Знаете ли, че... България е посредничила между Хитлер и Сталин?

През 1939 г. Берлин търси София за сондаж при съветското ръководство
6 фев 2019 18:48, Елка Василева
119
Знаете ли, че... България е посредничила между Хитлер и Сталин?
Снимка: www.kingsimeon.bg

България играе ключова роля в поне три епизода от най-тъмния период на 20 век. Макар че българските архиви вече 75 години стоят заключени в руски хранилища, трудовете на двама историци все пак разкриват част от тайните.

Заради публикуването на изследването си „22 юни“, посветено на германското нападение срещу СССР, съветският историк Александър Некрич е принуден да емигрира в САЩ, а книгата му е конфискувана и унищожена. В нея, както и в обширната студия на израелския историк Габриел Городецки „Фаталната самозаблуда - Сталин и нападението на Германия срещу СССР“, са анализирани редица малко известни факти за ролята на България и нейната дипломация в опитите да бъде избегната Втората световна война, пише Дойче веле.

Оказва се, че редица факти около краткотрайния съюз между Хитлер и Сталин са документирани именно чрез дипломатическата и разузнавателната кореспонденция между София и българските посолства в Москва и Берлин. На 15 юни 1939 година именно българският пълномощен министър в Берлин Първан Драганов получава от секретаря в съветското посолство Астахов разгърнат вариант на предложението на Сталин и Молотов до Хитлер и Рибентроп за дружба между двете държави, оформено два месеца по-късно в известния пакт „Молотов-Рибентроп“.

Посредническите мисии на София

Експертът по българо-германските отношения в БАН доц. Владимир Златарски оценява нарасналата дипломатическа активност на България в края на 1930-те и началото на 1940-те най-вече като резултат от това, че страната е излязла от изолацията след поражението през Първата световна война. През 1938 година по молба на Великобритания Борис Трети активно участва в посредническа мисия за мирно решаване на кризата между Чехословакия и Германия.

Година по-късно, през май 1939 година, на свой ред и Берлин търси българското посредничество, за да сондира при какви условия съветското ръководство би се съгласило на договореност с Германия. „Москва установява, че такава договореност ще ѝ бъде изгодна и месец по-късно с посредничеството на Драганов предава на Берлин вижданията на Сталин и Молотов на каква база може да се постигне сближение между враждебно настроените един спрямо друг диктаторски режими", посочва Златарски.

Москва приключва преговорите с Лондон и Париж за създаване на антихитлеристки съюз и два месеца по-късно сензационният пакт между нацисткия и болшевишкия режим вече е факт. Ученият обяснява участието на България в двете посреднически мисии с усилията на страната да получи подкрепа от всички велики сили в опитите да си върне по мирен начин Южна Добруджа. Некрич и Гордецки подробно се спират на плановете на Сталин да се възползва максимално от подкрепата за тази българска кауза и да придърпа София към съветската орбита на влияние.

Как "Българският въпрос" скара Хитлер и Сталин

България използва противоречията между великите сили, за да си върне Южна Добруджа през септември 1940 година, отбелязват Некрич и Городецки. Опасенията на Хитлер, че София може да се огъне под натиска на Кремъл, го карат да притисне румънския диктатор Антонеску с цел да се форсират протаканите от Букурещ преговори със София по въпроса за Южна Добруджа.

В същото време, след окупацията на Прибалтика и обширни части от Полша, Румъния и Финландия, Сталин и обкръжението му непрекъснато предявяват към германския си съюзник нови и нови претенции за разширяване на съветската сфера на влияние. По време на посещението си в Берлин на 12 и 13 ноември 1940 година Молотов изпълнява изричната инструкция на Сталин да настоява за решаването на „Българския въпрос“.

Съветският емисар трябва се опита да убеди колегата си Рибентроп, че Русия и СССР винаги са получавали удари през Черно море, поради което България и Турция трябва да допуснат съветски военни бази на своя територия. До този момент Борис Трети държи на пълния български неутралитет в започналата война - София неколкократно отказва да се присъедини към оста Рим-Берлин-Токио.

