Внасяме 10 000 агнета от Румъния, продават ни го за родно

Цена на месото над 12 лв. за килограм е престъпление, смятат експерти
6 апр 2017 07:45,
21
Внасяме 10 000 агнета от Румъния, продават ни го за родно
Снимка: Reuters, архив

По 10 000 агнета от Румъния се внасят у нас на ден във връзка с предстоящия Великден. Това съобщи Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите. Животните се карат в кланиците, след което се продават на пазара като българско месо. Парадокс е, че по магазините никъде не пише, че месото е от Румъния, а в същото време ударно се внасят животни, коментира Синапов.

Част от тези животни се вкарват за отглеждане, а друга – за клане, а после се премаркират като български, потвърди и Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна асоциация, цитиран от "Труд".

По думите му освен с произхода на месото търговците заблуждават потребителите, като им продават шилешко и ярешко месо за агнешко. Можете да ги разпознаете по това, че са с по-червен цвят, по-мазни са и костите им са по-големи, поясни Караколев.

Още по темата

От фермата до магазина цената на агнешкото се увеличава поне 4 пъти. Причината е, че животновъдите нямат право да продават разфасовки агнешко, а само живи животни. Затова прекупвачи вземат агнетата и ги карат в лицензирана кланица.

В момента живото тегло е 4,80-5 лв. за килограм, а в магазините цената стига 14-16 лв. за кг. Цена на дребно над 12 лева за килограм е престъпление, категоричен е Синапов.

Междувременно от Българската агенция по безопасност на храните започват извънредни проверки заради Великден.

Засилен контрол ще има в обектите за производство на храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и тържища, както и такива с дейност кетъринг и обекти, предлагащи услугата ол инклузив.

Проверките ще се фокусират върху производството и търговията на традиционно предлаганите храни за празничната трапеза – агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др., както и на боите за яйца.

Клиентите да следят за печат върху месото, на който да се чете номерът на кланицата, коментираха за “Труд” от агенцията по храните. Най-честите нарушения по празниците са нерегламентирана търговия с месо и липса на документация за стоката. Вече почти не констатираме проблеми при боите за яйца, производителите описват коректно съставките на етикетите, допълниха от БАБХ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
аз забравих вкуса на агн и тел месо последните ми спомени са от 1989 г
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ПЪК МИНАЛАТА ГОДИНА ПОПУЛИСТЪТ ТИКВУН-*** ЩЕШЕ ДА ПРОДАВА БЪЛГАРСКИ АГНЕТА НА АРАБИСТАНЦИТЕ!!ХАХАХ!САМО ЧЕ ОТКЪДЕ!?
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая "новина" я четем всяка година преди Великден.
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не агнета, внесете закона за правосъдие на румънците, тогава ще има български агнета.
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A Levski i zaginalite za nas,ostavat na portretite i po praznicite i v rechite i zabludeniyat patriotizum,koito ne e izpulnen s chest i dostoinstvo,a s omraza,koiato moje da izigrae losha shega v napregnato vreme i kato otvorish hladilnika i razbirash neshto mnogo vajno...oo...kolko si gladen...Sitiyat zapad ne go enia politikata oti e sit i oblechen i shte ide na pochivka v Bg
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Apelut ti e pravilen,no istinata e che naroda otdavna nemoje da opredeli nikakva cena za nishto,a delo na monopola.Nito rnscite sa vinovni,nito evropeicote nito amerikosite,vinovni sa vsichki komunisti,koito opredeliha sudbata na horata v bg v bednost i nishteta i v zavisimost i ostava svetloto budeshte s Terminal 1,uvi..ne bih znael,ako ne vidyah s ochite si razlikata vun..tova e
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още мислите като комунисти !Оставете пазара сам да си регулира цените.Ако му е скъпо на народа - няма да купува.Ако му е скъпо, но пак го купува - значи е глуупав народ.Оставете пазара и живота да решат.
11
2
 
18
 
! Отговори
Тато преди 7 години
Не се връзвайте да ядете месища на точно определени дати. Никой не ви кара да проявявате вяра към Христос чрез ядене на изклани животни. Това е безмозъчна консуматорщина.
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Dopulvam che e mnogo skupo v BG vsichko i neznam kak ocelyavate tam za raboteshtite...kaaak v uk kilogram pileshki gurdi 5-6 paunda?????
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Bravo na romuncite,poneje nie sami nemojem da vliyaem na monopola,severnite ni susedi ni pomagat,bravo!No ima edna tunkost,koiato znayat samo ovcharite,a tyah nikoi ne pita v imeto na politikata,kogato edno agne ili ovca ya premestyat ot drug dori raion v BG,pa kamo li ot druga strana,skoro se razboliava i umira,edinstveno bremenna ovca kato se premesti i rodi agneto na novo myasto,ocelyava i jivee.Ako e samo za meso e ok
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така ще е докато постоянно има лицезирани кланици, лицензирани мандри и пр. Едва ли жиотновъдът може по лошо да заколи и разфасова агнето или да произведе сирене и кашкавал, ама нали едни наши хора трябва да изкарват пари. Уж по европейски, пък във франция, Италия и др.основно се залага на местното производство (рабирай, че в дадено село или градче има няколко производителя) и почти не може да се намери продукт дори от съседен град. Ама го обяснявай това на ***, който си купува "сиренце" за 4лв
7
0
 
22
 
! Отговори
ii преди 7 години
До агне-Напълно съм съгласен с теб. А и цена 5-6 лева живо тегло си е направо убийствена.Това означава че стопанина пуска по веригата месо с КОСТ за 10-12 лв а от там има доста разходи още..За съжаление и тук виждаме принципа на цветарите по Осми Март-ден година храни...
6
2
 
18
 
! Отговори
и отново преди 7 години
...и като 12- 14 лева за агнешко е много има много готини пилешки гърди за 17лв. килото. На аванта е целия микс от антибиотици и стимуланти.Далаверка...А и няма кости така, че екстра!А знаете ли колко е хубавото агнешко в Европата?
5
2
 
20
 
! Отговори
агне преди 7 години
Хора, пишете неща от, които си нямате хабер...Цената при фермерите е 5-6 лв. на живо!Като се махнат някои неща като като кожи, ла..а и т.н. трупното месо е 50% тоест цената става веднага 10-12лв. за колограм без да смятаме разходи за клане, транспорт и данъци.Анадъмо?И това, че се продава в магазина за 12 лева си е вид magic...
4
1
 
19
 
! Отговори
Мен преди 7 години
А бе по кокалаците едва ли ще ги еазпознаете, ама хайванчетата не говорят български...
3
1
 
25
 
! Отговори
Ба!Торба кости.. преди 7 години
Реалната цена на въшливите шилета, които ни пробутват за агнета е 7-8лева максимум.Всеки,който плати над тази цена да знае,че го правят на ***!
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЛИДЪЛ ВСЯКА ЕСЕН ПРОДАВА АГНЕШКО ПРЕДСТАВЕНО ЗА БЪЛГАРСКО, КАТО НЕ ОТЧИТАТ ФАКТА ЧЕ НАЕСЕН АГНЕТА В БЪЛГАРИЯ НЯМА. ВНОС ОТ НОВА ЗЕЛАНДИЯ ВЕРОЯТНО.
1
1
 
26
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 7 години
Не купувайте!