Наш емигрант завеща 1 млн. долара на училище

Университет от САЩ изпълнява волята на покойния д-р Андрей Георгиев
Обновена: 10 мар 2017 08:51 | 10 мар 2017 08:30, Елка Василева
163
Наш емигрант завеща 1 млн. долара на училище
Снимка: архив, Reuters

Един милион долара влизат до дни в Профилираната гимназия "Найден Геров" в Лом. Сумата е само първи транш от дарение, което българин, емигрант в САЩ, е направил в завещанието си за училището в крайдунавския град, пише "Труд".

Волята на родолюбеца е парите да се използват за обучението на даровити деца от гимназията в елитни университети в Западна Европа и САЩ, съобщи за вестника директорът на училището Теодор Йончев.

Щедрият благодетел е лекарят Андрей Георгиев, който почина през 2014 г. в САЩ. Седем години по-рано, през 2007 г., той се връща в България. Пристига в Лом и гостува в гимназията, спомня си директорът Йончев.

Тогава медикът бил развълнуван, но лаконичен. Разказал, че е емигрирал през 50-те години на миналия век, бил в Чехословакия и Франция, а после заминал за САЩ и за първи път от над половин век се връщал в родината си.

В Щатите д-р Георгиев работил като уролог и семеен лекар, имал голяма клиника. Медикът, който вече бил на почтена възраст, споделил още, че е завършил ломската гимназия и иска да финансира обучението на 3-4 ученици в университети в САЩ, спомня си Йончев.

После емигрантът си заминал и идеята постепенно заглъхнала до март 2015 г., когато в училището се обадили представители на адвокатска кантора в София и съобщили, че Андрей Георгиев е починал, а гимназия „Найден Геров” е включена в завещанието му.

Юристите обяснили, че са наети от университета в Делауеър, който е изпълнител на завещанието на българина, и предстои дълга процедура по остойностяване на имуществото на лекаря.

Оказва се, че сумата от 1 млн. долара за училището е само първият транш. Предстои продажба и на недвижими имоти, а на колко възлиза цялото дарение, все още не е известно, заявили адвокатите.

„Новината за завещанието дойде като гръм от ясно небе. Още не можем да повярваме. Такива неща се случват само в приказките!”, коментират учителите в богатата вече гимназия. Годишният бюджет на ПГ „Найден Геров”, в която учат 252 деца, е 500 000 лева.

„Вече се подготвяме да разработим статут за избор на кандидати за стипендията, която, разбира се, ще наречем на името на д-р Андрей Георгиев. Трябва да изпълним волята на дарителя по най-безукорния и справедлив начин! Ще поставим и плоча в памет на този достоен българин!”, заяви директорът Теодор Йончев.

Преподавателите са се разровили в архивите и открили, че Андрей Асенов Георгиев е роден през 1921 г. в София. През 1939 г. е завършил с много добър успех ломската мъжка гимназия. В архивите те открили, че след Андрей Георгиев гимназията завършил и брат му Славян, който по-късно също станал лекар в САЩ.

Доктор Андрей Георгиев е починал на 93 години в дома си в Уилмингтън, щата Делауеър, на 22 април 2014 г., пише още веснтикът. Той е известен и уважаван семеен лекар с над 50-годишен опит. В България завършва медицина и го мобилизират да служи в армията по време на Втората световна война. След края й той емигрира през Чехословакия и Франция. Установява се в Уилмингтън, САЩ, през 1961 г. През дългата си кариера е ненадминат лекар, готов да помогне по всяко време, разказват близките му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
4
 
! Отговори
Д Б преди 7 години
Като цяло, коментарите потвърждават казаното от Елин Пелин: "Ако България роди гений, това ще е геният на завистта."
105
0
 
3
 
! Отговори
Достойно преди 7 години
Достойна постъпка на на възрастния доктор, която ще бъде принудена до тукашната всепоглъщаща злоба. Коментарите са показателни за низките страсти, които изпитват повечето от живеещите на тая територия. Само малка част от тях са във форума, но са ярко отражение на безбройните ***, които са като отровни плевели и задушават всичко нормално и позитивно.
104
0
 
16
 
! Отговори
Тошко преди 7 години
Паметник в Лом за д-р Андрей Асенов !Пазете парите от хиените на ГЕРБ, БСП и останалите членове на мафията !!!!
103
0
 
