Синодът качи двойно таксите за сватба, кръщене, погребение...

Поскъпнали парното, токът, а църковните налози не били от 2007 г.
187
Синодът качи двойно таксите за сватба, кръщене, погребение...
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Църковните такси скочиха двойно по решение на Синода, съобщиха от Синодалната палата.

Мотивът на архиереите е, че парното, тока и всички услуги били поскъпнали, но въпросните такси не били вдигани от 2007 година. Преди три години те увеличиха двойно и цената на свещите.

Още по темата

Независимо, че цените се вдигат на хартия, те отдавна не са тези, определени от времето на патриарх Максим. Тогава всеки храм ги надуваше според апетита на свещениците за печалба.

В столичните храмове за свето Кръщение се плащаше и досега не по-малко от 60 лева такса, коментираха запознати пред "Монитор". Инак официално те сега скача от 30 на 80 лева.

Венчавката вече става 140 лева, но и до момента тасата беше надута минимум на 250 лева, ако е без хор, а с хор на някои места е дори 600 – 700 лева.

На хартия синодът увеличава и таксата за снимане на частни тържества в храмовете – 20 лева за фотоапарат и 60 за камера. Към момента в повечето черкви до момента реално се плащаше съответно 40 и 80 лева. 

30 лева става официалната такса за водосвет и 60 лева за маслосвет. На практика до момента и тази такса е много повече от фиксираната сега от Синода, тъй като всеки свещеник получава на пари толкова, колкото му дадат хората, които са си получили тази треба.

За молитви в рамките на 40 дни, наричани за краткост от вярващите Четиридесетница, вече ще се плаща до 40 лева, а петохлебие (частен молебен с обредни хлябове) 10 лева. До момента въпреки цените от времето на дядо Максим, които бяха символични, всеки храм определяше сам тези такси.

Опелото вече ще струва 60 лева, а частната панихида – 30 лева. Независимо от двойно по-ниските цени на хартия до момента, свещениците в някои храмове взимаха неколкократно повече.

Свещите бяха увеличени през 2015 г., като цените скочиха двойно. Килограмът вече струва 80 лв. Сега най-ниската цена за свещ е 40 стотинки.

От миналата година в храмовете се продават и свещички, изработени от чист восък. Техните цени са по-високи, но за сметка на това при горенето не димят и не опушват иконите и стенописите в църквите.

Най-малките восъчни свещи се продават за 50 ст., а по-големите за 1,25 лв., 2,50 лв. и 5 лева.


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не хрантутете църквата, а бъдете модерни и избирайте само граждански ритуали и за трите.
170
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде и поповете го обърнаха на търговия и печалбарство!!!!
169
10
 
6
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 1 година
Както винаги става в Бг , проблемът не е в цената , а във фактурата - отчитат ли ги тия 500лв или попът отчита по официални цени и разликата си я дели с шефа
168
1
 
12
 
! Отговори
Анатема преди 1 година
комунистите да спрат да плюят по църквата нека си ходят по Бузлуджа да се продават за безплатни кебапчета и бира
167
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навремето хората са влизали в църквата за да намерят покой и утеха,а сега е една мафия
166
7
 
5
 
! Отговори
Модерен и Млад преди 1 година
Не ни трябва лицемерно православие и попска лакомия, ние модерните млади демократи на България почитаме Свети Патрик Сейнт Джеймс and Halloween, understood?
165
3
 
9
 
! Отговори
Откровение преди 1 година
Носят си кръста. Видях ги на един събор. Тежки кръстове,и ланци. Тежко злато. Горките ,водят ги в зловещи черни джипове. Ами н анатема.
164
3
 
6
 
! Отговори
True преди 1 година
Тези,които не влизат в църква,най-много реват!Комунисти и от сектата на педофила моамед.
163
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 162
И много попска наглост и лицемерие! Типично за умиращ прост народ държащ се за радиото на прокажени попове!
162
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 159
Исус е казал че слънцето грее еднакво за всички. А защо мразиш обратните?! Дедо поповете нима са само хетеро?! Що възелин се льоска по манастирите та сакън не са обратни. От българския *** по смешен няма!
161
1
 
6
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Много простащина се лее по форумите.
160
3
 
5
 
! Отговори
Бау преди 1 година
До 159
Не е, не е нормално религиозна злобо ...
159
7
 
13
 
! Отговори
Бау преди 1 година
Религиите са такава глупост, че няма накъде повече ... Онези насилваха деца, защото знаят много добре, че цялата история е измислица и няма да отидат в никакъв ад ...
158
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

" Не, не съм обратна, хааааха, просто не ми се връзва Исус и омраза."

Това си е твой проблем, най-вече психичен проблем. И да, и Господ Бог Иисус Христос и християните МРАЗИМ гейовете и обратните.

А по твоите драсканици ясно виждам, че не си нормална. Представяш се, че не си обратна, но пък подкрепяш обратните. Нормално е нормални хора да НЕ одобряват и да мразят хомосексуализма, явно ти НЕ си от нормалните, а от обратните, смао дето не искаш да си признаеш...
157
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

" Не, не съм обратна"Не си обратна, но обичаш гейовете и лесбийките.
156
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, не съм обратна, хааааха, просто не ми се връзва Исус и омраза.
155
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Г

Ти да не си обратен?
154
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Г

"Не знам дали Исус е мразил гейовете, нали уж всеопрощаващата божия любов и т. н., сега пък мразил. Не ми се вярва толкова напреднала в духовно отношение същност да е подвластен на такива примитивни емоции..."

Пише се Иисус Христос. И да, Той НЕ е бил гей, нито е обичал гейовете, напротив- мразил ги е. Мразил е и содомците и гейовете - и това е доказано ги градовете Содом и Гомор.

А не е ли примитивно и противно да си обратен и гей?
153
5
 
3
 
! Отговори
Г преди 1 година
Не знам дали Исус е мразил гейовете, нали уж всеопрощаващата божия любов и т. н., сега пък мразил. Не ми се вярва толкова напреднала в духовно отношение същност да е подвластен на такива примитивни емоции...
152
3
 
3
 
! Отговори
Православен християн преди 1 година
Винаги съм се отнасял към църквата с нужното разбиране и любов, но цените са солени дори и за софиянци. Петохлебие - от 2 лв на 10 лв., четиридесетница -от 20 на 40 лв., водосвет -30 лв., маслосвет -60 лв.