На трапезата 2017: Месото става гарнитура на салатите

Веганското вече не е толкова модерно, смята Донка Байкова
Обновена: 31 яну 2017 10:35 | 31 яну 2017 10:00,
12
На трапезата 2017: Месото става гарнитура на салатите
Снимка: Reuters, архив

При храненето също има мода и модни тенденции, потвърди диетологът Донка Байкова пред Bulgaria ON AIR. Тя посъветва да не мислим за диети, а за баланс и да хапват спрямо биологичния си часовник, а не емоционалния.

"Да, има мода и има модни тенденции, като във всичко - като при дрехите, във външния ни вид, но има и някои моменти, които ни връщат към природата, към "нашенския" модел на хранене, към регионалните храни и напитки, с които организмът на българина е свързан, тъй като през годините има изградени ензимни системи за доброто им усвояване, храносмилане, за доброто самочувствие и тонус", обясни Байкова.

Диетоложката коментира тенденциите при храненето за 2017 г. По думите й месото ще бъде повече като гарнитура към зеленчуците и салатите, в малки порции.

"Тоест вече не е толкова модерно "веганското", "вегетарианството" и едно модно течение "не, моля, аз не ям месо", а сега е "ако ям месо, то е в малки количества - защо да не го ям, мозъкът има нужда от него, мускулната система", но без да се прекалява", посочи Байкова.

На второ място се наблюдава "завръщане" към киселото мляко и млечно киселите продукти, напитки, айрян, добави Байкова. По думите й на трето място са регионалните зелени зеленчуци - киселец, лапад, коприва. Има присъствие на зърнените храни, добави тя.

"Тенденцията е да не мислим какво ядем, да се обърнем към себе си и апетитът определя храненето ни като модел на личността. Връщаме се към едно персонализирано и индивидуално хранене. Това означава, че производителите започват да се съобразяват с нас - тоест избират такива семена в хляба ни, които да са по-бедни на глутен, избират по-качествени рецептурни съставки на храните без ГМО, защото ние такива предпочитаме", коментира още Байкова.

Диетоложката сподели, че много й харесва и завръщането на тенденцията на бавното хранене, както и към топлите храни, към супата. Тя коментира още, че пет дни в седмицата човек може да си позволява каквото му се яде, но е хубаво в менюто му да има поне два пъти седмично изцяло постни храни.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
7
 
! Отговори
Месояден преди 7 години
Аман от диети и вегански моди. Аз ям месо 2-3 пъти на ден всеки ден и съм в чудесно здраве. Просто не прекалявам с количествата и се движа активно. Излиза ми в пъти по-евтино от био и еко продуктите, които в много случаи са менте.
6
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До зорко окоВече правят шницели от човешки екстременти след химическа обработка, изглеждат апетитно и са диетични, ако го видиш не само ще се ослюнчиш, но и ще се подмокриш, ще ти потече мъзгата.
5
7
 
20
 
! Отговори
зорко око преди 7 години
Малииииии, ослюних се като погледнах снимката с крехко беконче.А веганите нека си мислят, че се хранят здравословно.
4
38
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки сам си избира дали да яде трупове на умрели животни или не. Ни имайте в предвид, че в хладилните камери има трупове на умрели животни от месеци и не могат да се продадат. Ако искате да помогнете на хранителната индустрия да увеличи печалбите си яжте трупове на умрели животни. С вегетарианството внимавайте, може да се разболеете, повечето хора еволюционно още сте животни и дори да се храните правилно без трупове животното у вас ще иска да яде трупове и ще се разболеете.
3
15
 
30
 
! Отговори
мадафака преди 7 години
Разгеле!Щото по принцип от веганството до пeдepaстията има само много малка крачка.
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За инфо на по младите , тази др. Байкова през 70-80 години говореше как трябва да ядем супа , манджа и десерт със захар . Препоръките за хранене станаха модерни , защото има голямо разнообразие и всеки се прави на диетолог . Едно време при бай Тошо нямаше нищо и нямаше диети .
1
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълна идиoтия е, че като ядеш салати няма да качваш килограми!Жена ми от както почна да набляга на салатите и почна да качва килограми. А преди това никога не се е ограничавала в яденето а беше слаба.Може и да е съвпадение или от годините, но не ми се вярва.Още повече, че в природата няма слабо тревопасно или пък обратното - дебело месоядно, но този факт тактично се пропуска от разни псевдо диетолози!