Откриват паметник на български кан в Италия

Кан Алцек е един от синовете на кан Кубрат
47
Откриват паметник на български кан в Италия
Снимка: Facebook

Паметник на българския кан Алцек ще бъде открит утре в италианския град Челле ди Булгериа /в превод - българските килии/ от посланика на България в Италия Марин Райков и от кмета на града, съобщиха от Националния исторически музей.

Кан Алцек е един от синовете на кан Кубрат, който с част от народа в областта, която му е била подчинена след удара на хазарите върху Велика България, се преселва в Италия и сключва договор с краля на лангобардите Гримуалд /662-667 г./, позволяващ му да се смята за федерат.

Българите се заселват в региона Молизе - в тогавашните околии Селино, Бояно и Изериня, лоялни и коректни федерати са и постепенно се италианизират, се посочва в съобщението.

Странното име на градчето идва от легендата, че там е имало манастир с български монаси. Жителите на Челле ди Булгериа имат съзнанието, че са потомци на българи, макар и да не знаят и дума български.

Това е валидно и за потомците на българи в околните селища. Те се гордеят с произхода си и много от тях са превърнали етническото си име във фамилно - Булгарини, Булгаро, Булгари. Такова е фамилното име и на един от крупните производители на парфюми, посочват от Историческия музей.


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
language преди 5 години
това КАН е като въглеродния двуокис, дето сега е диоксид... на баба ви хурката!
27
1
 
10
 
! Отговори
Celle de Bulgheria преди 5 години
Ей, как можаха някои да напишат толкова глупости тук. Хората сложили паметник на свой прародител, който е и наш прародител. Цялата ивица от Салерно до Кампобасо на изток е била населена с българите на Алцех. Самият Алцех се установява в Молизе(Кампобасо) и получава титлата Дук на Молизе. Открити са прабългарски погребения там, с коне и бойно снаражение. Може ли хората в Италия да знаят произхода си, а тук неуки коментират без уважение към предците си?!Над Celle de Bulgheria има и връх България.
26
4
 
5
 
! Отговори
Ханку Брат преди 5 години
Кой тоя
25
0
 
3
 
! Отговори
Байструк преди 5 години
До азКЪНАСЮБИГИ .... Прилича ми на КнязОтБога...
24
2
 
3
 
! Отговори
Паисий преди 5 години
Абе скулптора къде е намерил тоя хубавец да му позира?
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както колегата по долу е писал, българските владетели никога не са носели тюркомонголската титла хан или кан, все тая. Няма нито един надпис, нито една хроника, в която да е написана подобна глупост. В надпис от времето на Омуртаг е използвана титлата КАНАСУБИГИ. Изписано слято. Няма никакви канове, ханове и подобни алабализми. Ханство е била татарската златна орда и производните и, България никога.И между другоро Алцек/Алцеко няма нищо общо с Кубрат/Курт. Панонските българи са отделни.
22
9
 
3
 
! Отговори
До 22 преди 5 години
Паисий Хилендарски нито е първа, нито последна инстанция в науката! Неговото произведение има друга цел. А титлата кан, хан или кхан, е взаимствана от древните българи от тюркските народи като печенеги, кумани, авари и т.н.
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А нашите се кръщават "Изаури" и "меемедовци"
20
7
 
3
 
! Отговори
Слава на Отца Паисия преди 5 години
В древните летописи е ясно указано. Кан е император, а хан е предводител на племе в Държавата на българите. Балтавар е кан, който е загубил от друг владетел и е принуден да приеме васални функции. Кубрат бил балтавар, но "провел" освободително движениеи си въстановява титлата кан = император, той е съюзник и на императора в Цариград. Наравни начала. Дедо Кубрат е един от най-великите владетели от династията Дуло, той еувековечен в "1001" нощ. Той е "Шахрияр", което е 'Патриций на Империята'.
19
2
 
6
 
! Отговори
Ник преди 5 години
До ccВсъщност КНЯЗ,НО КОЙ ЗНАЕ ЗАЩО НЕЩО СЕ БОЯТ ОТ ТАЗИ ДУМА,ЧЕ ИЗМИСЛЯТ КАНОВЕ-ХАНОВЕ.
18
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отец Паисий нито веднъж не споменва хан в своята история
17
5
 
5
 
! Отговори
Историк преди 5 години
Кубрат, ако е роден през 600 г., а касапницата в Бавария на българите на Алцек става през 631 г. Аспарух е роден около 640 г. А за Алцек според Теофан Изповедник се предполага се че е най-малкия син на Кубрат тоест роден след 640 година. Нещо не се връзват датите. И то 631 след години съперничество с Аварския хаганат. Алцек е бил роднина на Кубрат, не негов син.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто е с твърдо Х... звучи като "гхан". Понеже такъв звук вече нямаме са избрали кан и хан за дублетни форми.
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента разглеждам Celle de Bulgheria в Street view.Искам да кажа че е много красиво
14
5
 
15
 
! Отговори
Чикиджия преди 5 години
Значи и яката кака Бригита Булгари - порно звезда - е нашенка ?
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние оставихме нашата история да се пише от агенти на чужди разузнавания като гоце, фол, и т.н. и после се чудим откъде идваме и какви точно са титлите на нашите владетели.
12
2
 
18
 
! Отговори
аз преди 5 години
До Анонимен 10ами свещенна глупост - която "света до днес поватя"...Нито канове, нито ханове е имало - КАНАСЮБИГИ е титлата И ако се чете канас-юбиги твърде много прилича на полсавянченото княз!Но карай да върви...
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кан = княз / канас /
10
3
 
21
 
! Отговори
До 10 преди 5 години
Българска титла на владетел, правилно е написано "Кан", четете повече книги за историята на България.
9
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво означава "кан"?