Историкът Владимир Златарски казва, че до дебаркирането на британски войски в Гърция в началото на 1941 година Хитлер се отнасял с разбиране към убедителните аргументи на цар Борис за българската позиция. Така че в Берлин Молотов получава мълчалив отказ и само ден след отпътуването му Хитлер представя пред генералитета детайлите на плана „Барбароса“.

Десетина дни след берлинската среща генералният секретар на съветското външно министерство Аркадий Соболев съобщава, че отива в Букурещ. Вместо това прави изненадваща визита в София. Успоредно с този недопустим ход шефът на Коминтерна Георги Димитров също действа далеч отвъд рамките на общоприетото. От Москва Димитров предварително изпраща във филиала си в София носените от Соболев нови съветските претенции за привличането на България в съветската зона като компенсация за дадените от Хитлер гаранции на Румъния. Исканията са разпечатани на десетки хиляди пропагандни листовки, които комунистическите активисти разпространяват из цялата страна.

В крайна сметка повечето министри от кабинета на Богдан Филов научават именно от тези листовки за съветската оферта, която Соболев се опитва да наложи по време на поверителните си срещи с царя, премиера и външния министър. Отговорите на събеседниците му са категорични - България остава неутрална и отхвърля съветските предложения за пакт за ненападение, защото не се чувства застрашена. Опасността страната да сподели съдбата на прибалтийските републики временно е избегната.

Още един ключов сюжет с българско участие

Заключените в Москва български архиви биха могли да хвърлят светлина и върху още един ключов сюжет с българско участие. През юли 1941 Сталин и Берия предлагат да отстъпят на Германия обширни територии, за да бъде спрян светкавичният напредък на германските войски към Москва, обяснява професорът от Пловдивския университет Людмил Спасов. За посредник отново е избрана България, чието посолство в Москва по време на войната представлява интересите на Германия в СССР. Българският посланик и съветски шпионин Иван Стаменов приема задачата, но шифрограмите на българското посолство, които се следят от съветското разузнаване, не дават основание за извода, че мисията е изпълнена, посочва Спасов.


 


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е победител във ВСВ иима право да задържи каквотой хареса . Претенциите нарусофобите са направо смешни .
86
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОГА МОСКВА ЩЕ ВЪРНЕ АРХИВИТЕ НА ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ, КОИТО ЗАГРАБИ КАТО ВОЕНЕН ТРОФЕЙ ОТ ДЪРЖАВА, КОЯТО НЕ Е ВОЮВАЛА С ТЯХ ПО ВРЕМЕ НА ВСВ. ПОРЕДНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ПРЕДАТЕЛСКИТЕ НАМЕРЕНИЯ НА РУСОБОЛНИТЕ Е ЧЕ НЕ ЖЕЛАЯТ И ДА ПОВДИГНАТ ТЕМАТА И КАКТО ВИНАГИ ЗАЩИТАВАТ ЧУЖДАТА ДЪРЖАВА МАЙКА. ПРЕДАТЕЛИ ГНУСНИ
85
5
 
8
 
! Отговори
Сега сме същите! преди 2 години
Връткат се ту на изток, ту на запад, и накрая все България е нагласена!? Навремето сме обявили война на САЩ и са ни потрошили, сега се перчим на Русия, и пак ще ни потрошат, и то заради краварите! Сега и за Венецуела се слагаме, не се виждаме какви сме джуджета, ама се правим на големи!
84
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Престанете с тези глупости.След години ще ни обяснявате че Тиквата е посредничил меду Тръмп и Ким Чен.Престанете с те зи ФАЛШИВИ новини и манипулации.
83
4
 
