Отец Никанор: Душата страда от mainstream животa

Има добри примери за завръщане в корените на вярата
29 апр 2019 13:25, Павел Гълъбов
32

4774 гледания   |  Още видео
Живеем във време на терор и страх, време на високи технологии и отчуждение. Време, в което парите и материалните придобивки са абсолютната цел. Хората са се нуждаели от духовното от библейските времена насам. Хората са търсели вяра, че стореното тук и сега ще има отражение и след смъртта.
Още по темата

"Човешкият живот е низ от борба и стремеж да се доберем до Бог. Всички песнопения в неделния ден са посветени на Христовото възкресение. Духовното усъвършенстване на човек няма край. Трябва да подражаваме на Бога. Църквата – това сме всички християни. Всички заедно работи да няма християни само по празниците. На много места имаме добри примери за връщане на хората към корените на вярата. Много хора чувстват недостатъка в душата си от материалните блага, които предлага сегашният mainstream живот", отбеляза игуменът на Гигинския манастир отец Никанор.

Според госта на "България сутрин" Църквата се опитва плахо да вземе своето място в обществото.

"Но много дълго време се пречеше на това. Много хора все още се разграничават от религията от страх. Има такива хора дори и сред Божите наместници. Църквата не бива да се натрапва, но тя трябва да бъде коректив на морала. Българската православна църква тепърва навлиза в дигиталните полета. Това не е лека задача. Нужни са кадри, а няма. Все още не е осъзната нуждата от подобни усилия. Църквата нищо не прави, а кара по инерция. Мислим си, че хората ни уважават. Който не работи, само той не греши", изтъкна отец Никанор пред Bulgaria ON AIR.

 


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дедо поп полковник защо не ме светнеш къде в Библията Христос пише че не трябва да имаме материални блага или е по-добре без тях.Той пише че който има много трябва да раздава на тези който нямат но не пише че е хубаво да си беден или нещо от тоя тип.Говориш за вяра а самия ти я изопачаваш позоваваш се на Бог но от негово име ти и църквата решавате кой евангелия са канонични явно Бог като говори първо ви иска разрешение и ви пита харесва ли ви какво казва.Престанете с цирка никой не ви вярва тук.
30
5
 
4
 
! Отговори
Модерни роби преди 1 година
Попе,попе вече сме 2019 година.Хората имат достъп до интернет и са начетени.Малко хора вярват на недоказани неща.И аз не вярвам в Бог но който ме пита съм вярващ.Преди 2000 години ако бях на този свят можеше да ме излъже някой че еди кой си е пророк.Сега и децата не вярват на тези приказки.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ангел

Важно е духовното развитие,а не парите и размножаването,Геле!
цитат:
Когато си умрял не знаеш,че си мъртъв...Същото е и когато си ***!
28
3
 
11
 
! Отговори
Запознат преди 1 година
Попа първо казва ,че трябва да живеем в лишения, да не мислим за материалното ,да се оповаваме на духовното и след това когато мозъка ти е достатъчно промит , че нямаш нужда от много пари ,дискретно ти се показва кутията с дарения!!!На тоя евтин номер незнам кой ви се връзва все още ?!?!?!
27
0
 
5
 
! Отговори
до 24 преди 1 година
Проблема е не толкова произход на парите но те са проблем,а работниците на които не им е платено нищо за хотела на този поп!Капиш?
26
9
 
6
 
! Отговори
Ангел преди 1 година
Цялата религия и една огромна манипулация и свещениците знаят това най добре защото са изучавали подробно религия.Смисъла на човечеството е да оставиш нещо след себе си.Всеки трябва да се стреми да оставя следи . А това се постига чрез образование и много работа.Отплатата за това което си постигал са парите .Тоест най-смисленото нещо в твоя живот е да правиш пари и да създадеш потомство.Няма нищо по смислено от Пари и Размножаване.Това е нашата цел, затова сме се появили в тази вселена !!!
25
1
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 година
По същество е прав ими изглежда читав човек, но да не пропуска факта, че сме най бедната държава в ЕС. А богатствата на църквата са огромни.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До какво е гавра

Този "беден чиляк" не само е финансист, но го е бивало достатъчно, че да работи на Уол Стрийт. Подобни хора можеш да ги пратиш на Луната и те ще се върнат с чувал пари.

Кой за каквото е учил и всекиму според акъла.

Айде у лево.
23
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо няма такова нещо като душа, и живота не е с цел да се доберем до какъвто и да е било БОГ, тъй като преди всичко не знаем кой е правилният БОГ. защото има хиляди. Живота на тази планета е възникнал по чиста случайност и е лишен от друг смисъл освен да се размножава и да селектира и да предава на поколенията полезни гени, а празнотата която усещаме е за това че просто в цялото това упражнение няма смисъл, напразно се опитваме да намерим такъв в лицето на БОГ. Живеем и умираме. това е всичко.
22
5
 
10
 
! Отговори
Атеист преди 1 година
От край време църквата пропагандира да не се стремим към материалното и всякакви подобни глупости , а те в същото време не махат кутията за дарения.Цялата им схема е такава .Целта е да отделиш колкото се може повече пари за църквата .
21
1
 
7
 
! Отговори
какво е гавра преди 1 година
Този беден чиляк как го построи този хотел край Гинци!егати
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живейте ЧЕСТНО! Вярата е в сърцето,душата и делата.Не показност за глупост.
19
0
 
17
 
! Отговори
в крак с времето преди 1 година
А пък на дедо поп му дреме щото си има чисто нов хотел до манастира строен с робски труд без заплащане!
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Църквата и тя като здравеопазването и всичко останало е опразнена от съдържание. Търговците са превзели храма.
Какъв морал и вяра търсите в един свят превърнал материалното и пошлото в цел и идеал.
Трябва да се лекува душата , която от 30 г се опошлява и опротачава.
Чалги, олигарси, кражби, невежество, алчност, агресия.
Обществото е болно и няма морал.
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има добри примери за завръщане в корените на вярата, единия от тях е истински вярващите да стоят на далече от Църквата и поповете.
16
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте талибаните и нашите попове,разлика няма във външния вид и глупостите в които вярват .
15
0
 
1
 
! Отговори
ох преди 1 година
До Анонимен

Да, нещо такова !
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мейнстриймът рекурситативно тунингова соулмейтс към настоящия пърформънс преди същинската инсталация на имагинерното екстраполиране.....
13
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страдаме от връщането на капитализма.В атеистичния социализъм душевно си бяхме супер.Дойдоха капиталистическите мошеници и взеха пак да ни баламосват с религии .
12
7
 
12
 
! Отговори
Бау преди 1 година
Губите си властта, а ? Ами 2019 сме, глупостите не минават вече. Народа вижда какъв е широкия свят. Някои страдащи хора игнорират истините и са изпълнени със сляпа надежда. Църквата ги прилапва като гладно животно.