Радев на страната на журналистите от Радио България

Програмата създавала образа ни на европейска държава в чужбина
13
Радев  на страната на журналистите от Радио България
Снимка: Прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев се срещна с журналисти от Радио България и застана на тяхна страна.

"Неприемливо е в навечерието на Българското председателство на Съвета на ЕС да се обсъжда идеята за закриването на "Радио България". Тази програма на БНР има опит и традиции в създаването на образа ни навън като европейска държава на духа", заяви той, цитиран от прессекретариата на "Дондуков" 2.
 
Журналистите споделиха с държавния глава опасенията си за бъдещето на програмата, която създава предавания за чужбина, включително и за българите зад граница. Те припомниха, че това е една от функциите на БНР, регламентирана от Закона за радиото и телевизията.
 
"Трудно можем да приемем, че една над 80-годишна институция, която работи за имиджа и външната ни политика ще отстъпи от завоювани позиции, от гласа си в региона и в цяла Европа", заяви президентът.

По думите на държавния глава немислимо е в 21 век, когато информацията и комуникацията са водещи в процесите на приобщаването ни в света, да избираме пътя на самоизолацията. 
 
Съгласно намеренията на новото ръководство на БНР предстои спиране на продукцията на шест чужди езика. От 1 юни 30-минутните новинарски блокове, които се публикуваха онлайн на френски, испански, сръбски, албански, гръцки и немски, вече не излизат, а планът е след 30 септември БНР да има продукция само на три чужди езика - руски, английски и турски. Ходът следва закриването на арабската емисия на радиото в края на 2016 г.

Самото "България", което обединява програмите, ще бъде преструктурирано. То няма ефирно излъчване от 2012 г. и цялата му продукция е онлайн.

В отворено писмо преди седмица журналистите на "България" настояха в казуса да се включат и държавните институции, тъй като според тях това е и въпрос на външна политика. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Валка преди 6 години
До АнонименПрезидента ни е с комунистическо мислене , затова се е обкръжил с върли русофили .
9
0
 
3
 
! Отговори
Майка преди 6 години
Да се забрани продажбата на тебешири!Синдрома на Дънкинг - Кругел в пълната си сила се лее в коментари!ПС. И в къща с нормални деца няма как да не цъфне рисунка по под или стена в една определена възраст...( това го знаят само родители...и тези които са си гледали деца- качествено!) А за частната собственост- под ключ с пропуски - и повече няма да имтат подобни прояви на вандализъм!
8
3
 
3
 
! Отговори
още гърла за хранене преди 6 години
Ако не могат да се издържат като частна медия, закакво са ни? Държавните медии, никога няма да говорят срещу правителството, само ни занимават с глупости. Трябва да се съкрати цялото БНР и БНТ и да ги няма тия. Само им наливаме пари на данъкоплатци. Да стават частни да се издържат само, ако не могат да обявяват фалит, няма какво да плащаме милиони за глупости. Новогодишната реч и парада могат да ги излъчват в свободен ефир и толкоз!
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да вземат с Майчето ,взаимно да се оплакват,пък да викнат и Йоло Денев и протест!
6
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко, че на хранилката в президентството има над 200 мозъка, които го учат какво да говори и прави. До момента резултата е плачевен! Що ни трябваше тази фуражка?
5
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трудно можем да приемем, че една над 80-годишна институция, която работи за имиджа и външната ни политика ще отстъпи от завоювани позиции, от гласа си в региона и в цяла Европа", заяви президентът.++++трудно можем да приемем да се дават нашите пари за глупости.
4
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те хората навън не ползват инет, ползват аналогово радио за да слушат въпросните глупости. *** отново се дъни
3
9
 
7
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Ой милите..............ще ги закрият. И "милионната" им аудитория на испански/например/ко ша прай???:))
2
7
 
8
 
! Отговори
от редакцията преди 6 години
Станала е грешка. Радио България да се чете Радио Ереван.
1
7
 
10
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Да го закриват.