Обратно у нас след 14 г. в САЩ... Заради Родината, Родопите и панелките!

Историята на Робърт Желязков, избрал да се върне в България
31 яну 2019 11:23,
275

Родината, Родопите, панелките. Всичко това връща финансиста Робърт Желязков в България, след като е прекарал 14 години в САЩ.

Той напуска родния Пловдив през 1999 г. Заминава за САЩ по настояване на родителите си. В Америка остава 14 години, които описва до голяма степен като изгубено време.

Започва да учи в университет в Оклахома, но прекъсва следването си и губи стипендията. Години по-късно обаче решава да завърши "Финанси" в Мисури. Преди това започва от нулата и работи като сервитьор в ресторант.

През цялото това време обаче България му липсва.

"Всеки път, когато се прибирам, спирах на магистралата, където се виждат Родопите и просто ги гледах няколко минути", спомня си Робърт.

Една вечер взима спонтанното решението да остане в България, рри това само часове преди да излети самолетът за Америка, на борда на който така не се и качва, а има закупен билет.

Робърт Желязков казва, че по-правилно решение не е взимал в живота си.

"Целунах този асфалт на летището и тръгнах към хубавия Пловдив. В България беше семейството ми, приятелите... Първите години в Щатите изхарчих толкова много пари за карти за международни разговори, защото България ми липсваше", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

Освен Родопите, Робърт оценява и още една страна на родината, която обаче малко хора намират за красива. В неговите очи панелките, сравнени с монотонното строителство в САЩ, носят много повече дух.

"Много често обичам да се разхождам из квартали, в които не съм бил и да гледам тези красиви панелки и да си мисля във всеки един апартамент колко щастие и нещастие е имало. Много е интересно. България, един вид", споделя Робърт.

Все пак подчертава, че у нас хората често се надпреварват кой какво лошо нещо е видял и е по-рядко да се чуе разговор за нещо хубаво. Той смята, че се е фокусирал върху доброто в живота си. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
0
 
4
 
! Отговори
Няма значение преди 5 години
"Разни хора, разни идеали" е казал някой преди доста време (за тези с ниска обща култура - Алеко Константинов) :). И все пак ми е писнало от овчия манталитет, който, имам чувството, вече се предава и по въздушно-капков път. Тези, които плюете и осмивате чуждите избори, правите изводи от половин изречение и не виждате по-далеч от собствената си простотия и "богат" опит, сте покъртителни - имате си живот, живейте го и не пречете на малкото останали будни хора в тази държава с ограничеността си.
216
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Робърт Желязковне обръщай внимание на злобата,която злобните изсипват срещу теб,драги!Повечето са от троловете-антибългари,за които всеки намек за патриотизъм и родолюбие е кошмар...Има и свестни,но просто заблудени,понесени от течението..Та както каза Исус:-"Прости им Боже,те не знаят какво вършат!"/цитата е смислов,моля да не се разглежда като някакъв "опит за вмъкване на религиозен елемент"!!!/
215
1
 
4
 
! Отговори
чекист преди 5 години
1999+14г, значи от 5 години е тук и сервира на майните
214
2
 
6
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Браво! Все повече такива хора да има!
213
4
 
18
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 5 години
Хубаво е че момчето се е върнало и иска да живее в БГ, но в момента който казва че му липсвали панелките и как им се възхищавал...спрях да чета, мисля че има психически отклонения младежа и не е лошо да се обърне към квалифициран специалист.
212
1
 
7
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Интересно, с какви визи и документи в пребивавал в САЩ? От описаното изглежда, че е заминал със студентска виза, загубил я е, но е останал като нелегален в САЩ (като дупнишките и помашките трокаджии) и е работил като сервитьор. Така ли е?
211
0
 
2
 
! Отговори
ElBulgaro преди 5 години
До АнонименПише се "едИници". Останалото ти е пълна безмислица.
210
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Кирчо 230"Първи закон на Джон Атанасофф: най-големите неудачници най-много мразят България и българите"Това са точно българските депутати! Доказват го вече 30 години и не помръдват!
209
3
 
2
 
! Отговори
Камен преди 5 години
Да се върнеш България , не е най добрия избор ,а това че има поговорки ,камъкът си тежи на мястото ,и дърво без корен ,ние сме хора ,ще бъдете асимилирани
208
3
 
10
 
! Отговори
до 238 преди 5 години
Ъхъм ... От Витоша по-високо нема!И от Искърот по-глибоко нема!Айде молим те!
207
7
 
5
 
! Отговори
До 235 преди 5 години
Столипиново не ама на Витоша да се събуждаш в неделя и да чуваш как ти пеят птичките хехех друго пее радиото
206
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човек далеч от Родината си е като дърво бев корен :(
205
5
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
носталгията е нещо което те кара да се върнеш за да се убедиш пак че не си заминал напразно!
204
5
 
10
 
! Отговори
до 234 и 233 преди 5 години
До 234"И аз много обичам България и близките си и не бих живяла другаде повече от месец."-----------Мда ... друго си е в СтолипеновоДо 234 И да .... върнал се Ботев ... и четници ( като теб ) са му теглили куршума в гръбР.S. И друг път съм те чел!Ти си един каскет ... от червените
203
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз много обичам България и близките си и не бих живяла другаде повече от месец.
202
15
 
7
 
! Отговори
bolbov преди 5 години
Браво,браво,Скъпи приятелю обичай нашата България тя има нужда голяма нужда от любовта на своите деца.Така са я обичали и целували земята и четниците на Ботев дни преди главите им да се търкулнат по горещите планински камъни.Бил съм на много много места включително и САЩ,обичам до полуда моята Родина България.
201
12
 
15
 
! Отговори
Кирчо преди 5 години
Първи закон на Джон Атанасофф: най-големите неудачници най-много мразят България и българите.
200
3
 
7
 
! Отговори
Сашо преди 5 години
не че САЩ е зле. обаче България над всичко, бастардс!
199
11
 
27
 
! Отговори
Дано всички да не са преди 5 години
Неспасяяем клиничен случай на внезапни нелогични решения;Степендия в реномиран университет - миене на чинии м ресторантЛетище -самолетен билет - целуване асфалта -оставанеПловдив- раззходки - възхищение от полуразрушени панелкиПрекрасен образец на завръщащите се емигрантиМедицинско заключение :Параноидна деменция
198
6
 
15
 
! Отговори
Me преди 5 години
Аз, живея си в Шотландия, идвам си до България 3-4 пъти годишно и си ми е екстра. А, този е некъв неуравновесен, мързелив неудачник. То си пише - отказал се от следване и започнал от нулата като сервитьор. Ми жалък живот, и в България и в Щатите все ще зле.