Солено: Парното със скок от 15% за година, сметките скачат пак от юли

Зеленчуците са с ръст от 26%, хлябът по-скъп с 11 на сто
103
Солено: Парното със скок от 15% за година, сметките скачат пак от юли
Снимка: архив, БулФото

Зеленчуците поскъпнаха с близо 26% за година, сочат данните на Националния статистически институт към края на април. А цените на хляба и зърнените храни са нараснали с 11,3%.

Още по темата
Годишната инфлация към края на април е 3,7%, което е повторение на рекордната стойност от края на октомври миналата година. Основната причина за тази висока инфлация е именно поскъпването на храните и безалкохолните с 5,8%, пише "Труд".

Освен поскъпването на зеленчуците и хляба, е регистрирано и покачване на цените на рибата и другите морски храни – средно с 2,6%. Инфлацията е значително по-висока от лихвите по банковите влогове, които за граждани вече са под 3% годишно. Затова инфлацията реално топи спестяванията на хората и бизнеса в банките.

Съществено значение за инфлацията в страната освен храните имат и парното и топлата вода. През април цените им са с близо 15% по-високи от същия месец на миналата година, сочат данните на НСИ. Газообразните горива са поскъпнали с 12,5%, а течните горива за бита – с 9%.

Природният газ поевтинява от 1 юли, но ток, парно и топла вода поскъпват. "Булгаргаз" поиска намаление на цената на синьото гориво с 0,60% или около 0,27 лв. за мегаватчас. Така на практика през третото тримесечие на тази година цената става 44,90 лв./MWh без такса за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Обяснението – "Булгаргаз" е купила по-евтин природен газ в сравнение с този, който получаваме по договор с руската "Газпром". Става въпрос за втечнен газ от САЩ, който идва у нас по договор с холандската KOLMAR NL.  Общият внос на природен газ, различен от руския, обаче ще бъде малко под 10% от общото годишно потребление в страната.

При електроенергията средното увеличение ще бъде с 3,48%. Най-много ще поскъпне токът в Югоизточна България – с 3,59 на сто. За клиентите на ЧЕЗ повишението ще бъде 3,46%, а за тези на "Енерго про" – с 3,38 на сто.

От КЕВР все пак се оправдаха, че не са приели исканията на трите електроразпределителни дружества.

Поскъпването обаче не спира до тук. Нагоре от юли са и цените на топлата вода и парното, като абонатите на топлофикациите ще го усетят най-сериозно с първите сметки след октомври, когато започва новият отоплителен сезон.

Най-голямо увеличение ще има в Разград, където ръстът на цената е със 17,53%, и в Габрово – с 12,53 на сто. Абонатите на най-голямата топлофикация – в София ще плащат с 4,3 на сто повече за топла вода и парно от юли. Или ако средно за един отоплителен сезон столичани плащаха по 1200 лева, то сега ще платят с 50 лева отгоре.

В Пловдив регулаторът предвижда 7,4% увеличение, а в Плевен – малко над 6 на сто.

В Бургас цената ще бъдe със 7,4 на сто отгоре, а във Враца и Велико Търново – с над 7 на сто. Русенци също ще получат по-високи сметки от юли, като повишението за местната топлофикация ще бъде с близо 4%. Във Варна регулаторът иска 1,96 на сто поскъпване на парното. В Перник ще е най-малкото увеличение – с едва 1,77%. Само в Сливен цената пада, но символично – с минималните 0,4 процента.

Повишението на цените няма да е последното за тази година. КЕВР трябва отново да решава с колко ще се променят те от октомври.

"Поскъпването на цената на тока, парното и топлата вода от 1 юли е по причини извън България, върху които нито правителството, нито Комисията за енергийно и водно регулиране може да влияе", оправда поскъпването председателят на КЕВР Иван Иванов.

По думите му едната причина е резкият скок на емисиите въглероден диоксид на световните пазари, които на европейските борси достигнаха 25 евро за тон. Тези емисии се купуват от всички енергийни дружества, обясни Иванов.

Втората причина е усложнената обстановка в Иран и Венецуела, което предизвиква сътресения на пазара на суров петрол, който участва във формулата за изчисление на цената на природния газ.

Според изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов всички усилия на дружеството били насочени към намаляване цената на газа. "Но тя е само един от факторите при формирането на цената на топлинната енергия", обясни той.
 
България е сред страните, чиито жители могат да си купят най-малко газ със средната си заплата. Това показва проучване на РИА Новости, изготвено по данни на Центробанк, ОИСР, Евростат, статистическите комитети и регулаторните органи на страните.

