А да се върне казармата? С 6 месеца за всички...

Каракачанов: Задължителното военно обучение – в закон!
8 фев 2016 11:07,
551
А да се върне казармата? С 6 месеца за всички...
Снимка: архив Булфото

Дебатът за и против военното обучение на българите продължава. Седмица след като стана ясно, че Министерството на отбраната обсъжда да води на военен отчет всички младежи над 18 години, на дневен ред отново изскочи идеята да се върне казармата.

Лидерът на ВМРО и зам.-шеф на парламента Красимир Каракачанов поиска тя да е задължителна за всички за половин година.

Още по темата

"Предложението всички мъже да бъдат в запаса е недовършено. Какво значи да се запишат? Добре – ще ги вкараш в компютъра, ще ги подредиш, ще ги разпиташ. Но от 2008 г., откакто е отменена военната служба, тези мъже нямат военна подготовка. За какво ще ги запишеш? За пушечно месо ли?", обяви Каракачнов.

Той припомни, че в Конституцията е записано, че защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин, а обучението им се урежда със закон. Затова той предложи да се напише ясен закон за военното обучение.

"Разумно и нормално е това военно обучение да започне от училище – в 10, 11 клас като някаква начална подготовка, за представа. След това да се възстанови наборната военна служба в рамките на 6 месеца за всички български граждани", каза лидерът на ВМРО.

Каракачанов припомни изследване на "Галъп", според което 71% от българите подкрепят възстановяване на казармата, а 81%  - младите от гетата да отбиват казармата, получавайки някаква грамотност и трудова повинност.

Настимир Ананиев от РБ пък се противопостави на идеята за задължителна казарма и предложи да се въведе доброволно военно обучение.

"Ще видите колко много хора ще се запишат", каза той и допълни, че е правил проучване и е установил голям интерес.

Ананиев отхвърли и притесненията, че след промените в закона за отбраната от миналата седмица, турски военни самолети ще охраняват въздушното ни пространство. Преди дни депутатите позволиха българските военни да извършват съвместна охрана със сили на НАТО.

Ананиев обясни, че правителството ще решава с кого да сключи договор за охрана. "Въпросът е обсъждан с Белгия, Холандия, Канада, САЩ, Франция, Италия... С Турция не са водени разговори", каза депутатът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


551
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
5
 
4
 
! Отговори
То6 преди 8 години
Поне те е научила на ред
282
2
 
8
 
! Отговори
#416 преди 8 години
"Членството(натикването ни) в НАТО ни направи идеална мишена на краварите,за да провокират ид^оти като теб,за ги наръсят с руски ядрени ракети,колкото се може,по-далеч от кравария.Егати *** изчадие - те го правят мишена,той цвили като едноклетъчнно, от възторг!
281
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Казармата твърде много променя хората и да твърди,че това не е вярно го може само човек,който никога не е служил. Да,431- признай си на хората,че никога не си служил!
280
2
 
7
 
! Отговори
Tо6 преди 8 години
Хубаво е по този въпрос да се изказват хора, които поне да са ходили в казармата. Бил съм в нея около 30 години. И може да попитате всеки, който е служил с мен какво всъщност е казарма и ..... дали е било добре или зле ? А, че младите мъже днес са зле е друга тема. Но, казармата учеше на ред и достойнство е вярно.
279
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 404Така де ! Казармата е - пълнолетен български гражданин от мъжки пол се наказва с лишаване от свобода /за съотвен срок/ !Аз лично съм си изтърпял "наказанието", но ако трабва синовете ми да изтърпят същото, си взимам семейството и ставам един от милионите българи, които не приемат да ги управляват каскети.Продавам си бизнеса и се изнасям на другия край на света.
278
10
 
4
 
! Отговори
Исти преди 8 години
В случая с васалитета си прекалил,425. До 1908 г. България бе формален "васал" на Турция и само плащаше ниски данъчни суми,определени от Берлинския договор по искане на Русия и Англия- НИЩО ДРУГО! В замяна на това получаваше епархии и училища в Македония,уважение от турците и страхопочитание от съседите. От 1941-1944 г. страната не бе никакъв васал: тя сама определяше каква политика да води и никому не плащаше нищо. След 1944г. обаче съвсем не бе така а сега сме по-свободни,отколкото до 1989 г.
277
2
 
7
 
! Отговори
Коментатор преди 8 години
Нямам търпение да видя старшината с мешката!
276
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това македоноподобно *** да ходи да наподоби нещо характерно за вятъра.
275
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе хора, някой има ли си представа колко е годишният бюджет за издръжка и съвременно въоражаване на 30-хилядна армия да речем?
274
3
 
