Паника насила: Синият кит – от зловеща игра до измислена новина

Имало нови разновидности на играта, но дали всичко е реално?
Обновена: 22 фев 2017 11:57 | 22 фев 2017 11:30, Боряна Павлова
50
Паника насила: Синият кит – от зловеща игра до измислена новина
Снимка: Bulgaria ON AIR

Опасната руска игра "Син кит", подтикваща деца към насилие и самоубийство, вече пусна пипала и в България, алармира Севдалина Мавродиева-Нейкова - ръководител на спортен клуб в Добрич.

"Прочетох във Facebook за играта "Синий кит" и счетох за необходимо, като човек, който се занимава с деца, че е необходимо да бъдат предупредени. След като публикувах това, съвсем неочаквано с мен се свързаха три деца, на възраст 12-16 години. Две се свързаха директно с мен, а за третото ми сигнализираха други деца, защото имаха съмнения. Говорих с децата да блокират тези разговори, обясних им, че няма по никакъв начин опция да бъдат застрашени", разказва Севдалина пред "Монитор".

Още по темата

Севдалина седнала с децата и им обяснила, че не е нужно да се страхуват от това, дори да забравят за синия кит. Разговаряла и с родителите им, за да могат и те да реагират.

Тя смята, че паниката в случая е излишна, а дори напротив - трябва спокойно да се поговори с децата и да им се обясни - няма как да са застрашени. Според нея е нужно и да се обърне внимание на комуникацията с непознати в интернет, не само във връзка с играта, а по принцип.

Децата пък й изпратили снимки на кореспонденцията си със "синия кит". Комуникацията ставала на руски език.

Едно от тях дори получавало обаждания по Messenger приложението на Facebook. Детето игнорирало отсрещната страна, но позвъняванията ставали все по-настоятелни.

Според нея, с децата трябва да разговарят всички: учители, педагози, треньори, най-вече родителите. Децата приемат всичко на игра, но не се знае за 50 дни, колкото време продължават заданията от Синия кит, до каква степен може да се повлияе на психиката на едно дете.

Според Националният център за безопасен интернет обаче истерията е преекспонирана. От Центъра обясняват пред "Balкan Insight", че с тях са се свързали голям брой притеснени родители, които са се натъкнали на информация за играта.

Притеснени от снимките на момче с прерязани вени се обърнали към центъра за повече информация. Според експерите няма доказателство за съществуването на подобна игра. Първоизточникът е неясен, а "синият кит" е всъщност манипулация със страховете на родителите.

Играта нашумя след като преди дни у нас беше възродена история, която тръгва от Русия през ноември 2015 г. Тогава, според историята, момиче се е самоубило и смъртта й е свързана с твърдения, че група престъпно проявени лица поддържа онлайн игра, която предизиква децата да приемат 50 предизвикателства, а после ги кара да се самоубият.

След това онлайн групи започват да изникват в руската социална мрежа "Vkontakte", където тийнейджърите използват хаштага "синий кит", или пък кодове като f57, за да се включат в играта.

Според "Новая газета" между ноември 2015 г. и април 2016 г. 130 тийнейджъри са се самоубили в Русия заради играта. Властите обаче не потвърждават дали именно затова са се самоубили децата.

От тогава обаче историята обикаля Русия, Казахстан и Киргизстан и стига до България.

Според Центъра за безопасен интернет обаче таблоиди се възползват от историята, за да генерират посещения. Междувременно се създават и клипове в Youtube, които генерират допълнителен трафик. Част от линковете пък се използват и за "фишинг" - искате да прочетете статията, но се сдобивате с вирус.

Според Георги Апостолов от Центъра истерията покрай синият кит е пряко следствие на неспособността и на родители, и на деца, да различат фалшиви от истински новини.


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ave Decata Kak igrayat TOS Tipata igra SI KIT
37
1
 
0
 
! Отговори
Психолог преди 3 години
Ооодааа продължавайте с тази игра. Съпругата ми в началото на годината в един форум за мами направи тема следствие на темата аз започнах да имам все повече посетители. Майки идваха при мен да се оплакват за децата си, а аз им казах, че трябва да доведат и децата си за да проверим нещата. Благодаря.
36
1
 
2
 
! Отговори
на дедо тя... преди 3 години
До Наблюдаващ

ТОЧНО КАЗАНО....ВСИЧКО '' ЛОШО '' ИДЕ ОТ РУССИЯ ...ВСИЧКО '' ХУБАВО ''ОТ ЕВРОГЕЙОВЕТЕ...МАМКА ИМ ЦИОНИСКОСОРОСОИДНА..
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно е вече е аз имам един принцип както и около мен честност тъи че пожелавам му късмет
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пияниците си измислят новини доказано е а не игрите *** пример оня ден тем подобен зе да ми нарежда това онова интересно ми бе какво ли го интересува всичко това а то каква била играта колегата му пияница зел да търси клиенти и какво станало зели да не го искат щото знае кои кои е обаче има продължение решил да прари едно за уседналост само че за голямо съжаление вратата я знае просто не сме балъци за подигравка щото така решили искам да попитам с какво излъгаха нормалните а
33
0
 
1
 
! Отговори
eлена преди 4 години
До Анонимен

не
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До психиатър
31
2
 
1
 
! Отговори
Partia BSP преди 4 години
GERB fyrevur
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе ей хлапенце спри да спамиш бе
29
2
 
2
 
! Отговори
свинята майка преди 4 години
продавам 2 кила прашка шунка за 5.50 на килограм
28
2
 
1
 
! Отговори
Zdr bepce kp? преди 4 години
До Румяна Илйева

Грамотност, Грамотност........
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тея пияни ушан.ки само простотии измислят!
26
3
 
4
 
! Отговори
хибридни войни преди 4 години
Русия прехвърля сега "хибридни игри" на Запад, за да създава напрежение, психически тормоз за родители и деца.( освен политическите хибридни войни...)
25
3
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
До Анонимен
Бегай на запад при травеститите,***,двуполовите,триполовите и всички останали щом ти харесва
24
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И преди ви казвах. ОТ ИЗТОКА ИДВА ДРОГАТА,, ТЕРОРИЗМА, КОМУНИЗМА И ВСИЧКО МЪРЛЯВО
23
1
 
0
 
! Отговори
Istinata преди 4 години
A neshto za Siniata ptiza ili Ednookia zmei
22
3
 
4
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 4 години
"Според експерите няма доказателство за съществуването на подобна игра. Първоизточникът е неясен, а "синият кит" е всъщност манипулация със страховете на родителите."

Но какво значение има това, кой ти го чете. Партенката е хвърлена, pусофобските пceта са разлаяни, целта е изпълнена. Като погледна надолу кухите дpайфания на близо 50% от писачите само потвърждават думите ми.
21
11
 
8
 
! Отговори
xfn преди 4 години
Хибридната война на дребния. плешив швес.тер води до смъртта на много хора, включително и деца!! Руската *** освен петрол и газ-изнася и смърт!
20
1
 
3
 
! Отговори
психиатър преди 4 години
До Анонимен: Не-е-е, ти не си анонимен, ти си ИД *И* ОТ!
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам познато момиче, което се е самоубило заради играта (не е от България). Родителите, които искат да си завират главата в пясъка, бог да ги съди.