В планината: Горски аптечки за туристите

Има налични превързочни материали и медикаменти
2
В планината: Горски аптечки за туристите
Снимка: visualhunt.com

Горски аптечки за оказване на първа помощ са поставени по туристическите маршрути в природните паркове към Изпълнителната агенция по горите. Те са предназначени за туристите, като им осигуряват необходимите превързочни материали и медикаменти при спешни случаи в планината, в случай на навяхване или нараняване, за да могат да се придвижат до най-близкото населено място. Това съобщиха от Изпълнителната агенция по горите, предаде bTV.

Новите аптечки на територията на ПП Витоша са поставени в заслон "Петрус", заслон "Смильо". Паркът разполага с горски аптечки на още шест места: на пътеката от с. Железница към Черни връх (аптечката е поставена преди х. "Физкултурник"); Местност "Комините"; Боянски водопад; Зимната пътека село Кладница - Черни връх (преди да се съедини с лятната пътека).

Шест горски аптечки са монтирани в Природен парк "Врачански Балкан". Местата, на които са монтирани са: заслон "Боров камък", заслон "Войводин дол", заслон "Старо село", заслон "Барките", посетителски център "Ритлите" и Младежки еко лагер с. Очин дол. Дирекция на Природен парк "Беласица" е поставила пет аптечки по маршрутите от гр. Петрич към билото на планина Беласица в района на "Халката"; от гр. Петрич към вр. Конгур през "Папреница"; от гр. Петрич към вр. Конгур през х. Конгур; от с. Самуилово към вр. Радомир през "Лопово", и от с. Скрът към вр. Тумба след местността "Щаба".

Шестте аптечки на територията на Природен парк "Странджа" са максимално отдалечени от населените места - първата аптека е в параклиса "Света Марина", село Ивайлово, втората в местност "Индипасха", третата - местност "Влахол дол", четвъртата - в параклиса "Света Богородица", село Кости, петата - местност "Малката котвена" до село Гараматиково и последната - при големия долмен в село Заберново.

От парковите дирекции се надяват, че подобно на ентусиазма на доброволците, участвали в поставянето им, туристите в парка също ще посрещнат аптечките с радост и ще имат грижа да бъдат опазени от вандализъм или ползване не по предназначение, за да могат консумативите в тях да помагат при оказване на първа помощ на пострадали в планината.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДА БЯХТЕ ОТВОРИЛИ ПО НЯКОЯ АПТЕКА И В СЕЛАТА.....СЪЩО ТАКА В СОФИЯ,В КВ. ЗАХАРНА Ф-КА,КЪДЕТО НЯМА НИТО ЛЕКАР,ЗЪБОЛЕКАР,НИТО АПТЕКА...