Проблемът на НОИ не са фалшивите пенсии, а демографията!

Контролът се затяга - дефицитът остава
9 мар 2019 09:30, Петя Славова
204
Проблемът на НОИ не са фалшивите пенсии, а демографията!
Снимка: Dnes.bg


Контролът в НОИ се затяга, но дефицитът ще остане, защото той идва от икономиката и демографията. Това каза икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика пред Нова тв по повод на акцията в Силистра, при която бяха задържани повече от 10 души по разследване на схема за източване на бюджета на Националния осигурителен институт.

Още по темата

"Да не влизаме в този мит, че проблемът на пенсионното дело е краденето и фалшивите инвалидни пенсии. Те могат да допринесат до 10-15% от финансовата тежест, не че  е малко, но голямата тежест е демографията, самата система, това, че ние работейки плащаме за пенсиите на хората, които в момента са в пенсионна възраст. Всички, които плащат пък не искат да плащат или да плащат в обща сметка и този конфликт е вечен и води до дотиране на системата", уточни той. По думите му, конфликтът е вечен.

Според него, ако при измамата в силистренския НОИ е за стаж и за вноски след 2000 г., това ще бъде огромен проблем, защото означава, че системата може да се манипулира.

"Преди 2000 г. нещата са били на хартия. Наистина тогава е било по-неясно кой колко стаж има и какво е внасял. Възможно е там да има измама със стажа", добави той.

Ганев обясни, че е най-големите пробойни в системата са при инвалидните пенсии. "От една страна е хубаво, че прокуратурата се активизира, но тя не може да реформира системата. Това трябва да го направят работещите в парламента. Невъзможно е всичко да бъде проверено отначало", обясни икономистът.

Според него трудно ще се докаже, че арестуваните в Силистра са работили заедно като група, но нарече задържането на дебитните кадри нагло крадене.

Последните примери показват, че няма скрупули при крадене от общата каса  и при най-тежките социални казуси се краде по същия начин като при енергийните проекти, обясни още Ганев.

По думите му, схемата е прекъсната, а дали ще има ефективни присъди не е най-важното.

 


204
Още от Общество
Не романтика, а приятелство: Жени търсят жени - виртуално
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
0
 
0
 
! Отговори
Бедния българин преди 1 седмица
Работата не отива на добре, аз съм набор 93 и знам че няма да стигна до пенсия. Ако стигна то ще съм на 70 + години. Млади хора има , деца също, в малките населени градове е пълно с млади семейства с 2,3 деца. Проблема си остава ниското заплащане навсякъде и за това всеки бяга. Не бягат само тези на държавната хранилка - връзкарите, те гонят младите от тази държава
193
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пълна порнография. Тая статия е пълен ***. Все едно я е писал воловар с *** си.
192
0
 
6
 
! Отговори
Да допълня... преди 2 седмици
А проблема на демографията са ниските заплати и пенсии.
191
0
 
0
 
! Отговори
SS преди 2 седмици
Крайно време е вече да се гласува не с бюлетината а с КАРАБИНАТА.Винаги в БГ е имало 2типа хора:За власта -правоимащи и рая.Раята има формални права,и само задължения данъци осигуровки,глоби и т.нСамо простия българин не го разбра и ходи като овца да гласува.А за фалш.пенсии.в БГ има поговорка КОЙ КАК СЕ УРЕДИ.ДОКОГА?
190
0
 
0
 
! Отговори
Бат Ман преди 2 седмици
Нищо не разбрах от статията ама като чета коментарите се оспокуявам че не съм единствен.
189
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И двете неща са проблем.............демографията е много зле, българите изчезваме, на тая територия ще се настанят само роми и турци!
Фалшивите пенсии са следствие на корупцията в територията!!
188
0
 
8
 
! Отговори
Пламен преди 2 седмици
Стига с това зомбиране бе. Как да не е важно дали ще има присъда
187
1
 
6
 
! Отговори
А, преди 2 седмици
Лицата, които са се възползвали, от такива фалшиви пенсии, са били от различни прослойки, включително бивши кметове, заместник-кметове и общински съветници....Все хора гравитиращи около партии.
186
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Spirate da plastate v noi.....problemite izchezvat automatik....
185
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вчера разбрахме, че и ромите се изселват от убавата България. Само трябва последния да свали шалтера.
184
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ромите обичат да " берат" и НЕ ОБИЧАТ да орат и отглеждат. Рано си продават дъщерите за да има храна и за следващите.
183
0
 
20
 
! Отговори
Силистренец преди 2 седмици
Не било важно дали ще има осъдителни присьди! Заради такива като теб сме на това дередже.Ами да му ръкопляскаме бе тьпак .Повдигане ми се от такива ***.
182
1
 
13
 
! Отговори
Оше повтаряне преди 2 седмици
Фалшиви патриоти плашат с ромите, че щели да останат само те тук. Ромите са чергари и живеят там, където може да се "бере". Когато тук дойдат другите, тогава ромите ще усетят дали да останат или ще ходят на друго място да берат.
181
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тези, които пълнят ос. фонд,в повечето случаи вземат малка пенсия и за малко години.
Големите пенсии се взимат от тези, които не плащат осигуровки /държавни служители,милиционери, военни, съдии, прокурори и др/ а и ги взимат дълго време, като при това работят, обикновено охранители на банки и други!
За България винаги е била в сила поговорката “болен здрав носи”
В държавите на мафията обикновено е така!
180
4
 
6
 
! Отговори
Повтарям преди 2 седмици
По нашите земи може да се заселят и хора от друго място, но държава и НОИ ще има, както и да се казва държавата. При тая глабализация празно няма да има.
179
4
 
16
 
! Отговори
Тарикатите преди 2 седмици
През 90-те години много мои познати казваха, че няма да се осигуряват и всичко си слагали в джобчето, защото пенсии след време нямало да има, тъй като държавата щяла да фалира, тъй като нямало да доживеят пенсия и т.н. Сега същите тия реват най-много, че пенсиите им били малки. След време ще се случи същото със сегашните тарикати. Тук може и да се заселят хора от друго място, но държава и НОИ ще има.
178
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най после някой да каже че царя е гол и му се мандахерцат мадури.те. Проблема още повече ще се задълбочава с това изтичане на млади хора. Даже в момента сме под чертата. Няма млади хора няма производство няма постъпления в хазната. Осланят се на един гол туризъм който е в разпад. Така ли се пълни хазна с глоби и данъци. Сбъркана политика и още по сбъркани управници. Хазна се пълни с производство и износ това онова сеяндурче Гората трябва добре да го знае. Ако изобщо е учил за това.
177
0
 
17
 
! Отговори
Ветъра на ПОДмяната преди 2 седмици
170: Това,че НОИ се краде не е проблем.Това,че в НАП се краде не е проблем.Това,че в държавата се краде на всички нива не е проблем......________________________________________________________________________________
...проблема е когато оскотелият човек -българин реши да открадне от крадците във властта !Ето тогава има проблем и системата се задейства .Българинът е толерантен и бива смачкан,останалите общности са нетолерантни и се поощряват от властта !
176
0
 
16
 
! Отговори
серена преди 2 седмици
Питам се и не намиран отговор.Тези дето работят в НАП,НОИ,различни министерства и свързващи звена,под министерства на какви пенсии са се уредили и кой им е плащал за да са добре днес.Всички ние сме им плащали.Това е точния отговор.Да ме извините,но от другия месец плащайте,но без мен!
175
0
 
9
 
! Отговори
qwerty преди 2 седмици
Заглавието е по-добре да бъде:
Проблемът на НОИ са фалшивите пенсии И демографията!