Отец Паоло Кортези напусна България, бил е заплашван

Реакцията на хората в града е нееднозначна - репортаж на Bulgaria ON AIR
Обновена: 11 мар 2017 08:05 | 11 мар 2017 07:34, Елка Василева
222

Католическият свещеник от Белене Паоло Кортези напусна България. Това обяви самият той и обясни, че е бил изтеглен от Католическата църква заради получените заплахи затова, че е приютил бежанско семейство от Сирия. След скандала кметът на Белене и хората, обявили се срещу отеца, се скриха и отказаха коментар, става ясно от репортаж на Bulgaria ON AIR.

След гражданските протести в Белене четиричленното сирийско семейство от Дамаск вече не е в града. Вратите на католическата енория "Рождение на Блажена Дева Мария" останаха заключени. Никой от църквата не пожела да застане пред камера, но от служителите разбрахме, че вчера сутринта отец Паоло Кортези е тръгнал за Италия и вече не е в Белене, се казва в репортажа.

"Ние няма да ги оставим нещата така. Ще се борим за него да се прибира!", каза служител на църквата.

Сирийското  семейство беше приютено в Белене от отец Паоло Кортези в началото на този месец. В обръщението на личния си профил във Facebook той посочва, че това са невинни, достойни, образовани и честни хора. Кортези написа: "Аз си отивам от България, с дигната глава, с чест" - и признава: "Не успях, не успяхме!". Какви са точните мотиви за напускането му обаче от католическата епархия в Русе не стана ясно.

Според едни жители на Белене отец Паоло е добър и свестен човек, "помагаше тук на всички". Други обаче смятат, че той няма място в града, макар че миналата година президентът Росен Плевнелиев го удостои с почетен знак за приноса му към опазване на българската памет.

От община Белене заявиха, че все още нямат официално потвърждение от Католическата църква за напускането на отец Паоло Кортези и единствената информация, с която разполагат към момента е, че свещеникът е излязъл в отпуск.

Още подробности по тази и други теми, гледайте в предаването "Брюксел 1% по Bulgaria ON AIR точно в 17:30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАкви смешни доводи! Ами, ако в Германия, Холандия, Швеция и т.н. кажат на пишещите, на техните деца, а и на всеки българин: Какво търсите тук? Идете в Москва! Тук няма място за православни. Какво ще стане с нас? Как ще се почувстваме? Ами нали работещите там, хранят половин България!
99
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На православните християни от Белене ще кажа с само: "каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери".
98
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абеба хора историята е история, каквото е ставало е ставало, но е факт че този човек за разлика от други вероизповедания е правел нещо, помагал е. България е затътали в мизерия, хора гладуват...сега не почвайте мола пълен, количките пълни. Факт е че кат. църкви имат дейност. Няколко парчета с продукти за някой семейства е безценна помощ.
97
6
 
13
 
! Отговори
дс преди 7 години
10 март 1943 г. цяла България има доблестта да застане срещу нацистка Германия и да спаси своите евреи. Половин век по-късно българинът е загубил доблестта си, изгубил е човешкия си облик и се страхува...
96
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Хората не искали бежанци"- ха-ха.В България няма хора, има лъжепатриоти и егоисти.Не АЕЦ, господ не може да ви помогне.
95
3
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
На Белене му трябва АЕЦ, а не бежанци !
94
1
 
16
 
! Отговори
111 преди 7 години
До Анонимен 138Дали са католици или счетоводители няма значение!Хората не искат аллахакбаровци и точка!Да вървят в С.Арабия или Нигерия,ислямски страни колкото щеш,тука в християнска България нямат място!Баси безхаберника!
93
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Реакцията на хората в града е нееднозначна"---Така е, реакцията на хората е ДВУЗНАЧНА - и мюсюлмани, и католици ВЪН ОТ ПРАВОСЛАВНА БЪЛГАРИЯ!! Както ислямът, така и католицизмът - и двете религии не признават други вероизповедания.
92
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква ерес бре неграмотници. В Белене мнозинството са католици. Прогонихте си отеца.
91
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПълна заблуда! Проучете в Интернет. В Светите земи преобладаващо католически храмове. Провославния храм над Божи гроб днес е поделен между: православни - гръцки, католици - францисканци, монофизити - арменци, сирийци и копти. Най-голямата част принадлежи на Йерусалимската православно църква. От незнание загива народа ни!
90
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОТИДЕ СИ ЕДИН ДОСТОЕН ЧОВЕК! НЕ СЕ УПЛАШИ ОТ КОМУНИСТИТЕ И НАЦИОНАЛИСТИТЕ. АКО В ЕВРОПА ПОСРЕЩАХА ТАКА ИМИГРАНТИТЕ, КАКВО ЩЕ СТАНЕ С НАШИТЕ ДЕЦА, КОИТО ПРОГОНИХМЕ ОТ ТЯХНОТО ОТЕЧЕСТВО? НАИСТИНА ЛИ НЯКОЙ НИ ВЗЕМА НА СЕРИОЗНО? С КАКВАТО МЯРКА МЕРИМ, С ТАКА ЩЕ НИ СЕ ОТМЕРИ. МНОГО ТЪЖНО!
89
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човек като чете форума се виждат всякакви извращения на мисълта.
88
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са хора, бягащи от войната и е безчестие българско, да гониш такива хора, като кучета.
87
14
 
8
 
! Отговори
Назарет преди 7 години
Каквото и да говорят необразованите ни попове и глупавите ни националисти Кат Църква е лидер в света .Най -голямата държава няма как да е ерес ,тя определя правилата .....За нея вие сте детайл и вероятно сте изпаднали в ерес.... И нима това зло отношение към правещите добро не е ерес към християнското -обичай ближния си . ...... Вие не сте християни ,а богомили станали войнстващи атеисти заради комунизма. Позор за вас.......
86
15
 
18
 
! Отговори
varg преди 7 години
Прав му път.
85
12
 
26
 
! Отговори
DarkLord преди 7 години
Само да не забрави да си вземе и бежанците с него - иначе прав му път.
84
10
 
30
 
! Отговори
нова мисия преди 7 години
Да иде да настанява бежанци кюрди и асирийци в Анадола!
83
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Католиците не са приети и в Светите земи в Йерусалим няма католическа църква. Има православен храм "Възкресение Христово, построен точно върху Божия гроб в Йерусалим, където в Страстната събота слиза Благодатния огън. Православните християни твърдят, че слизането на Благодатния огън става по свръхестествен начин и е чудо. Още в петък тръгват от хълма Голгота синкави пламъци, това е засвидетелствано с видео записи.
82
21
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гладните българи забравиха когато просиха и се приютяваха в църквите Италия Франция Испания и др.Неблагодарници.
81
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен.................Да дойдеш на гости, за да проповядваш някаква ерес...................Ерес е руския вариант на провославието!