6
 
! Отговори
Елке преди 2 години
За нищо не ставаш, как пък за толкова време като драскачка в главата ти само белите петна се размножиха
82
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и за приятелството между Хитлер и Сталин криеха и какво?Сталин уж бил против нацистите. КОГА?
81
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че как без България,ей, на всяка манджа миродия...
80
2
 
29
 
! Отговори
Петко преди 2 години
Те затова държат архивите в Москва, за да не разберем истината.
79
2
 
3
 
! Отговори
Риболов преди 2 години
Визията на Бог за нациите има Бог
78
3
 
3
 
! Отговори
страхотно преди 2 години
има толкова самотни хора,които Бог обича и настанява в Божието семейство,има Бог,който иска да изцелява,превързва ,,раните,, братя и сестри в Господа,които Бог обича и са познали Величието в небесата,това не е комунизъм, истински църкви с истински загрижени лидери овчари,загрижени за хората от света,комунизма е идея от ада,дявола извращава всичко,семейство,взаимоотношения,Бог и Божието семейство не са ,,предсказвателен дух,, добре че има Бог,без Бог сме самотни,Бог е Вседостатъчен има Бог
77
5
 
6
 
! Отговори
P. преди 2 години
До АнонименНе мога да дам точно линк, но четох че ц. Борис е починал след вечеря в едно от посолствата, членки на Оста. Немски лекари са предполагали змийска отрова, която не остава следи в тялото. Медичите.
76
3
 
3
 
! Отговори
злоби преди 2 години
Не си ли Ти отначало,ГОСПОДИ,Боже мой,Свети мой!Няма да умрем.това пророк Авакуум го казва като Бог му открива ,,картината на нечестието,, как да оцелее всред ,,халдейците,, /врачове,астрология,магьосничество/ има Бог какво чудно Слово отново се показваш Чуден към мен да живееш от Словото на Светият Израилев,ГОСПОДА,Бога,Светият!Няма да умрем.това Бог говори,Бог спазва Словото Си,Исус е Господ
75
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айдееееееееее,сектантите търсят поле за изява за глупостите си!
74
3
 
3
 
! Отговори
не е верно преди 2 години
пророк Авакум
73
3
 
3
 
! Отговори
не е верно преди 2 години
безпочвени твърдения,почвата е Божието естество,където не виреят растения,които Бог не е засадил има Бог Бог е земеделец, други ,земеделци,, изкривяват Словото има Бог плявата е отвята има Бог Бог да бъде проявен не ние ,,проповедници,, от еретични учения ние вярваме на здравото учение от Писанията има Бог да в Началото беше Словото и то беше у Бога и Словото бе Бог Не си ли Ти отначало Господи,Боже мой,Свети мой? има Бог Бог в нашето днк Господи,Боже мой,Свети мой,Очите Ти са твърде чисти
72
5
 
3
 
! Отговори
не е верно преди 2 години
интриганти и клюкари,това не е светлина и сол интриги
71
3
 
2
 
! Отговори
не е верно преди 2 години
в колко ,,тъмни стаи,, трябва да огрее Божията светлина Фануил /Божието Лице/ за да сме светлина не тъмнина сол и светлина на света иначе сме безсолни
70
2
 
3
 
! Отговори
колко сме прости преди 2 години
може да си ,,окуцял,, в дадена сфера,където се противиш на Бога и Бог докосва тази сила и я прави да не разчиташ на нея,силата ни идва от много източници,Бог ги пресушава и Бог царува има Бог
69
5
 
2
 
! Отговори
не е верно преди 2 години
да Бог победил Яков и му изместил бедрото,стават,и той куцал,Бог победил силата на човека Яков и го наименувал Израел,да разчита не на ,,своята сила,, а на Божията Сила,има разлика,има Бог,Бог има начини да ни победи винаги,има Бог
68
3
 
1
 
! Отговори
Яков преди 2 години
Бог да те нарече Израел,каква чест,не става дума за териториални граници,а за духовна идентичност,не спекулирайте