Радев на страната на журналистите от Радио България

Програмата създавала образа ни на европейска държава в чужбина
13
Радев  на страната на журналистите от Радио България
Снимка: Прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев се срещна с журналисти от Радио България и застана на тяхна страна.

"Неприемливо е в навечерието на Българското председателство на Съвета на ЕС да се обсъжда идеята за закриването на "Радио България". Тази програма на БНР има опит и традиции в създаването на образа ни навън като европейска държава на духа", заяви той, цитиран от прессекретариата на "Дондуков" 2.
 
Журналистите споделиха с държавния глава опасенията си за бъдещето на програмата, която създава предавания за чужбина, включително и за българите зад граница. Те припомниха, че това е една от функциите на БНР, регламентирана от Закона за радиото и телевизията.
 
"Трудно можем да приемем, че една над 80-годишна институция, която работи за имиджа и външната ни политика ще отстъпи от завоювани позиции, от гласа си в региона и в цяла Европа", заяви президентът.

По думите на държавния глава немислимо е в 21 век, когато информацията и комуникацията са водещи в процесите на приобщаването ни в света, да избираме пътя на самоизолацията. 
 
Съгласно намеренията на новото ръководство на БНР предстои спиране на продукцията на шест чужди езика. От 1 юни 30-минутните новинарски блокове, които се публикуваха онлайн на френски, испански, сръбски, албански, гръцки и немски, вече не излизат, а планът е след 30 септември БНР да има продукция само на три чужди езика - руски, английски и турски. Ходът следва закриването на арабската емисия на радиото в края на 2016 г.

Самото "България", което обединява програмите, ще бъде преструктурирано. То няма ефирно излъчване от 2012 г. и цялата му продукция е онлайн.

В отворено писмо преди седмица журналистите на "България" настояха в казуса да се включат и държавните институции, тъй като според тях това е и въпрос на външна политика. 


13
Още от
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Валка преди 9 месеца
До Анонимен

Президента ни е с комунистическо мислене , затова се е обкръжил с върли русофили .
9
0
 
1
 
! Отговори
Майка преди 10 месеца
Да се забрани продажбата на тебешири!
Синдрома на Дънкинг - Кругел в пълната си сила се лее в коментари!
ПС. И в къща с нормални деца няма как да не цъфне рисунка по под или стена в една определена възраст...( това го знаят само родители...и тези които са си гледали деца- качествено!) А за частната собственост- под ключ с пропуски - и повече няма да имтат подобни прояви на вандализъм!
8
3
 
1
 
! Отговори
още гърла за хранене преди 10 месеца
Ако не могат да се издържат като частна медия, закакво са ни? Държавните медии, никога няма да говорят срещу правителството, само ни занимават с глупости. Трябва да се съкрати цялото БНР и БНТ и да ги няма тия. Само им наливаме пари на данъкоплатци. Да стават частни да се издържат само, ако не могат да обявяват фалит, няма какво да плащаме милиони за глупости. Новогодишната реч и парада могат да ги излъчват в свободен ефир и толкоз!
7
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да вземат с Майчето ,взаимно да се оплакват,пък да викнат и Йоло Денев и протест!
6
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Жалко, че на хранилката в президентството има над 200 мозъка, които го учат какво да говори и прави. До момента резултата е плачевен! Що ни трябваше тази фуражка?
5
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трудно можем да приемем, че една над 80-годишна институция, която работи за имиджа и външната ни политика ще отстъпи от завоювани позиции, от гласа си в региона и в цяла Европа", заяви президентът.
++++
трудно можем да приемем да се дават нашите пари за глупости.
4
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те хората навън не ползват инет, ползват аналогово радио за да слушат въпросните глупости. Фатмака отново се дъни
3
9
 
5
 
! Отговори
cazzo duro преди 10 месеца
Ой милите..............ще ги закрият. И "милионната" им аудитория на испански/например/ко ша прай???:))
2
7
 
6
 
! Отговори
от редакцията преди 10 месеца
Станала е грешка. Радио България да се чете Радио Ереван.
1
7
 
8
 
! Отговори
Професор преди 10 месеца
Да го закриват.