Взеха 7 млн. от огнеборците. Те: Застрашени са животи!

Били в оскъдица, нямали пари за техника и защитни дрехи
14
Взеха 7 млн. от огнеборците. Те: Застрашени са животи!
Снимка: Булфото, архив

Близо 7 млн. лева са взети от и без това оскъдния бюджет на огнеборците за тази година, което според пожарникарите е заплаха за живота на хората.

Средствата са преразпредели с постановление на правителството, съобщиха от Управителния съвет на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец".

Още по темата

Според пожарникарите и спасителите нито едно от политически ръководства на МВР през последните десет години не е изпълнило задълженията, възложени му със закон, а именно като работодател да осигури здравословни условия на труд на служителите си.

"Липсата на годни защитни облекла и съоръжения за пожарникарите и спасителите увеличава риска от професионални заболявания, някои от които са нелечими", оплакват се от синдиката.

Оттам обвиняват още ръководствата на МВР в безхаберие, заради което повечето от пожарникарите и спасителите са оборудвани със стари и негодни за употреба защитни средства и са принудени да си ги купуват сами.

"Недостигът на средства за поддържане на наличната техника, включително и закупената по европейски програми, създава предпоставки за забавена реакция при възникнали произшествия и риск за живота и здравето на гражданите, както и големи материални загуби", допълват от "Огнеборец".

Така че от "Огнеборец" настояват да не им взимат въпросните 7 милиона лева, а те да се похарчат по предназначение - за нуждите на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" -МВР, което да даде възможност за адекватно осигуряване на пожарната безопасност и защита на населението при бедствия и извънредни ситуации.

Пожарникарите искат и промяна не по-късно от април 2019 година на подзаконовата нормативна база, чрез която ясно да бъде уреден въпросът чие е задължението по осигуряването на здравословни условия на труд на пожарникарите и спасителите.

"Огнеборец" настоява и за създаването на фонд за акумулирането на средства, чрез който допълнително да се дофинансира структурата, нуждаеща се от голям финансов ресурс, подобно на практиката в редица европейски страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо не ме кефят пожарникарите.Супер *** парчета са повечето.
9
5
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Ами като не се дерат като увредените майки какво очакват. Да излизат и те на протест с маркучите. Ама те нямат време за такива работи. Трябва и хора да се спасяват
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
споко момчета, дишайте спокойно... държавата се затрива бавно, спокойно, но сигурно
7
0
 
9
 
! Отговори
Рашо преди 5 години
Какво се притеснявате бе момчета, Пеевски нали е милиардер.
6
2
 
28
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Прекрасно, вземете парите на една от малкото останали работещи държавни институции и ги дайте на безполезниците. Повечето пожарни имат все още изгнили Лади Нива с които да се движат, а вършат в пъти повече работа от безполезниците в КАТ, но понеже те не могат да пазят властта от народната любов и затова им се взимат парите, за да има за тлъстаците в патрулките. Просто невероятно!
5
5
 
14
 
! Отговори
даа преди 5 години
а за чий са ни 7 000 т.н. огнеборци. половината от тях са чантаджии и пенсионери, най вече в софето. половината на половината са в по малките смешни районни служби гасящи запалени *** два пъти в месеца. и понеже над всеки индианец има средно по трима началника с превилегии и огромни заплати - пари нема. за да има треа резАне.
4
1
 
19
 
! Отговори
Българин007 преди 5 години
А вземете тоя един милиард от онова плашило и оправете малко бакиите в държавата.
3
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баце съвсем забрави откъде е тръгнал....ако не минал фиктивно и от там
2
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е милиционерите да са добре, щото иначе пак ще си изкарат смръдливите кубинки пред МВР, а това някак не се харесва на управляващите.
1
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За сметка на това за ушеви корумпирани безполезни некадърници, парите които се харчат са над два милиарда лева годишно. Като това са само преки разходи, без да се броят щетите нанесени от престъпното им действие или бездействие.