Следпразнично: Хвърляме 7000 тона храна на боклука

Едва 10% от нея може да бъде спасена и дарена
18 апр 2017 08:19, Мария Захариева
17
Следпразнично: Хвърляме 7000 тона храна на боклука
Снимка: архив, Reuters

Ще изхвърлим 7 хиляди тона храна след Великденските празници. Ресторанти, домакинствата и хотели генерират основната част от хранителни отпадъци.

Всеки ден у нас, най-бедната държава в Европейския съюз, изхвърляме над 1800 т храни. А в дните около Великден обемът на хранителните отпадъци се увеличава с над една трета.

Едва 10% от храната, която изхвърляме може да бъде спасена, разказва bTV. Дори и недокосната, вече сготвената храна в ресторантите отива на боклука. Тя трябва да стигне до крайния потребител само за няколко часа, затова често по-лесно е да се изхвърли вместо да се дари. И все пак някои успяват.

Дарената храна помага и на хората в Комплекса за социални услуги в град Роман. Тук се грижат за 60 деца и младежи. Почти всяка седмица от столицата към комплекса пътува бус с безплатни храни. Помощта значително облекчава бюджета на комплекса.

"Има някои неща, които дори децата със семейства не опитват, тъй като нямат възможности”, посочва Ивет Симеонова от комплекса.

За да бъде дарена, храната трябва да е в срок на годност. Остатъците от ресторанти и домакинства обаче отиват директно на боклука, затова съветът е следващият път когато отидем на пазар, да се придържаме към конкретен списък – а не да пазаруваме, все едно се запасяваме за война.

Около 43% от храната, която попада в кофата за боклук идва от домакинствата.

България не е изключение – според изчисления на Европейската комисия, с храните която се изхвърлят всяка година в общността, биха могли да бъдат нахранени 2 пъти всички гладуващи в света – близо един милиард души.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
1
 
! Отговори
баба вуна преди 1 година
Я рана не фъргам
Я фъргам пари от балкона
11
2
 
2
 
! Отговори
Таню преди 1 година
Ама па сте опнали сите султанска трапеза у фейса, ако че фрълите пол'вината... Народ от селeндури...
10
3
 
2
 
! Отговори
Az преди 1 година
Лъжа и измама, това са страхотни глупости.
9
0
 
7
 
! Отговори
Иван Пешев преди 1 година
Журналистите ронят крокодилски сълзи за изхвърлената храна след празниците, ама иначе преди рпазниците не спират с рекламите на най-различни боклуци. "Купете за празника" егати долното лицемерие , що не пуснете такава статия някой път преди Великден.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Празниците ги карах в два малки града. Еми, човек, по главната фучат някакви беемвета, някакви чудеса. Навсякъде стърчат сателитни чинии, всеки вади телефон с размерите на таблет. Роднини в чужбина, пращат пари и хората масово не бачкат. За какво им е, като капят едни кинти...
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колега, спирал ме е ром, да ми иска пари за храна.
Викам му, добре, ето го магазина, кажи какво да ти купя.
Не, не, пари ми дай!
Оттогава не давам нищо на роми.
Българинът не толкова е беден, колкото не знае какво да прави с това, което има и залита в крайности - или яко пръска пари взети на кредит, или живее като скот в златна клетка.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата тази работа се получава заради принципа "да не се изложим пред гостите и приятелите". Иначе никой с акъла си не би сготвил количество храна, в пъти повече, отколкото може да изяде. Крайно време е да се върнем към корените на християнския празник, които са духовни и се отнасят до изкуплението и възкресението на Спасителя.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В големите градове - сигурни. Но вървете в малките, при хората, които са си събирали и броили парите при покупката на яйцата, агнешкото, салатите и козунаците, да видим какво ще хвърлят те - нищо!
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България глад няма.То след всеки уикенд се изхвърлят от хотели и ресторанти хиляди тонове храна.Ци.ганите не ровят в кофите за да ядат остатъците храна а за да събират метални и хартиени предмети които предават
3
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 2
Не дарявам нищо на ромите, да се научат да работят най после!
.

първо се научи ти да работиш, а не да разчиташ на труда на другите!
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следпразнично: Хвърляме 7000 тона храна на боклука
..

ето това са жестоките деформации на капитализма: проивеждане в пъти повече, отколкото има нужда --> стимулиране на купуване в пъти повече, отколкото може да се потребява --> разхищение и прахосничество на ресурси и пари (разхищение на пари - неуважение и прахосване на собственията си труд) --> нужда от още повече пари (работа, труд) за следващото разхищение --> искане на кредити --> самозаробване !

е умни ли са офцете, питам ?!
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не дарявам нищо на ромите, да се научат да работят най после!