95% от нахапаните хора – жертви на домашни любимци

Глутниците са там, където някой ги храни редовно
51
95% от нахапаните хора – жертви на домашни любимци
Снимка: Булфото, архив

Кучето е най-добрият приятел на човека, но монетата има и друга страна - агресията.

Повечето хора се струхуват от бездомните кучета, но се оказва, че по-опасни са тези, които си имат стопани.

"95 на сто от пострадалите хора от кучета са станали жертви на свободно пуснати домашни любимци", коментира Явор Гечев от фондация "Четири лапи".

Той обясни, че най-вероятно човек да бъде нападнат е, когато навлиза в територията на кучето, има майка, която си пази малките или посегне към животното с бастуна, торба.

"При тези случаи кучета се чувстват застрашени и реагират, но основната мисъл на животното не е как да ви нападне, ако минавате покрай него, в повечето случай агресията е предизвикана от човека, макар дори и несъзнателно", обясни Гечев пред БНТ.

Случва се да има пострадали хора, които се натъкват на глутница около разгонена женска, допълни той. 

Оказва се, че бездомните кучета не са склонни към агресия, но ако са си маркирали територия и някой ги храни там постоянно, могат да нападнат нищо неподозиращ минувач. Глутници пък се формират само там, където някой им дава храна.

Съветът на Гечев е да заобикаляме такива места. Ако все пак се случи куче да реагира с агресия, да му говорим спокойно и да не се обръщаме с гръб към него.

"Сприятелете се с кучетата от района ви, защото те помнят хората", препоръча още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: кучеагресиянападение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
kycheta преди 6 години
самата тема е доста странна,от стотици години се смята че градовете са за хора,не за кучета или животни, например ако в Швейцария се появи някъде улично куче веднага ще променят името на държавата си с нещо балканско
39
0
 
1
 
! Отговори
Тато преди 6 години
До Kyчемpaз Искаш ли да се срещнем някъде само двамата и да метнеш добре засилен камък по мен да видим колко крайника ще ти счупя в първите 2-3 минути от срещата ? Такива простовати комплексарчета като теб така и не схванаха, че ние хората сме виновни за съществуването на толкова кучета и трябва да спрем да размножаваме и продаваме и т.н.
38
1
 
3
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Кат се замисля то живи торпили джихадисти се движат преспокойно и прииждат и избиват даже и невръстни дечица, че на кой ши му пука за нахапани че даже и разкъсани хорица. Ама че сбъркан свят. А Стивън Хокинг нека си вярва че ще напуснем земята. Хаха. То един дрипав кораб с няколко космонафта до Луната би струвал не знам си колко милиона ко говорим да се изселим всичките 7 милиарда хаха
37
8
 
4
 
! Отговори
до 39 преди 6 години
забелязвам, че кучемразите имат една обща характеристика - неграмотни са. 39 пише думата Омрат с О. "Geri" мисля беше номер 7 пише трЕбва с Е.Уважаеми отрасли У гората човеци - ограмотявайте се а не се плодете само. Освен да стои на два крака това прекрасно същество човека, трябва да може да създава продукт. Само ядене , а..не и секс не става.
36
2
 
13
 
! Отговори
HUMANN преди 6 години
тоя оръфлякк Гечефф да не ми дава съвети откъде да не минавам, ами да даде съвет на психаритe-kучкари да не хранят глутници. Да приберет всички кучета някъде и тихо-тихо да ги нулирате на месо и в зоопарка за тигрите... и горкия Гечефф-некадърник ще остане без работа, може само да го вземат за пазач на паркинг.
35
1
 
4
 
! Отговори
до 39 преди 6 години
Надявам се да се срещнем с теб на слизане от трамвая ;) Ако разбираш какво имам предвид.
34
1
 
15
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Кучетата нямат работа по улиците. Говоря за бездомните кучета разбира се. А останалите на повод, по опасните породи задължително с намордник. Котките са ми далеч по симпатични. Пухкави, мънички и гальовни. И са много по красиви от което и да е друго животно. За мене най красивото животно на планетата е тигъра. Наскоро една вечер един *** за малко да разкъса една болонка. Стопанката й беше виновна. Пуснала я свободно и взе че отиде да види помияра а той я заобиколи и се нахвърли върху кучето й и го захапа за врата. Едвам го спаси от челюстите ми. Овца, аз веднага схванах че ще го захапе. То
33
7
 
