Прощавай, бабо, че те забравихме...

За нашите баби, които треперят от страх зад залостената си врата
16 мар 2016 10:44,
65
Прощавай, бабо, че те забравихме...
Снимка: flickr

Баба ухае на баница и прави най-вкусната лютеница на света. Ръцете й са пухкави, а очите все влажни, сякаш ей сега ще заплаче. Отгледала е две деца, четири внука и едно правнуче с нежност, търпение и сладки мекици.

Но тези редове не са за нея. Те само припомнят топлината на бабината прегръдка и усещането за дом, която ни дава тя. Те са за всички онези наши баби, които сгушени под калпаците на селските си домове, тази нощ треперят от страх. За онези благи жени, които съдбата е оставила сами да се ослушват в тъмнината на нощта за стъпките на злосторника, дошъл не само да вземе остатъците от скромната им пенсия, а и да стори нещо още по-страшно...

Баба Дона, която млад мъж преби зверски в дома й преди няколко дни, вече не се радва на уюта на собствения си дом. От страх, тя отиде при сина си, като замени по принуда селския си двор с Пловдив.

Според мен обаче баба Дона си отиде в нощта, в която крадецът рецидивист Андон Митев влезе в къщата, взе парите й и започна да я души. Защото, ако искаш да убиеш някого, който е свикнал летем в двора му да мирише на зрели домати, а напролет на цъфнали зюмбюли, то просто можеш да го отведеш в града. Да го затвориш в апартамент, да му обясниш как работи кабелната и да му кажеш, че тук бабите не пазаруват на вересия и не гледат краставички в междублоковите пространства.

На баба Дона не й бяха откраднати само пустите 100 лева. На нея й бе отнето святото на всеки един от нас усещане за сигурност у дома. Ударите на Андон Митев всяха у моята, у вашите, у нашите баби чувството за ужас от непознатото зло зад иначе залостената входна врата.

А крадецът? Той откраднал "заради децата". Но е нанасял удари може би заради себе си. Преди години обаче същият е убил човек. До преди няколко дни "отговорният баща" бе на свобода. За да бие жестоко... за едните 100 лева.

Баба Дона е жена с хъс. Тя ще преживеее побоя, сигурна съм, но вероятно ще се пробужда често, от всяка сянка в тъмното, защото раните ще зараснат, но ония дълбоко в сърцето й ще се обаждат не само когато вали.

На баба Дона обаче не трябва да се извини крадецът Андон. Глупостта не се лекува. Лошият човек е празен, затова не търсете у него нормални чувства като състрадание и хуманност. Неговото място е зад решетките и никъде другаде.

На възрастната жена трябва да се извини държавата, защото тя е пуснала един убиец на свобода. И защото все няма достатъчно полиция, която да пази нашите баби на село.

Иска ми се и ние да се извиним обаче, защото забързани все да гоним пари, власт, престиж, кариера или просто по-добро утре, забравихме за светлото вчера, които именно бабите ни подариха. Забравихме най-вкусната лютеница, мекиците и топлите й ръце...

Затова... прощавай, бабо, че те забравихме! Прощавай, че понякога забравяхме рождения ти ден. И бързахме да хукнем обратно в лудото си ежедневие без да си доядем чинията. И че не се обаждахме. Затова: "Ало, бабо, аз съм... Благодаря ти! Обичам те!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
пффф преди 8 години
До 39Не ги виждам в "правилното време", а винаги когато мога да си взема отпуска, тъй като не винаги това е възможно! Пътуването ми трае около 12 часа в едната посока, и никога не отивам да си пълня багажника с нищо, дори напротив, гледам аз да им купя! Не съм на 40 и не чакам на мама и тате! Не всички хора са като тея от блока ти! Но българина е научен да съди за всички по шепа хора!
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Понеже държавата в лицето на изпълнителната власт не се интересува от хората и защитава престъпниците хората трябва да се въоръжават и да дават решителен отпор на при матите.Ако всеки заловен бива пребит до смърт или осакатен за цял живот нападенията ще спрат.За сексуално посегателство му се отрязва чурката,за нападение или побой двете ръце.Осакатените престъпници се оставят на произвола на съдбата без никаква помощ.
49
5
 
10
 
! Отговори
Том преди 8 години
Уважаема, ние за какво да се извиняваме на бабата? Ние ли вземаме решенията за държавата България, че ни вменяваш вина? Ако зависеше от мен *** да са репатрирани в Индия а в селата да е пълно с хора занимаващи се със земеделие. Не хора като мен взимат решенията обаче а хора като прецедента които обичат да говорят за толерантност, интеграция, мулти-култи и т.н. нео-либерални доктрини които пояждат основите на обществото. Така, че търси сметка не от хората от народа а от политиците.
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баба Дона отгледала две деца, четири внука и едно правнуче с нежност, търпение и сладки мекици и те я захвърлили! Те дали ще се извинят?Баща ми и майка ми гледаха баба и дядо , аз гледах тях, а около мен винаги има някой от моите синове или внуци. Макар да не са при мен , винаги се организират за сега да ми помагат. Децата на баба Дона вече са били пенсионери и са можели вместо да висят далече да са пренебрегнали някои удобства на града и да са се погрижили.
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На възрастната жена трябва да се извини държавата, защото тя е пуснала един убиец на свобода. Държавата казвате....хм.. проблема е, че нямаме държава!
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г-жо, *** добре сте го написали но само пишете вие журналистите нали сте седмата изпълнителна власт в държавата защо не пишете така че господата съдий,прокурори,и незнам ти още какви не само да реват за заплати ами да почнат и да работят а не престъпници и крадци с по няколко присъди и да са на свобода ЗАЩО питам ви е така !
45
1
 
