Мръсният въздух убива близо 14 000 българи на година

Вредните частици съкращават живота ни със 7 месеца
14 яну 2017 07:54, Красимир Ангелов
26
Мръсният въздух убива близо 14 000 българи на година
Снимка: Reuters

Фините прахови частици във въздуха са причина за преждевременната смърт на близо 13 700 българи за година, съобщава "Монитор", като се позовава на последните данни на Европейската агенция по околна среда за качеството на въздуха през 2013 г.

Още по темата
Според доклада фините прахови частици могат да причинят или да влошат сърдечносъдови заболявания, да причинят астма и рак на белия дроб.

Изследвания показват, че прахът във въздуха съкращава живота ни средно със 7 месеца.

По данни на черната статистика близо 467 000 европейци са станали жертва на фините прахови частици във въздуха за година. По брой жертви България заема едно от първите места - 9-о място от 41 европейски страни. Преди нас са единствено Германия, Гърция, Испания, Италия, Обединеното кралство, Полша, Румъния и Франция.

В същото време София, Бургас, Стара Загора, Плевен, Русе и Силистра са сред европейските градове с най-запрашен въздух, показват данни на Световната здравно организация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
bigpick преди 7 години
Ако направите тока и газта за домовете по - евтини, ще премахнете голяма част от замърсяването през отоплителния сезон. Само управниците трябва да се разберат с енергийната мафия, толкова е просто
20
2
 
1
 
! Отговори
Промивка преди 7 години
Лелеее какви глупост пишат ... точно за това туристи идват тук за да вдишат от нашия чудесно мръсен въздух.Чакам следващата статия когато ще ни изкарат че ядем най-гадната храна защото не е ГМО хахаха промивката е пълна
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не частицитеполитиците ни та коват
18
0
 
1
 
! Отговори
Асфалтова база преди 7 години
Кой булевард "Цар Борис" да асфалтираме? Първи, втори или трети?
17
1
 
8
 
! Отговори
Истината преди 7 години
За България има два главни замърсителя с ФПЧ. През зимата това е отоплението на твърдо гориво, вкл. и горенето на стар гуми, както и тецовете на въглища а през лятото освен тецовете, замърсител са неизмитите улици и вятъра.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На село,е по чист,па нема кой да убива
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А най-готино през лятото е когато земеделските стопани палят сухите треви по нивите, или когато някой овчар реши да си напали огън, или когато необразованите хора по селата събират на куп опадалите листа в края на лятото и ги палят масово, или когато ромите решат да запалят нерегламентираното сметище, с което са заобиколили жилищният си район.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България въздуха през зимата е по-зле от мина за въглища. Особено в котловините и низините, когато няма вятър и атмосферното налягане е високо, ако погледнеш отстрани някой град в котловина или низина и може да видиш как е обгърнат от дим, а като слезеш в ниското и може да усетиш по мириса, че това не е мъгла.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Леле мале ние сме по-зле от Сирия. Да благодарим на г-н Борисов и Данчето Фандъкова и на цялата плеяда Еврогейатлантици за това ,че унищожиха икономиката на страната и принудиха цялото население да се премести в София. Само сестра ми, зет ми, племенницата и приятеля и са с 4 автомобила. Как няма да е *** София?
12
0
 
6
 
! Отговори
do 1 преди 7 години
Знаеш ли за колко години се износва едно гранитно паве? Практически е вечно. Асфалта не изкарва и една година. Само малко да се затопли времето и новите дупки ще зейнат.Да не пипат паветата. Който иска асфалт, да заобиколи по околовръстното или от където му е удобно.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами дайте информация с какъв научен метод броите ?
10
2
 
7
 
! Отговори
фен преди 7 години
Какво значение има, дали колите са стари или нови, при положение, че никой не проверява изгорелите газове - прегледите са фиктивни!
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко е вярна тази статистика? Германия където в някой градове без зелен стикер не можеш да влезеш ако колата ти е стара. Почти не се карат дизели заради високият не само данък но и застраховка.
8
4
 
8
 
! Отговори
Безплатни съвети преди 7 години
Карайте повече дизели, за предпочитене - алди и фолцваген, ще се излекувате
7
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
в люлин е ад изсичат дьрветата които сме садили през 1975 за 27 годиниедно дьрво не е засадено застрояват се междубл пространства няма светлинаи вьздух
6
0
 
6
 
! Отговори
J преди 7 години
Биовет Пещера ???
5
5
 
5
 
! Отговори
читател преди 7 години
Нефтохим бълва различни съединения, но нещо никога не се пише за него. Освен това има фини прахови частици с природен характер, и техногенен. Към първите отдавна има адаптация. Всички тези публикации, както и повечето информаци от т.н. "зелени" имат за цел далеч не здравето на хората, или пък съхранението на природата.Интересите са други.Имам информация от времето, когато тези драскачи не са можели и да пишат.
4
9
 
13
 
! Отговори
читател преди 7 години
Информацията за замърсения въздух е меко казано преувеличена. Би могло да се допуснесамо за центъра на София, и някои големи градове. Общо за България, курорти, села, планини, малки градове, въздухът е по-чист от почти цяла Европа.Тези половин милион жертви из Европа, и 14000 българи са пълна измислица.Няма методология, която точно да укаже влиянието на прахови частици и аерозоли върху здравето, като изключим химическите съединения, като флуара преди край Русе, ароматните съединения от Нефто
3
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека малко да помислиме лгически: Света се преустройва към електрически коли заради опазване на природата. Но защо да строим втора атомна централа като може да пълниме гушите на петролните компании и да се тровиме, защото дами и господа нека да не се заблуждаваме че замърсяването всъщност не е от колите а от индустрията. Ние индустрия нямаме!
2
0
 
26
 
! Отговори
Interntlumpen преди 7 години
Некадърността и алчността убиват повече!Сега едни крадливи ръчички ще се протегнат към мръсния въздух!Май не остана друго!