БСК пресметна: Сивата икономика расте с над 2 млрд. годишно

Бизнесът ли не плаща данъци, чиновниците ли не ги събират?
28 сеп 2017 19:21, Надежда Бочева
26
БСК пресметна: Сивата икономика расте с над 2 млрд. годишно
Божидар Данев. Снимка: архив, БулФото

Сивата икономика расте с 2-3 млрд. лева годишно от 2009 г. до 2016 г., показват данни на Българската стопанска камара (БСК). Работодателската организация представи днес изчисления за динамиката в сивия сектор от 2007 г. насам, без обаче да конкретизира обема му.

Според данни на композитния индекс "Икономика на светло", разработен от Асоциацията на индустриалния капитал в България обаче, сивата икономика е достигнала през миналата година ниво от 28,12% от БВП.

Данъчните приходи би трябвало да следват ръста на БВП и това се случва през 2007 – 2008 г. В следващите години, включително на кризата, в България се получава разминаване между динамиката при приходи от данъци и БВП, заяви председателят на БСК Божидар Данев.

По думите му такова разминаване не се наблюдава в страни като Германия, Франция, Австрия, дори и Италия.

Пропастта между данъчни приходи и БВП според него означава, че или бизнесът не плаща данъци, или администрацията не ги събира.

Според авторите на анализа данъчните приходи би трябвало да нараснат повече през годините, тъй като са променени базови икономически параметри, като облагането на труда и повишението на акцизите.

В структурата на данъчните приходи намаляват основно приходите от ДДС и данък печалба, което е точен индикатор за сив сектор, тъй като няма промяна в ставките, каза Данев. Това донякъде по думите му се компенсира от осигурителните вноски и акцизите.

Според анализа в събираемостта на акцизите почти няма промяна, независимо от вдигането на акцизните ставки и обемите в продажбите на акцизните стоки. От БСК изчисляват, че за периода 2007 – 2016 г. при горивата има изменение на акцизите от 12,6 до 33 на сто, а поевтиняването на петрола увеличи обема на продажбите.

Божидар Данев заяви, че масовите механизми за укриване на данък печалба са следните: завишаването на стойността на активите и на инвестиционните разходи, трансфериране на цени – когато една фирма търгува само с един търговец, с който е свързана и износ на печалбата, изнасянето на услуги от фирмите в чужбина (например счетоводство и ИТ услуги) на много по-високи цени, отколкото в България.

Компаниите в Топ 50 по приходи (според класация на БСК) почти нямат печалби, каза още Божидар Данев.

Той коментира, че през периода 2007 – 2016 г. има увеличение на минималната заплата (91%), средната заплата (121%), минималния осигурителен доход (МОД – 121%), тавана на облагаемия осигурителен доход (86%) и осигурителната ставка с 25 на сто. Работодателите заявиха, че в края на разглеждания период приходите от осигурителни вноски изпреварват темовете на БВП.

Според тях ръстът на сивата икономика частично се компенсира от нарастването на дела на данъка върху доходите на физическите лица (ДДФЛ), осигурителните вноски и акцизите.

"Компенсираме намалението на приходите с повишение на базови икономически параметри. Това разбива мита, че не е променено данъчното облагане", бе коментарът на Данев.

Той за пореден път заяви, че всички работодатели са срещу определянето на МОД и попита, дали има заведено дело след криминализирането на неплащането на осигурителните вноски три години след промяната.

Какви мерки предлага БСК срещу сивия сектор, четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: БСК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бизнесът плаща и още как плаща, но не данъци.Спомням си нещо за някакъв мишо, за някаква бира.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този на снимката отдавна трябвашеда бъде уволнен от държавния пости да ходи да се труди в частния секторако твърди че има капацитет за това.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв е бизнесът на Ганев?
19
1
 
3
 
! Отговори
Risar преди 6 години
Sichite ot bsk sa za besilkata.
18
1
 
3
 
! Отговори
Hrizüb преди 6 години
Laje... i tozi e za besilkata...nezabavno...
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е верно, всеки ден ни облъчват колко многоо приходи имало в хазната. Кой лъже?
16
2
 
10
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 6 години
НАгли престъпници ограбват десетки милиарди годишно ограбени от народа чрез нагли незаконни данъци,акцизи,ДДС ..Милиардите се крадат с одобрение на Борисов и Цветанов през подставени партиини компаниики.Перат се през ОПеративни програмки,.Терористите поят БОрисов с наркотика "ШИРОКИ ПРЪСТИ" и блокират с обемен терор през лични документи всякаква съпротива
15
1
 
13
 
! Отговори
бай Петко преди 6 години
От къде идва бойковия разтеж на икономиката на България. Българино, прах в очите на задръстените. Опомнете се !!!
14
1
 
22
 
! Отговори
А всъщност преди 6 години
Сива икономика се създава предимно от работодатели, които не осигуряват работниците си на действителните им възнаграждения. Сключват с тях договори за 4 часов работен ден и не им разрешават да създават Профсъюзни организации. Плащат им на ръка, с тетрадка и ги гонят за"непослушание".
13
0
 
15
 
! Отговори
Този на снимката преди 6 години
Е на две епохи метреса. Кой го крепи все още на този пост и защо. Вече е мухлясал от всички страни, направи пеликанска гуша и хълца от преяждане.Няма ли млади,образовани и достойни хора,които да сменят този кър..леж?
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До избирателДанев и Борисов са от един отбор. И колкото по-рано го разбереш, толкова по-добре.
11
0
 
16
 
! Отговори
пак те преди 6 години
Крадеца вика дръжте крадеца ......
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При толкова СУДЖУЦИ пак е малко! Ама има мегдан за още!
9
1
 
22
 
! Отговори
избирател преди 6 години
Това не може да е вярно!Другаря Борисов почти всеки ден казва.че държавата върви напред и нагоре.Новините за беднотия,грабежи,изнасилвания,измрели заради нехайството и некомпетентността на лекари са подривна дейност срещу правителството.Не е възможно Другаря Борисов и неговия екип от доблестни и честни професионалисти да са допуснали това за,което говорите в статията.........
8
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** на снимката, Божидар Данев е едно от най-гнусните и неприятни ченгета. В същото време е и доказателство, че комунистите построиха капутализма в България, и затова сме на последно място в Европа по жизнен стандарт. Докато подобни плазмодии са на ключови места България трудно ще върви напред.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я да пресметнат, колко беше около 2006 :) Тогава нямаше и банкови плащания, като сега.
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този господин дали си дава сметка , че членуващите в организацията му "бизнесмени" с ниските заплати , които дават на работещите всъщност наливат във воденицата на сивата икономика, или си мисли ,че като е под крилото на властимащите може да ни праща за зелен хайвер все едно видите ,те са реалния бизнес и на тях се крепи майка България
5
1
 
1
 
! Отговори
puschach преди 6 години
to smo cigarite gorivata i alkohola sa tam
4
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българската "икономика" се крепи на няколко неща: евро фондове, сива икономика, енергетика, контрабанда и емигранти. 2020-та евро фондовете спират... Тогава в България ще има съвсем нов социален ред и реалност
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хихи ми като само нови глупости измислят еи ги пак простотии ще краде но няма да се сети да работи една мотика да му дам два дена барем да види какво е труд