17
 
! Отговори
тя преди 8 години
Каква действителнос настана в селата . Хората се страхуват да замръкнат в собствените си домове , а имаме полиция от 100 000 хиляди души на държавна хранилка , а нищо не вършат , а само искат и искат!
44
5
 
21
 
! Отговори
kuklovoda преди 8 години
Докато не започне саморазправата на народа с този тип хора няма да има справедливост . Докато народа не започне да бие народните си представители и докато не им пролеем кръвта поне на един ... то няма да има спокойствие за нас . Авторката е поредна цинична разбирачка която е забравила от кое село е излезнала и е седнала да ни обяснява на нас хората какво сме забравили . Не ние сме сме забравили , но явно тя е . Съвест не се купува тя се отстоява . Затова хайде не ни учете на съвест .Трябва кръв
43
2
 
13
 
! Отговори
Мина преди 8 години
Много добра статия, БРАВО и много благодаря на авторката Валерия ***.
42
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много трогателно и много истинско. По-добре от това не може да се каже. Останалото е тишина. Благодаря ти!
41
2
 
35
 
! Отговори
Край преди 8 години
До анонимния под мен дето разправя че и едно време било така. Можеш да се гръмнеш. Едно време играехме до сред нощ на улицата сега не смея да си пусна сина на вън и една минута без мен. Вратите на къщите в моето село не се заключваха сега в София като заспивам пускам сот. Ножа вече е опрял в кокала. Така повече не може.
40
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
преди повече от 30 години ,тоест по времето на бай тошо в едно плевенко село редовно се правиха обири на *** от дворовете на хората.Милицията тогава ги знаеше- викаха им гащатите .Нищо не направиха за да предотвратят тези зулуми.Пак по същото време една самотна баба над 80 години я ограбиха пребиха и изнасилиха .Дали ги хванаха не знам, но едва ли и било по различно.Тя слава богу се оказа твърд характер и живя над 90 год. Тогава нямаше нет и гласност ,сега има.
39
1
 
40
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Дано наглостта на тоя не подейства в съда.Откраднал за да нахрани децата- ами да работи,за да нахрани децата си,не да бие и убива.Но има и друго нещо,което забелязвам:целенасочено се нападат и ограбват само българи ,не съм чул да са пострадали от друг етнос. Това не може да е случайно.Моля съдиите за по-строги присъди,защото се извършва геноцид над българското население
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Пешко Абе, Пешко, ти момче ли си, момиче ли си - не мога да разбера.Питам не за друго, ами за да знам колко да те наведа.
37
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е вярно, че няма полиция да пази бабите. Където полицията пипа здраво законите се спазват.Я като сте толкова демократични господа политици и съдии-откраднете нещо от село Малиновка/Чехия/. Баща ми живее там 35 години. Кварталният полицай действа превантивно, хвърля по един бой на злосторниците всяка седмица, а каква голяма палка има, пък как я използва. Не му минават нито мутри с БМВ, нито роми с каруци, който се прави на бабаит, яде сопата. Ама това са сънища от една друга демокрация и др
36
1
 
29
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Евала. това се казва статия! Моите суперлативи на авторката, така се пише!
35
16
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 38, моля моля, айде без такива. Другарите мутри си ги отгледаха и им дадоха власт едни други другари, и са израснали баш 70-те, 80-те - периода на зрелия социализъм.
34
1
 
51
 
! Отговори
художника преди 8 години
Ех че ме разчувства тая статия. А моите баба и дядо отдавна ги няма. Пустее селския двор. Гроба им и той обрасъл в буреняци, защото е далече от града и ходя един път в годината.Останаха само светлите спомени от онези безгрижни години, които никой крадец не може да открадне. Те ни учеха на доброта и честност с приказките вечер под юргана, а защо станахме толкова зли ..... КАЗВА ЛИ ТИ НЯКОЙ?
33
1
 
18
 
! Отговори
фшш преди 8 години
До пфффВиждаш ги в "правилното време", когато автомобила ти на връщане е като скутер. В нашия блок повечено имат "дърти" на село. По времето на "агрофитнеса" паркинга е пълен. Но, когато трябва да се пълнят багажниците през уикенда, паркинга опустява."Деца" на над 40, които рачитат за изхранването си на "дъртите" - нямам думи...
32
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, ние се провалихме като поколение. Срам ме е да го призная, но е така. Отгледахме си мутри, крадливи политици, роми и оставихме на произвола бабите си да ги изнасилват, бият и ограбват. Сега сме млади и морето ни е до колене, но това, което създадохме един ден ще се обърне срещу нас и то точно когато вече няма да сме толкова млади и толкова силни, за да се защитим. Така че съдбата си знае работата. На практика ще разберем какво ни е било на бабите ни.

Спонсорирани публикации