12
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ ДО ВСИЧКИ преди 7 години
Анонимен 128, дори не разбираш какво четеш. Или не си чувал как се изпълняват завещания. Има т.нар. "изпълнител на завещанието", той може да е физическо или юридическо лице. неговата грижа е да се увери, че завещаното от починалия е пристигнало където трябва. Това, че починалия е избрал университета си е негова работа и няма нищо общо с парите. Удивително е, че коментираш без да имаш никаква представа от наследствено право. А може би защото " гроздето е кисело"
102
1
 
11
 
! Отговори
БайЛуй преди 7 години
Абе хора, вие акъл като на праскова ли имате? Как ще откраднат парите, след като те отиват директно в университет в Щатите? Бай *** може да крад'не само от сулю и пулю ..А за детето на директора и детето на кмета - има си процедура по кандидатстване в щатския университет - там ще си изберът най-добрите. Шуро-баджанашката ви селяндурщина не минава..
101
6
 
13
 
! Отговори
емиграция преди 7 години
Комунистическата простотия днес, благодарение на Корнелия е връх в нашата история.Ако ще някой......, дори в България да е живял....., а после оставил някой лев за доброто на хората ще го заплюят. За гробът му да не говорим...................Лошите ...за съжаление преобладават в нашата земя българска. Въпрос на възпитание и време....ШШШШШШЪъъъъса опраим....................
100
3
 
8
 
! Отговори
хмф преди 7 години
паметната плоча ще струва поне 75000лв и ще я направи партньора по белот на директора. внезапно по средата на учебната година ще се запишат всички роднински деца на всички възможни роднини и така нататък бг история :)
99
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един пенсионер на 90 г.спечелил 10 милиона от тотото.И с тези пари направил най-големата ,модерна и луксозна тоалетна в светаза да му се изпикаят на късмета.
98
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лека му пръст,но е направил голема глупост.Тези пари ще се окадат.Сега е демокрация и секи граби с пълни шепи,стига да му се отдаде вазможност.
97
4
 
15
 
! Отговори
емигрант преди 7 години
Интересно.....Какво ли ще коментират ломските болшевики-комунисти-социалисти?Прогониха след 1944г. хиляди граждани и лозари от града.Моят дядо също е напуснал Лом1950г. Аз съм се родил 1958 в Търново, а сега живея и РАБОТЯ във франция от 1998г. Съдба.
96
7
 
11
 
! Отговори
да преди 7 години
не е лошо но да има клауза да се върнат да работят в България,че постоянно вливаме свежа кръв на други нации
95
15
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 7 години
а да попитам ощекакво му е за пример да подстекава изнасянето на капацитетите ни извън България?
94
19
 
5
 
! Отговори
Сандо преди 7 години
и кво му е досйтоното да умреш сам в другият край на света, НО бъкан с пари, които така или иначе нищо не можеш да правиш и някои почва да разподава и разпределя
93
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ама парите ще отидат в американски университет. Защо ни го навирате тоя, какво е дарил за България и какъв родолюбец е тоя? Поредната кражба на мозъци от България, съвременното еничарство. Не дарител, ами по-скоро е крадец - най-ценното на България, човешкия ресурс изсмукаха, и още искат да крадат, а хората в България които са докарани до просешка тояга ще се радват да вземат децата им да учат в САЩ и после да се установят да работят там.
92
1
 
46
 
! Отговори
Достоен! преди 7 години
Достоен Българин и Човек - Поклон !Апелирам към всички ,дето награбихте милиони та чак милиарди да последвате Примера Му !
91
4
 
57
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ ДО ВСИЧКИ преди 7 години
Боже колко злоба има в тази изстрадала страна Боже! Злобни, отмъстителни и черногледи хора! Неспособни да се зарадват на нищо и никого! Търсещи само лошото и нередното. погледнете светлината и хубавото на живота бе хора. Един човек в другия край на света със семейство и наследници, дарява милиони от личните си пари на един забравен и от Бог край, та да се образоват децата му. Какво нередно или осъдително видяхте! Не е за вярване.....
90
42
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Волята на родолюбеца е парите да се използват за обучението на даровити деца от гимназията в елитни университети в Западна Европа и САЩ"Значи парите ще отидат в САЩ и западна Европа! A защо не университети в България. Не, мерси от такива "родолюбци" бих казал!
89
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мита за Българите които мият чинии на запад се пръсна на хиляди парчета.
88
4
 
18
 
! Отговори
да се пукат преди 7 години
Слабото място на рашките е завистта.Колкото по-добре се развиваме, толкова по-се гърчат.Трябва да изследваме етимологията на думата гърчене защото вероятно идва от грък.
87
0
 
13
 
! Отговори
да ги е яд преди 7 години
На Mypзилкaтa и стана мъчно че Българин избягал от рашистите оставя повече от милион на Българските даровити деца за да се развиват.