Подаваме декларации пред данъчните до 2 май

Вече са дошли над 2 хил. декларации, отчетоха от НАП
13 яну 2017 18:52, Екип на Investor.bg
5
Подаваме декларации пред данъчните до 2 май
Снимка: архив, Ройтерс

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 2 май 2017 г. (30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден), съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Днес беше публикувана декларацията за облагане на доходите на физическите лица с баркод.

Формулярът изчислява автоматично дължимия данък след попълване на информация за получените доходи, внесените осигурителни вноски, ползваните облекчения. Електронната декларация трябва да се изтегли на компютър от интернет страницата на Агенцията и да се попълни офлайн.

Подаването на декларация с баркод гарантира на клиентите на администрацията, че няма да допуснат технически грешки, тъй като дължимият данък се изчислява автоматично, уточняват от приходната агенция.

Консултации за плащането на данъци и осигуровки могат да се направят на телефона на кол центъра на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.

Отстъпката е 5% от данъка за довнасяне, но не повече от 1000 лева и то при условие, че хората внесат декларацията си до края на март и нямат предходни задължения. Проверката за стари задължения става с персонален идентификационен код (ПИК), който се получава безплатно от офисите на НАП.

Подаването на декларации може да стане през офисите на НАП, през пощите и през интернет.
От началото на годината вече са подадени 2200 декларации, от тях над 1200 по интернет, като при тях 80% от хората са ползвали ПИК при подаването.

Данъчните служби ще работят с плаващо работно време и няма да правят паузи с обедни почивки.

Експертите на НАП напомниха, че фирмите трябва да посочат съставителя на финансовия отчет, който може да бъде физическо или юридическо лице.

Има две промени в нормативната база, които обаче ще са свързани с данъчната кампания през 2018 година.

Ако през 2017 година получаваме приходите си изцяло по безкасов път, а 80% от разходите ни са също по безкасов начин, можем да ползваме отстъпка от 1% процент от дължимия данък, но не повече от 500 лева.

Ако някой подаде декларация до 1 април и установи, че в нея е допуснал грешка, ще може да подаде до края на месеца коригираща декларация, съобщи Боряна Георгиева, директор на дирекция в НАП.

“Минималната дължима здравна вноска се увеличава на 18,40 лева от тази година, след като досега беше 16,80 лева. Здравната вноска за декември, събирана до 25 януари, си остава 16,80 лева”, уточни Росен Бъчваров, говорител на НАП.

Още икономически новини четете в Investor.bg


5
Още по темата: НАПданъчни декларации
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха честита нова потребителска такса за преглед или изследвания от 4.60 лева,1% от новата минимална заплата,направо си пригответе 5.00 лв.,Джи-пи- Тата не връщат ресто,нито издават касови бележки,излиза за 20 прегледани на ден по 100 лв на черно на ден,за 22работни дни 2200 лв само от потребителска такса,ох да си личен лекар в Бг!!,НАП не запечатвайте само павилионите по Банско ,а идете в поликлиниките!
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен
Този, за когото говориш, не знам дали може да чете, но ти не можеш да пишеш.
1
1
 
8
 
! Отговори
стампа преди 4 години
аз отдавна не плащам данъци
защото в България няма правосъдие.
не говорим за бизнесмените,
няма правосъдие..
ако не се наричаш Георги Христов.
ние сме от другите=от тези-различните
според тях
нали сме невежи.. уж!!!