Каролев: Изтичането на книжката да не е равно на липсата й

Икономистът планира срещи с депутати за законодателна промяна
Обновена: 27 ное 2017 14:13 | 27 ное 2017 12:37, Анисия Иванова
106

Полицията свали преди дни регистрационните номера на автомобила на икономиста Владимир Каролев след като служителите на реда установили, че му е изтекла книжката.

"Слизайки от магистралата на път за Дупница ме спряха за рутинна проверка. Полицаите видяха, че ми е изтекла книжката и ми свалиха номерата. Проблемът е, че не ми казаха, че 6 месеца автомобилът ми няма да бъде в движение. Нарушил съм закон, но наказанието е неправомерно на провинението, тъй като в една и съща клауза от закона са приравнени употребата на алкохол и липсата на книжка с изтичането на книжката. Въпреки това подкрепям свалянето на номерата за тежките провинения", разказа Каролев.

Още по темата

В студиото на "България сутрин" икономистът уточни, че иска да не се приравнява изтичането на шофьорската книжка с тоталната ѝ липса. Каролев подчерта, че вероятно няма да обжалва, но ще започне да се среща с депутати с цел да се въведе промяна в закона, с която да се прекрати тази практика.

Последните промени в Закона за движение по пътищата са от юли, тази година. Те отвориха кутията на Пандора, тъй като се даде възможност при нарушение да се наказват не шофьорите на автомобилите, а собствениците им, като бъдат свалени номерата на колите им, отбеляза експертът по пътна безопасност Настимир Ананиев.

"Самото наказание е много по-сурово, отколкото провинението. Духът на закона е насочен към хипотезите, в които някой дава автомобила си на друг, който въобще няма книжка. Уви, когато ти изтече книжката, ти влизаш в същата категория, а не би било редно да е така", обясни той пред Bulgaria ON AIR.
 


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
10
 
20
 
! Отговори
до 37 преди 2 години
100% глупости и формализъм. като ти изтече личната карта, нямаш право да живееш и умираш, докато я подновят ли?
36
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви са тези вопли? Забравил си, глобяват те. Караш кола и имаш 4 задължения, гражданска, книжка и гтп и данък. Ако не можеш да си спомниш за тези 4 неща нямаш место зад волана. Давайте тогава и прегледа да е валиден, защото колата е същата като преди месец, а вие сте забравили да отидете.
35
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъвто и да е Каролев, в случая е прав.
34
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
a добро утро! то трябва очевидно всеки депутат да попадне в нормална болница, да се сблъска с нормални катаджии, да чака на нормална опашка в магазин, за да му светне, че нещо не е наред в тази смешна държавица.
33
1
 
14
 
! Отговори
Владко плаче сладко преди 2 години
Е така е у нас, за кокошка няма прошка, за милиони няма закони! Само дето Владко до скоро участваше в писането на закони :)
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до "Днес станах свидетел на друг абсурд"
Книжката също е собственост на държавата, но това не пречи масово да се взимат бг книжки в италия и румъния или да се свалят бг номера в гърция.
31
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каролев повдига много стар спор. Това,че ми е изтекла книжката значи единствено,че държавата не ми разрешава да карам МПС, а не че съм загубил всякакви умения да карам МПС. У нас има увлечение към второто. Изтеклият срок на книжката се смята едва ли не,че никога не си се учил за шофьор, не си изкарал изпити и не си сядал зад волана.
30
3
 
11
 
! Отговори
E преди 2 години
Те така е с всички закони. Измислят си ги приемат си ги.а после някой им е крив.Мислете бе. Владко какво си зациврил сега?
29
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то и сега не е приравнено. Колата се спира от движение при НЕПРАВОСПОСОБНОСТ на водача. Никъде в ЗДвП не е описана загуба на правоспособност при изтичане на срока на свидетелството за управление. Да обжалва в съда!
Иначе, като четете сводките на КАТ, че са хванали незнам колко си хиляди неправоспособни водачи да управляват МПС, не си мислете, че това са съграждани без книжки. В 95% това са такива като Каролев, забравили да си подновят книжките. А неграмотни са КАТ и тези, които не ги съдят.
28
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес станах свидетел на друг абсурд. чужд гражданин след пушене на наркотик е заловен и му се снемат номерата на колата. В заповедта на н-к КАТ пише,че се прекратява регистрацията на колата му за срок от 8 месеца, но това е абсурд, тъй като тя е с чужда регистрация и не е регистрирана в страната. В някои държави номерата на колата / не зная как е в тази страна/ са държавна собственост. Излиза,че ние изземваме чуждестранна собственост, което може да доведе до международен проблем.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "Преди време ми откраднаха всички документи"
Един месец може да си невидим, но някой друг да те удари, а ти без документи ще му платиж щетите от джоба си, защото гражданската ти става невалидна.
26
6
 
17
 
! Отговори
Пук преди 2 години
При издаване на нова книжка, се минава отново медицински преглед. Карайки без книжка, Каролев е излъгал, че е психически и физически способен да кара автомобил. Съвсем заслужено са го наказали. Представете си дядо на 90 години с изтекла книжка, или някой с прояви на шизофрения да карат с изтевкли и невалидни книжки, защото знаят, че наказанието е символично.
25
3
 
4
 
! Отговори
Румен преди 2 години
Като падна преди време и се потроши...та ,питам ...някакъв закон за снега по ски пистите приеха ли тогава?
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди време ми откраднаха всички документи. В този ден бях излязла с колата. След като повисях час да пиша обяснения за случката, ми заявиха, че не могат да ми дадът никакви замествщи документи, нито на ЛК нито на шоф.кн. нямам право да шофирам до издаването на нова пластика и няма как да докажа самоличността си ако ме спрат за проверка. За един месец ставаш невидим и се молиш да не те спират за проверка.
23
4
 
12
 
! Отговори
това е наглост преди 2 години
Всеки носи своята отговорност за това, че трябва да си подмени документите.
Не може този господин да иска промяна в закона, защото при него няма лична отговорност за по-горното.

Едиственото което трябва да се промени е премахването на синия талон, а при акт да ти взимат диретно книжката и караш с акта докато излезе нп и го платиш или обжалваш и прочие.
22
7
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
И сега само защото това е Владо Каролев трябва да променяме закона.

ПС: Евала на полицаите които са го глобили.
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закона за наказания винаги е лош.
20
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя гнусен и мазен гербераст няма спирка.
Пък не вземе да се засрами поне малко от малко.
Арогантен тип.
19
1
 
6
 
! Отговори
шматка преди 2 години
До 19

Хубав лош закон не може да има.Закона трябва да е само хубав.Ако не е такъв трябва да се промени.
18
4
 
11
 
! Отговори
MUA преди 2 години
При подновяване на книжката има едно листче което идва от няколко лекаря и ако не е пълно значи нямаш право да шофираш.Друг е въпроса колко е истинско листчето ;)НО в нормална страна има голяма тежест.
така че пред закона сме равни всички плащаш и после ако искаш ревеш ;)