8
 
! Отговори
Kyчемpaз преди 6 години
Аз добре съм се сприятелил с всички кучета около нас, подушват ме още като сляза от трамвая и напускат раьона с отчаян вой и лай. Което пce не си тръгне навреме получава добре засилен камък в ребрата, това им е слабо място на кучетата, защото лесно се чупят и после умират а и да не омрат е много лесно да ги настигна и да приключа с тях, щото трудно се бяга със счупени ребра, много ги боли
32
1
 
4
 
! Отговори
Симеон до 37 преди 6 години
В метрото е позволено за домашни любимци, но трябва да бъдат на повод и с намордник.
31
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко в името на домашните и уличните любимци! Всяко зелено пространство, в псркове или омколо ж. блокове, е обилно наторявано от тия любимци. Във всички жил. комплекси е непрепоръчително да се движите пеша, особено след залез слънце, за да не пречите на кучетата да се радват на природата. По спирките редовно се гонят с ръмжене и лай разбеснели се кучета. Не замръквайте и там. ВМетрото обаче е без любимци. Браво!- едно донякъде спокойно и донякъде чисто място в София.
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕтиВие запознати ли сте със законодателството на тези западни държави? Говорите пълни глупости.
29
11
 
6
 
! Отговори
Д-то преди 6 години
Пред нашия блок има женска и мъжко от повече от 2 години, от тогава други кучета не се навъртат наоколо. Дори женската, когато беше разгонена, преди да я кастрираме, мъжкия не допускаше други. Сега са любимци на всички.
28
18
 
12
 
! Отговори
Ети преди 6 години
Аз и детето ми ни е страх много повече от хората, отколкото от кучетата, защото само от човеците сме видяли агресия! На запад няма бездомни кучета, не защото ги избиват, а защото там не ги изхвърлят и нямат комплекси да осиновяват безпородни! Какво са виновни животните, че българинът няма култура на гледане и не си кастрира кучето. Само в БГ кучето е обществен враг номер 1, но на нашенецът му е най-удобно да е силен само пред слабите и беззащитните!
27
2
 
9
 
! Отговори
запознат преди 6 години
до 27Как знаете, какво се случва "на запад" ? Били сте там, работили сте в кучкарник, запознали сте се с политиката на някоя държава по отношение на бездомни животни? БЪлгарина знае много акъл да дава, за това сме на този хал и позволяваме да се точат пари за грижа на бездомните животни, а те са по улиците.
26
13
 
4
 
! Отговори
до 24 преди 6 години
Прав си, всички болести се причиняват от кучетата! Можеш ли всъщност да посочиш една такава. Тенията и човек може да ти донесе, но кажи за болест, която се предава от кучета, че ми стана интересно.
25
1
 
22
 
! Отговори
Митко преди 6 години
Въпреки че съм любител на кучетата, смятам, че не може да продължава да има безстопанствени такива. Всички се прибират, и ако никой не ги потърси - се умъртвяват, колкото и лошо да е това. Алтернативата е по-лоша и я говорим от години. Навсякъде кучета които лаят, хапят и понякога убиват. Кастриране и пускане нищо не променя. А ако кучето е нечия собственост и нападне някого - присъдите трябва да са в % от имуществото, започвайки от 50% и т.н. Иначе оправия няма
24
7
 
3
 
! Отговори
до 27 преди 6 години
*** пред уличните кучета си безстрашен, ама иначе си мишкуваш като бият бабите по улицата.
23
2
 
24
 
! Отговори
Плъхозащитник преди 6 години
ТОЗИ Гечев с "Четирите лапи" нормален ли е?Да заобикаляме места, където има кучета, а с махленските *** да се "сприятеляваме".Според него улиците в града са собственост на кучетата, а хората да заобикалят по съседни улици, така ли? Да не се защитаваме, когато ни налитат, а да ги оставим да правят каквото си искат с нас, да треперим, децата да почнат да заекват, щото "сме им навлизали в територията". Ама тези от "Четири лапи" що не плащат на общината за "териториите" на кучетата?
22
6
 
12
 
! Отговори
психолог преди 6 години
някаква психотравма най-вече в детството е причина да гледаш куче.
21
17
 
10
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Няма начин човек, който през живота си не е отгледал едно куче, да вдене за какво става дума, когато се говори за кучета. Смешното в тази ситуация е, че тези, които не знаят какво е това куче, са твърдо убедени, че го знаят по-добре от всички останали и даже си вярват. За мой срам и аз бях същия, докато преди около 30 години не разбрах колко много греша.