Колко ще платим в студа? Проверяват сметките ни за ток

ЕРП-тата обещали, че може да разсрочват дължимите суми
Обновена: 18 яну 2017 14:07 | 18 яну 2017 13:14, Веселина Йорданова
7
Колко ще платим в студа? Проверяват сметките ни за ток
Снимка: Flickr.com

Проверки на сметките за ток на битовите потребители започват в трите ЕРП-та днес енергийното министерство и регулаторът – КЕВР. Това обяви ресорният министър в оставка Теменужка Петкова пред журналисти в Министерския съвет.

Проверките са свързани с високото потребление на ток в последните месец-два и неизбежно по-високите сметки, които ще получат клиентите на дружествата за това.

Недоволството от високите сметки свали от власт първия кабинет на Борисов след граждански протести.

Петкова посочи, че потреблението е рекордно за последните 20 години, а по данни на министерството консумацията на електроенергия се е повишила с 12% спрямо предходната година. Обект на проверката ще бъдат сметките за декемвври, които получаваме сега и тези за януари, които ще получим следващия месец.

"Фактурите ще бъдат проверявани на база оценка на риска, за да видим правилно ли са определени сметките на българските граждани. Ще бъдат проверявани и техническите съоръжения на територията на дружествата", разясни министърът.

Вчера е проведен разговор с ръководствата на трите дружества, които са уверили, че има възможност за разсрочване на дължимите суми по фактурите, като всяко дружество ще обяви как ще става това.

ЕРП-тата са обещали и реакция при всеки сигнал, свързан с правилното определяне на сметките.

"Българските граждани трябва да бъдат спокойни, всичко по отношение на предстоящите сметки и на уредите ще бъде под непрекъснатия контрол на държавата", каза още Петкова.

Лично тя нямала съмнения във фактурите, но посочи, че "трябва да бъдем сигурни в сметките, които българските потребители ще трябва да платят".

Заради лошото време и обилните снеговалежи е подавана информация от дружествата за затруднен достъп до населените места и до електромерите за отчитане, но Петкова се надява, че тези трудности ще бъдат преодолени, като напомни, че контролът за периодичното отчитане на уредите е на КЕВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: студЕРПсметки за ток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
KATO GI SAROBI RUSIA 1944g. OSHTE GI DURJI. 90% e SAVISIMOSTA OT MOSKVA.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цените на тока и политиката в някаква нездрава, порочна връзка.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да страх лозе пази. Баце има лош спомен - това че е подал оставка не пречи да го изхвърлят отново
4
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На моята фактура пише ДАТА НА ДАНЪЧНО СЪБИТИЕ 31.12.2016Това значи , че на Нова години, горките служители са стояли да начисляват и издават фактури?Да проверят електромерите и да видят, че има начин дистанционно да бъдат манипулирани.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Които се греят на ток да му мислят. Аз ползвам ток само за компа и крушка. Грея се на един радиатор който от време на време го размразявам с топла вода. Толкова е силно по-а-рното че напрао се надървих!
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да ходят да проверяват в кв. Христо Ботев в София. Там и през деня, и през нощта свети като в Лас Вегас, да не говорим, че комините никъде не пушат в тоя студ.
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как колко? Много, ще ни одерът кожите живи.