Стартова заплата за млад лекар – поне 1500 лв.

450 годишно заминават зад граница, сестрите в странство - 900
40
Стартова заплата за млад лекар – поне 1500 лв.
Снимка: Булфото, архив

Стартовата заплата за лекарите трябва да е не по-малко от 1500 лева и при положение, че минималната в страната е 460 лева. Това поиска д-р Камен Данов - представител на КТ "Подкрепа", преди началото на дискусия, посветена на остойностяването на лекарския труд.

Още по темата

По-рано днес от синдиката поискаха от следващото правителство ускорено да увеличава минималния доход на работещите като след 4 години да достигне 1000 лева.

"Ако минималното възнаграждение беше подобно на това в останалите европейски държави, то началната лекарска заплата би трябвало да бъде около 3800 лв.", коментира Данов.

Той добави още, че началната заплата на медицинска сестра би трябвало да бъде 900 лв.

Председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев каза, че работна група е изготвила методика за остойностяване на труда на медицинските специалисти. Според него пък началната лекарска заплата вероятно ще надхвърли 1500 лв.

"През последните няколко години ежегодно около 450 лекари напускат страната, а броят на медицинските сестри, напуснали системата или страната е двойно по-голям", пресметна той.

Възможностите за промени в лекарските заплати коментира и заместник-министърът на здравеопазването Атанас Кундурджиев.

"Можем да регламентираме в някои отношения начините на заплащане, но основните приходи са от НЗОК, а МЗ заплаща спешната помощ и на структурите, които се занимават с общественото здраве, каза той. Ние самите не сме доволни от възможностите, които имаме", допълни Кундурджиев и увери, че с новия бюджет предстои увеличение на заплатите на работещите в областта на спешната помощ.

Всичко зависи от бюджета, допълни Кундурджиев и посочи, че бюджетът на държавата е 92 млрд. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
2
 
! Отговори
Един БГ лекар преди 7 години
По отношение на обучението ни по медицина - пълен кошмар. Ниво на подготовка - много под средното за Европа. Практиката в болниците, независимо от това дали е общинска, държавна или частна болница - Пази Боже!
33
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Bakschi6a uiskito bombonite schte otpadnst li mai ne
32
2
 
19
 
! Отговори
ДА преди 7 години
Като ходите в болниците да виждате пекари на 25 години След 10 години ще ви лекуват индиици и пакистанци Тогава ще видите колко са били добри българските лекари Сега в чужбина по нищо не отстъпват на техните лекари
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другите да *** ли? Тъпчете гушките на определени хора и вижте какво става. Те и без това се оправят.
30
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То едни лекари има в България, само парите ги интересуват как да те одрусат. Да не говорим за отношението към пациентите и лечението.
29
10
 
7
 
! Отговори
Тони преди 7 години
Много си им е добре на лекарите сега даже, не се заблуждавайте. Здравеопазването в България в голямата си част е частно . Само че държавата казва, че е безплатно. И хората се объркват. Лекарите съвсем не , защото сега е големия млеконадой. Народът с право ги мрази, защото те са единствените, които могат да спрат тази порочна спирала надолу, но те избират лесното- парите на ръка .И в образованието е така , но детето си ще спреш от английски, а за здраве всичко даваш.Никой никъде няма да ходи .
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичките ми познати лекари са по частните клиники из България или са заминали отдавна на Запад. Само полу-интелигентните, завършили по втория метод все още се моткат из държавните здравни заведения и се занимават с пръстови отпечатъци...
27
25
 
6
 
! Отговори
2222 преди 7 години
Бягали н Германия! Питат ли ги каква работят там. Българските лекари в болницата вършат рабата на фелдшери или сестринска. Но взимат много по-големи заплати от Бг. защото стандарта е много висок и всички особено висшистите са отлично платени. Медицинското образование в Германия е на светлинни години от българското. Имат си достатъчно техни специалисти за да взимат нашити учили-недоучили. А колко са се върнали тихо, тихо знае ли се? Не издържат на напрежението, защото там се рабати яко и всяка гр
26
1
 
8
 
! Отговори
до 29 преди 7 години
Какво значи за менискус те пускат и за подагра, неграмотнико дебилен?
25
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хах мен за един менискус ме мотаха във ВМИ сумати време 6 различни ме прегледаха вярно беше по татово ама сега за менискус те пускат и за подагра пълни некадърници .
24
3
 
19
 
! Отговори
закривай преди 7 години
Щом лекарите бягат в чужбина и ние ще годим да се лекуваме в чужбина и там ще и гласуваме. Такава си е политиката.
23
0
 
18
 
! Отговори
шматка преди 7 години
Тези от профсъюзите от 27 г повтарят само трябва трябва трябва....и накрая нищоТе са независими синдикати.Просто нищо не зависи от тяхЧудя се има ли още *** които да им плащат чл.внос
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1500 лв ще стане ако запаля БМ (град) и изсипя 45 снаряда върху парламента
21
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никъде няма да избягат само мрънкат в Германия не е толкова лесно , само най-добрите взимат големи заплати другите ще бачкат за без пари.
20
2
 
12
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 7 години
Никакво вдигане на заплатите и пенсиите ,пари няма.Беден и неук лесно се управлява ,само преди изборите ще ви баламосват и след това затягайте коланите,пари няма.
19
16
 
7
 
! Отговори
пазар преди 7 години
Искаш да си лекар, тогава теглиш заем от банката и си плащаш обучението и после ако добре работиш, пазара ще ти дава добри пари. В противен случай фалираш.
18
27
 
3
 
! Отговори
демократ преди 7 години
мафкайте се предатели!!Истинските българи може и да *** в мизерия, но да останат да помагат на родината. Останалото са рашистки ралти
17
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** имат направления, и ти остави ромите да нямат пари това ,че крадът не работят и т.н. няма значение.
16
13
 
4
 
! Отговори
ша знайти преди 7 години
супер е демокрацията ве ей рашисти. Или искате пак да стане 45!! Много ясно, че ще излизат младите и кадърните, какво да правят в таз кафявизирана, ислямизирана България.Важното е свобода да вее косите ни, а НАТО-вските казарми да са добре измазани. Останалото са путинистки простотии
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма население и кой ще лекуват като ромите нямат пари.