограждение, с цел да се адаптират по-лесно. На мястото на освобождаване в миналото са живели костенурки от този вид, но са изчезнали в първата половина на 20-ти век, вследствие на човешката дейност.

Сухоземните костенурки са защитени от закона, а в Червената книга на България са отбелязани с категория "застрашен от изчезване в природата вид". Всяко вземане на костенурките от техните природни местообитания е строго забранено и се наказва от закона, напомнят природозащитниците. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
11
 
! Отговори
UzU преди 8 години
Това на снимката е червенобуза костенурка, която е инвазивен вид за България, толкова ли не намерихте в нета една снимка.