Нормален живот за децата от SOS селището в Трявна

Учат, спортуват, занимават се с изкуство, приемат гости
2
Нормален живот за децата от SOS селището в Трявна
Иван Христофоров

Малчуганите от SOS детско селище в Трявна не са изолирани, а водят напълно нормален живот. Учат, спортуват, занимават се с изкуство, приемат гости, посещават своите приятели и съученици. Те са напълно интегрирани в този град, обясни пред Dnes. bg директорът на селището Иван Христофоров.

Г- н Христофоров, съгласно обявената вече стратегия 2020 на SOS детски селища това в Трявна трябва да се отвори повече към местната общност. Има ли вече резултати от плановете Ви и какви са те?

Много преди приемането на стратегията, SOS Детското селище Трявна започна да е „по-отворено“ към местната общност. Не мога да си представя грижата за деца в изолирана среда -доброто развитие на детската личност е невъзможно извън обществото. То влияе на социализацията и комуникативността на детето. Понякога трябва да поработиш, за да те приемат, да провокираш дори, да те забележат с това, което правиш, да си иновативен, интересен, полезен. Според мен промяната започна още през 1993 г. с предложения семеен модел на грижа, който бе коренно различен от всичко съществуващо до този момент. Години по-късно се заговори за приемната грижа и закон за закрила на децата. Последваха първите ни програми за подпомагане на деца от общината със закуски и обяди с цел присъствие в училище. Това стана преди програмата на едно от правителствата за чаша мляко в началното училище. На семейства с финансови проблеми, по предложение на педагогическите съвети, осигурихме заплащане на такси за детски градини. Обзаведохме кабинет по психомоторика и обучихме специалисти за работа по диагностициране чрез движението и играта на малките деца.

Как си сътрудничите с местните жители и срещате ли разбиране от тяхна страна?

Децата ни са напълно интегрирани в този град. Те водят нормален живот. Учат, спортуват, занимават се с изкуство, приемат гости и посещават своите приятели и съученици. Не са по-различни от другите дори в пакостите си. Хората стават и все по-прагматични. Съществуването на Детското селище влияе на училища, детски градини, търговски обекти, на социалните услуги, на културните институции и т.н. Поддържането на международен социален проект като този носи имидж на града и многодобър световен опит, довежда интересни хора и специалисти по детското развитие и подкрепа на родителите. Няма как да се пренебрегне подобен принос за подобряване живота на местната общност.

Колко деца и родители живеят в селището?

Промяната на философията в грижата за осиротели или изоставени деца в последните години влияе на „отседналостта“ на настанените. Преди години приемахме и отглеждахме децата от най-малка възраст до пълнолетие. Това имаше и положителни и отрицателни страни. Сега се търсят решения, свързани с биологичното семейство, с неговото укрепване и реинтеграция на децата - не бива родителите да абдикират от грижата за тях. Да създадеш дете е отговорност, която трябва да се поеме за години напред и затова е нужно да се работи много активно с родителите. Това е и сферата на дейност на нашите нови програми за подкрепа в общността с цел предотвратяване на практиката да се изоставят деца. Децата в SOS селището в Трявна са били преди много повече, но сега са 40 в девет приемни семейства.

Къде учат децата – в местни детски градини и училища или в SOS селището?

Приемната грижа е социална услуга. Образованието е приоритет и ние акцентираме върху това децата да получат добра основа за самостоятелният си живот в държавните училища. Най-малките посещават целодневни детски градини в град Трявна.

Една от целите беше екипът да работи за създаване и подкрепа на приемни семейства, които живеят в града. Това случили се на практика?

Екипът, подкрепящ детското развитие, има редица нови функции, освен тези, които го отличават от колеги в други неправителствени организации и държавни структури, а именно т.н. педагогически модел, в който много активно се работи по учебното съдържание за съответната възраст, оползотворяване на свободното време, развитие на заложбите и организиран отдих. Това засяга най-вече колегите специалисти-логопеди, психолози, арттерапевти, супервайзори, които в съответствие с партньорското ни споразумение с Община Габрово и Община Трявна, подкрепят приемни семейства в двата града. Първите приемни семейства и колеги от Екипите по приемна грижа към общините преминаха обучение при нас. Създадохме Комплекс за социални услуги за деца и семейства в селището с кабинети и места за работа с децата и родителите като пространство на детската книга и филми за деца, на детската играчка, на двигателните и сюжетни игри и др. На открито имаме детски играчки и катерушки, които привличат младите семейства с деца и така преодоляваме понякога съществуващото притеснение у родителите да споделят, че търсят съвет или подкрепа. Искрено се надявам след местните избори да продължа започналия диалог с кмета на Общината за делегиране управлението на социални услуги, което би ни гарантирало едно по-голяма устойчивост и въвеждане на нови практики в интерес на децата и техните родители.

Стратегията предвижда комплексът за социални услуги за деца и семейства, който вече функционира в детското селище, да обслужва деца и семейства и от Трявна. Има ли такива случаи вече?

Разбира се. Все още разчитаме на собствено финансиране, но мисля, че след толкова ласкави оценки от най-високи нива за качеството на работа в нашата локация и организация е логично след 25 години да получим финансова подкрепа, защото ние отгледахме стотици млади българи, които сега се справят чудесно с предизвикателствата в живота си, създадоха семейства, отглеждат деца и се грижат за тях. Имаме интересни идеи за развитие на приемната грижа, чрез разгръщане на мрежа за подкрепа и взаимопомощ в общността, нещо което други трудно биха реализирали.

Обявената цел беше по този начин SOS Детско селище Трявна да бъде припознато от държавата и от общинските власти като надежден партньор, който може да посрещне нуждите от съвременни и качествени социални услуги. Срещате ли такова разбиране от институциите?

Логично е всеки ръководител да търси в наше време решения, които са свързани с по-добро и ефикасно използване на наличните средства и постигане на добро качество. Социалните политики в една община изискват сериозни ресурси и ако някой с години го е правил безвъзмездно, както сме го правили ние досега, нормално е да има очакване за продължение на това състояние. Развитието на държавните политики и международните принципи в сферата на детската грижа и закрила, както и нашата стратегия 2020 за дългосрочно устойчиво развитие на организацията обуславят нашето разбиране за партньорство, а именно да продължим да бъдем там, където има необходимост от нашата работа. Ние ще продължаваме да влагаме душа и сърце, да бъдем на ниво, да държим на качество и име, ще добавим ресурси, като за да постигнем максимален успех от подобно партньорство е необходимо да ни бъдат предоставени предвидените средства съгласно стандартите за делегирани от държавата дейности за управление на социалните услуги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Иванов преди 8 години
Имотите в Дрен са си на СОС Организацията и предстои да се вземе решение за тях заедно с Община Радомир,която владее земята под сградите.Така ,че никой не е прибрал,а и няма как имотите.
1
1
 
3
 
! Отговори
осведомен преди 8 години
А тези дечица на с. Дрен Радомирско - ги разкараха по апартаменти в София и някой прибра имотите там набързо ...КАКВО СЕ СЛУЧВА СЪС СЕЛИЩЕТО В с. ДРЕН, Радомирско ???????