Пластмасите тровят вода, животни, а и хората

Екоорганизации дават старт на кампания за ограничаването й
22 мар 2017 15:14, Александър Попов
3
Пластмасите тровят вода, животни, а и хората
Джеръми Айрънс. Снимка: Грийнпийс

В деня на Световния ден на водата – 22 март, екологичната организация "Грийнпийс"-България и екологичното сдружение "За Земята" дадоха официален старт на кампанията за намаляване на замърсяването с пластмаси във водните басейни под надслов "Морето не е за една ваканция".

Кампанията се провежда у нас за трета поредна година и е част от всеобща инициатива за намаляване на пластмасата в океаните, подета от най-големите международни организации.

Основната цел на екоактивистите е да насочат общественото внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси и това от своя страна да доведе до по-отговорно отношение към отпадъците, което ще подобри състоянието на водните басейни и качеството на живот на хората.

Прекомерната употреба на еднократни пластмасови изделия в последните десетилетия е довела до повсеместно замърсяване на водоемите, моретата и океаните по цял свят с пластмаса - т.нар. "пластмасов смог". Тези частици във водните басейни навлизат в хранителната верига на морските животни и заплашват не само тях, но и здравето на хората, които след това ги консумират. 

Почистването на замърсени плажове, речни дерета и язовири само временно намалява проблема, но трайно решение трябва да се търси в премахването на причините за него. Най-големите "виновници" за пластмасовото замърсяване са чаши и бутилки, както и торбички, вилици, чинийки, опаковки и други еднократни изделия.

Кампанията "Морето не е за една ваканция" у нас бе подкрепена и от Европейската мрежа за нулеви отпадъци (Zero Waste Europe) - движение за цялостно намаляване на отпадъците, в което членува и българската екоорганизация "За Земята".

Идеята за нулеви отпадъци доби голяма популярност след като актьорът Джеръми Айрънс застана зад нея. Той обиколи света и засне документалния филм "Бунище Земя" (Trashed), който накара милиони хора на планетата да се замислят за своя отпечатък върху природата.

"Бих искал хората да лобират пред своите политици за приемането на закони, които да намаляват отпадъците и да регулират производството на опаковки, особено пластмасовите, които съдържат скрити токсини, и най-вече тези опаковки, които се използват за пакетиране на храна и бутилирана вода", споделя холивудската звезда в интервю за The Guardian.

През следващите месеци българските екоактивисти ще представят пред обществото проблемите, свързани със замърсяването на околната среда чрез няколко кампании, засягащи различни сфери на обществения живот и своевременно ще предлагат адекватни идеи за разрешаването им.

Акцентът тази година ще бъде върху чистата вода и храна, която хората употребяват  - да не използваме пластмаса, когато се храним и пием, най-вече тази за еднократна употреба - чашки, кутии, прибори, торби.

Предвижда се кампаниите да стигнат и до най-малките – децата в детските градини, тъй като навиците за чистота и отношението към околната среда се придобиват още в тази най-ранна възраст.

Идеята е да се реши проблема с пластмасовите чашки за еднократна употреба в детските градини, с които децата пият вода и след това веднага изхвърлят. Порочната практика оставя след себе си десетки хиляди чашки, които се превръщат завинаги в опасни отпадъци за природата, а както опитът показва, след това и за човека. 

 
 


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е нали всичките тези пластики са с голям етикет че се рециклират, има едни контейнери за тях?
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От конопа може да се прави не само хартия, ами и био разградима пластмаса и материали с високо качество. Расте сто пъти по-бързо от едно дърво.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко български минерални води се продават в стъклена бутилка?Ако има дамаджани по 5 или 10 литра, аз бих си купувал и връщал стъкло. Водата в пластмаса е и причината за бума на гей индивидите.