Отец Никанор: Душата страда от mainstream животa

Има добри примери за завръщане в корените на вярата
29 апр 2019 13:25,
32

Живеем във време на терор и страх, време на високи технологии и отчуждение. Време, в което парите и материалните придобивки са абсолютната цел. Хората са се нуждаели от духовното от библейските времена насам. Хората са търсели вяра, че стореното тук и сега ще има отражение и след смъртта.
Още по темата

"Човешкият живот е низ от борба и стремеж да се доберем до Бог. Всички песнопения в неделния ден са посветени на Христовото възкресение. Духовното усъвършенстване на човек няма край. Трябва да подражаваме на Бога. Църквата – това сме всички християни. Всички заедно работи да няма християни само по празниците. На много места имаме добри примери за връщане на хората към корените на вярата. Много хора чувстват недостатъка в душата си от материалните блага, които предлага сегашният mainstream живот", отбеляза игуменът на Гигинския манастир отец Никанор.

Според госта на "България сутрин" Църквата се опитва плахо да вземе своето място в обществото.

"Но много дълго време се пречеше на това. Много хора все още се разграничават от религията от страх. Има такива хора дори и сред Божите наместници. Църквата не бива да се натрапва, но тя трябва да бъде коректив на морала. Българската православна църква тепърва навлиза в дигиталните полета. Това не е лека задача. Нужни са кадри, а няма. Все още не е осъзната нуждата от подобни усилия. Църквата нищо не прави, а кара по инерция. Мислим си, че хората ни уважават. Който не работи, само той не греши", изтъкна отец Никанор пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дедо поп полковник защо не ме светнеш къде в Библията Христос пише че не трябва да имаме материални блага или е по-добре без тях.Той пише че който има много трябва да раздава на тези който нямат но не пише че е хубаво да си беден или нещо от тоя тип.Говориш за вяра а самия ти я изопачаваш позоваваш се на Бог но от негово име ти и църквата решавате кой евангелия са канонични явно Бог като говори първо ви иска разрешение и ви пита харесва ли ви какво казва.Престанете с цирка никой не ви вярва тук.
27
5
 
5
 
! Отговори
Модерни роби преди 4 години
Попе,попе вече сме 2019 година.Хората имат достъп до интернет и са начетени.Малко хора вярват на недоказани неща.И аз не вярвам в Бог но който ме пита съм вярващ.Преди 2000 години ако бях на този свят можеше да ме излъже някой че еди кой си е пророк.Сега и децата не вярват на тези приказки.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнгелВажно е духовното развитие,а не парите и размножаването,Геле! цитат:Когато си умрял не знаеш,че си мъртъв...Същото е и когато си ***!
25
0
 
6
 
! Отговори
до 24 преди 4 години
Проблема е не толкова произход на парите но те са проблем,а работниците на които не им е платено нищо за хотела на този поп!Капиш?
24
1
 
4
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
По същество е прав ими изглежда читав човек, но да не пропуска факта, че сме най бедната държава в ЕС. А богатствата на църквата са огромни.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До какво е гавраТози "беден чиляк" не само е финансист, но го е бивало достатъчно, че да работи на Уол Стрийт. Подобни хора можеш да ги пратиш на Луната и те ще се върнат с чувал пари.Кой за каквото е учил и всекиму според акъла. Айде у лево.
22
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо няма такова нещо като душа, и живота не е с цел да се доберем до какъвто и да е било БОГ, тъй като преди всичко не знаем кой е правилният БОГ. защото има хиляди. Живота на тази планета е възникнал по чиста случайност и е лишен от друг смисъл освен да се размножава и да селектира и да предава на поколенията полезни гени, а празнотата която усещаме е за това че просто в цялото това упражнение няма смисъл, напразно се опитваме да намерим такъв в лицето на БОГ. Живеем и умираме. това е всичко.
21
1
 
8
 
! Отговори
какво е гавра преди 4 години
Този беден чиляк как го построи този хотел край Гинци!егати
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живейте ЧЕСТНО! Вярата е в сърцето,душата и делата.Не показност за глупост.
19
0
 
18
 
! Отговори
в крак с времето преди 4 години
А пък на дедо поп му дреме щото си има чисто нов хотел до манастира строен с робски труд без заплащане!
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Църквата и тя като здравеопазването и всичко останало е опразнена от съдържание. Търговците са превзели храма.Какъв морал и вяра търсите в един свят превърнал материалното и пошлото в цел и идеал. Трябва да се лекува душата , която от 30 г се опошлява и опротачава.Чалги, олигарси, кражби, невежество, алчност, агресия.Обществото е болно и няма морал.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има добри примери за завръщане в корените на вярата, единия от тях е истински вярващите да стоят на далече от Църквата и поповете.
16
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте талибаните и нашите попове,разлика няма във външния вид и глупостите в които вярват .
15
0
 
2
 
! Отговори
ох преди 4 години
До АнонименДа, нещо такова !
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мейнстриймът рекурситативно тунингова соулмейтс към настоящия пърформънс преди същинската инсталация на имагинерното екстраполиране.....
13
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страдаме от връщането на капитализма.В атеистичния социализъм душевно си бяхме супер.Дойдоха капиталистическите мошеници и взеха пак да ни баламосват с религии .
12
7
 
13
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Губите си властта, а ? Ами 2019 сме, глупостите не минават вече. Народа вижда какъв е широкия свят. Някои страдащи хора игнорират истините и са изпълнени със сляпа надежда. Църквата ги прилапва като гладно животно.
11
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отец Никанор: Душата страда от mainstream животa--------------ПОП НЯМА ДА МИ КАЗВА КАК ДА ЖИВЕЯ
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БогомилЗа тези му връзки не знам, но си е търговец по образование, та май си е намерил ниша. Още повече не е точно "дядо", защото няма и 45 години.
9
7
 
17
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
Дядо Никанор много се обичаше с Цветан Василев. Дори го изографиса на манастирската църква като някой светец. Заради такива като този игумен още от Х век българите сме станали богомили!Вярващият човек не се нуждае от посредници. Той може да почита и да се моли на Бог и в къщи, и в гората, навсякъде. Бог не се е затворил в някой храм, та да имаме нужда да отидем в някаква сграда за да го почетем и да се помолим!