Безработните със заявления за обезщетения вече и онлайн

Това ще става с нов вид услуга от 1 юли
26 юни 2017 13:55, Мария Захариева
1
Безработните със заявления за обезщетения вече и онлайн
Снимка: архив, Reuters

От 1 юли 2017 г. заявлението за отпускане на обезщетение за безработица ще може да се подава и по електронен път, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ).

Това ще става чрез специално разработена административна услуга, която ще е достъпна на интернет страницата на институцията.

Електронната услуга ще може да се използва чрез квалифициран електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК) на подателя, издаден от НОИ.

Заради промени в Наредбата за отпускане и изплащане на обезщетения за безработица има нов образец на заявление. Заедно с него потребителите, избрали електронния вариант на подаване, ще трябва да приложат като прикачен файл и акт за прекратяване на трудовите им договори.

За заявленията, подадени след 30 юни 2017 г., отпада необходимостта лицата да представят документи, удостоверяващи осигурителен стаж за безработица.

В новия образец на заявлението безработното лице следва да посочи един от трите възможни начина за получаване на документите, които НОИ издава за исканото обезщетение. С оглед защита на личните данни получаването им по електронен път на посочен електронен адрес е възможно, само ако лицето притежава квалифициран електронен подпис или ПИК. В тези случаи документите се смятат за връчени с изтеглянето им.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези дето се въртят в НОИ с обезщетенията са все едни исъщи. Познавам хора, каито за последните 20 години са получавали обезщетение 15 пъти. Нито са грамотни, нито имат Ел. подпис и ПИК.