Люлебургас-Бунархисар – операцията, която обедини България

Историкът Стоян Николов в "Операция История" по Bulgaria ON AIR
1 окт 2018 19:00, Анисия Иванова
13

Настъпателната операция при Люлебургас-Бунархисар е най-голямото сражение в Балканската война и въобще в нашата история. Нещо повече, това е най-голямото сухопътно сражение в европейската история в периода от Френско-Пруската до Първата световна война. 

В него на бойното поле в тракийските равнини се сблъскват фронтално 290 хиляди български и османски войници. Загубите са колосални и за двете страни. Ние даваме 20000 убити и ранени, а турците - 37000 жертви - коментира в предаването "Операция История"  по Bulgaria ON AIR, военният историк Стоян Николов. Османските части губят повече от 25% от целия си състав. 

За пръв път в хода на това сражение българската стратегическа мисъл формира съединение от повече от една отделна армия. Това се случва за пръв път въобще във световната военна история. Всъщност това достижение на българска военна мисъл е предтеча на германските т.нар. група армии и съветските фронтове от Втората световна война. 

 


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
6
 
! Отговори
До гртргт преди 1 година
Няма нужда със сила то природа ще си свърши работата
11
1
 
25
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 1 година
решенията взети по време на балканската война са пример защо едноличното управление е пагобно за човешкото развитие и сега някакъв нахалник тръгнал да си търси ннаследството, да върви у имението на дядо си да търси .
10
39
 
10
 
! Отговори
гтргг преди 1 година
А като сте били толкова големи и велики защо чакахте 500 години да ви освободят, защо не се пробвате сега например срещу тях ? Ако един народ е голям и силен то винаги е такъв.
9
0
 
11
 
! Отговори
труд преди 1 година
До Българин!КАК СТИГНАХМЕ ДО ЧАТАДЖА И ЗАЩО СИ ИЗОСТАВИХМЕ ОСВОБОДЕНИТЕ СЪНАРОДНИЦИ
СИ
8
16
 
19
 
! Отговори
Петров преди 1 година
От победа на победа и накрая най - малката страна на Балканите.
7
4
 
18
 
! Отговори
Българин! преди 1 година
Всъщност точно победата при Люлебургас-Бунархисар, а не превземането на Одрин Е СРАЖЕНИЕТО, КОЕТО РЕШАВА БАЛКАНСКАТА ВОЙНА! Защото, ако българите бяха загубили битката ВМЕСТО ТЕ ДА СТИГНАТ ДО ЧАТАЛДЖА, ТУРЦИТЕ ЩЯХА ДА СТИГНАТ ДО ОДРИН ДА ОСВОБОДЯТ НАМИРАЩИЯТ СЕ ТАМ 65000 ГАРНИЗОН, ДА РАЗБИЯТ 2-РА АРМИЯ И СЛЕД ТОВА ДА ПОМЕТАТ ВСИЧКО ПО ПЪТЯ СИ - българи, гърци, сърби, черногорци! Ама айде да не пишете глупости! Още по времето на Наполеон има обединение на по 4 - 5 армии! И то от различни държави!
6
1
 
10
 
! Отговори
труд преди 1 година
До Тракиец така е
5
8
 
59
 
! Отговори
Тракиец преди 1 година
Храбрият български войник освобождава с цената на кръвта си своите братя от Одринска и Беломорска Тракия. Там е и моят род, от Лозенград.

Малко след победата над вековния поробител, малоумният псевдо-монарх с леви сексуални наклонности, натресен ни от малоумният татарин Стамболов, заповядва на Българската Армия да напусне новоосвободените български земи и я хвърля да се бие за чукарите и камънаците в Македония, оставяйки българите в Тракия на произвола на азиатските пълчища.

Анатема за тези!
4
27
 
7
 
! Отговори
труд преди 1 година
До до 2 кого сте газили ,селските коруджуии.защо си изоставихме ранените в чаталджа
3
7
 
55
 
! Отговори
до 2 преди 1 година
Каква горчива истина бе см.таняк газили сме ви като багер ограда въпреки, че войската ни е била на два петъка служба и е била и по-зле въоръжена от ф.совете . Спасяват ви единствено великите сили и некадърното царче което ни натресоха.
2
47
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
TO4NO KOGATO CQKATA TURSKA VOYSKA E V ANADOLA I E PO SLEDITE NA VSQKAKVI OKULATORI BALGARITE SE VAZPOLZVAT OT SITUACIQTA I NAHLUVAT V YUJNA TRAKIQ . NO S PRISTIGANETO NA ASKER PORJENIETO ZA BLGARIQ E NEIZBEJNA.
P6ete gor4ivta istina gospoda
1
20
 
10
 
! Отговори
труд преди 1 година
имало ли е Турска войска там ?