3
 
! Отговори
До #405 преди 8 години
Понеже си много "умен",да ти напомня:От Освобождението,до 1908 година,сме били васал( по Берлинския договор),на Турция.От 1915 до 1918 г- васал на Германия,какъвто ставаме и в периода 1941 -1944 г.От 1944 г(приемам),до 1989г сме васал на СССР.От 1989 г,до момента(2016г,т.е,27 години) и не се знае още колко,сме васал на САЩ,с "вицевасали",ЕС,Турция и Израел),като през това време сме имали честта да бъдем "свободно" победена страна след Междусъюзническата,ПСВ и ВСВ.Сега сме васал на "триумвират"!
273
9
 
3
 
! Отговори
Исти преди 8 години
Казармата учи и на това,421. Тя учи и друго твърде важно за днешната разглезена младеж: да се подчинява при нужда на интересите на ОБЩОТО БЛАГО,а не да бяга от служба заради личното си благо. Комунизмът не учеше хората на това,а ги противопоставяше и ги караше взаимно да се шпионират. Краят на това време обаче дойде,а България си има древни традиции във военното дело и не може да скъса с тях заради капризите на група разглезени и изпуснати през комунистическото безвремие младежи. Не,не може!
272
2
 
12
 
! Отговори
ОЗ преди 8 години
Чак ми се приходи запас. От 26 години не са ме викали.
271
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каракачанов пак не е в час , в българската действителност .Проблема на бълкарката армия е липсата на технологии и поддръжката на наличните технологии , а не броя на необучените войници .С брой войници са се водили войни преди векове и тогава наистина е било важно но 21 век ,много е изостанал горкичкия.
270
7
 
8
 
! Отговори
Исти преди 8 години
По времето на социализма материални блага се създаваха не заради народа,а за да има какво да бъде откраднато след предизвестения край на обречената от времето соц-система. "Партията" имаше сметка да бъдат произведени повече материални блага,за да има после какво да открадне- ако тя бе оставила страната ни порутена и разорена,сметките на нейните олигарси (99,9% от богаташите в България) сега нямаше да са пълни,нито хотелите и холдингите им направени.
269
4
 
9
 
! Отговори
#414 преди 8 години
Ама ти и през царско време ли си живял,че и да си ходил в казармата,за да знаеш всичко това,или си пубертетно недоразумение,напомпано със съвременна идеоплява?!!Когато бръщолевиш че "сега отново сме свободни",означава,че си направо с пилешки мозъкМожеш ли да ми кажеш,в какво се изразява тази твоя "свобода"?Сигурно на плещиш тъпотии,да се дрогираш и висиш по цял ден пред компютъра,докато през това време ония *** от времето на социализма ти доставят необходимите материални блага?!!
268
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТВЪРДО ПРОТИВ
267
8
 
5
 
! Отговори
Исти преди 8 години
Членството в НАТО пречи на "русофилите" (руските агенти),защото един ден политиката на НАТО ще принуди България да се отърве от тях включително и като ги поизбие,понеже са потенциални предатели и може да предадат интересите на България така,както ги предадоха в 1913 и в 1944 г. Членството в Евросъюза също не е драго на тези крими-елементи,понеже Европа изисква да си оправим съдебната система и да почнем да осъждаме бандитите ЕФЕКТИВНО,а това не се нрави на "Партията",която неслучайно ги създаде.
266
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ми прилича на поредното отклоняване на вниманието, че в доклада на ЕU за пореден път сме най-корумпираната страна в Европа, че имаме наработещи институции, че престъпността е завладяла страната. Поредната партенка за да се изпокара народа, докато го обират и крадат.Вие си коментирайте дали да има казарма, докато мазните политици и престъпници ви се смеят и кроят планове от къде да откраднат пак!
265
14
 
4
 
! Отговори
Исти преди 8 години
Модата да се бяга от военна служба се яви при комунизма: никой не искаше да служи за Червената армия,нито да пази прогнилия соцлагер. През Царско време бе точно обратно: хиляди Българи напускаха добре платена работа в Европа и Америка,за да станат доброволци в Българската армия и дори хващаха връзки и се пазареха,за да премахнат всичко,което им пречи да служат на народа и радината. Сега отново сме свободни и службата няма да е в интерес на СССР,а на България и бягането от служба не е необходимо.
264
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стаско,тебе баце че те турим у първата редица на строя.