Страната ни заема 31-во място сред 33 държави по достъпност на населението до природен газ. Един жител у нас може да си купи 1 152,9 куб. м на месец със средната заплата в нашата страна. А цената у нас далеч не е най-ниската – 504,4 щатски долара за 1000 кубични метра.

На дъното след нас са само Молдова и Украйна, които могат да си купят съответно 1056 и 1017,8 куб. метра газ със средните доходи в тези държави. Причината обаче не е цената, а ниските заплати там. Иначе в двете държави стойността на синьото гориво е съответно – 322,7 и 313,4 долара за 1000 куб. метра.

България е на второ място по евтин бензин и дизел сред страните в ЕС, показват данните от специализираната платформа fuelo. На първо място е Кипър, която продава горивата си на най-достъпни цени в сравнение с другите държави-членки. Бензин А95 струва 2,11 лв. за литър, а дизелът – 2,29 лв.


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
Поредната измама и изкуствена инфлация господа парите в гробищата ли ще си носите
93
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вдигайте и не му мислете, този народ МОЖЕ!
92
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е да се вдигне народа и парното да остане в историята. Но като се знаем колко сме овчедушни, това е само химера.
91
5
 
3
 
! Отговори
Трендафил Акациев преди 1 година
Народа го ограбвали , ограбвали, ограб. ли И го озлобява ли и го озлоб.ли. Да плаща от къде...! И да покрие започна да краде, ...но вече без да се крие.
На това ни научиха в Соца след 1944г.
90
0
 
5
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 1 година
Само така .Всичко да се вдига и който няма пари да мре.
89
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато нямаш от къде да крадеш и да покриеш отоплението си. Можеш да го премахнеш. Спираш си топ. Вода, минаваш на бойлер. Спираш радиатор. Неползваш и неплащаш 5г. След това те търсят чрез съд за сградна. Пак неплащаш. И така ти отписваш, като доставчик на енергия. Брюксел ще те защити.
88
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парното се вдига а българския еректорат - спада!
87
4
 
4
 
! Отговори
Просто е: преди 1 година
Това е народопсихологията още от
СОЦ-а.
Плод на "братския съвецки опит"!!!
86
5
 
10
 
! Отговори
прост човек преди 1 година
БЪЛАРИТЕ СМЕ НАЙ_СИЛНИ В СЛЕДНОТО:
1. ДА КРАДЕМ
2. ДА ЛЪЖЕМ
3. ДА ИЗМАМИМ
85
0
 
24
 
! Отговори
ХЛЕБАРКА преди 1 година
"Затова инфлацията реално топи спестяванията на хората и бизнеса в банките." Кой твърди това? Нали ББ говореше как се вдигат заплатите,как събота-неделя има задръствания от коли по пътя за Гърция,как открива завод след завод...Но никой не смее да го попита за нелицеприятните неща. Не знам друга европейска д-ва, в която всяка година да хвърчат цени на ток,парно,вода, за другите цени да не говорим...Но най-важното за мутрата е СТАБИЛНОСТ в държавата.
84
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България има нужда от дясно правителство." - по долу така се написа . Така е . Но това значи пълна приватизация. Защото тези колективи от не приватизирани дейности си крадат спокойно и деформират икономиката неусетно. Такава е и топлофикация , така са и " бързите кредити", така са и арендатори, металици, енергетици, винари, млекари.житари. . Конструкцията трябва да се измени.
83
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Булгарино НЕ СПИ А СТАВАЙ И ИЗМЕТИ ЦЯЛАТА С ГАН В ПАРЛАМЕНТА ИНАЧЕ ЗАГИВАШ И ИЗЧЕЗВАШ
82
0
 
25
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 година
В Бг чуете ли че нещо ПОЕВТИНЯВА- значи се вдига 2-5 пъти! Ако ви кажат че кредитите в банките % падат -значи се вдигат!ако чуете че хората живеят много добре-значи е много зле, чуете ли че българите се завръщат в БГ-значи още по масово напускат! Чуете ли че заплатите се вдигат-то инфлацията е изяла 6 пъти-вдигането! Ако КЕВР ви каже че защитава гражданите- то е точно ОБРАТНОТО-Чуете ли че банковият сектор е стабилен- значи ще има фалити-Ако петрола поевтинява, в БГ е обратно-БГ е филм за Хичкок
81
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МУЙКО БОРИСОВ СИ НАСИЛВА КЪСМЕТА! ПОМИСЛИ СИ, Ч Е СТАЯ ПИРОВА ПОБЕДА И С *%, ПОВТАРЯМ 8% ПОДКРЕПА ОТ ЕЛЕКТОРТА, КОЯТО ПОЛУЧИ, Е МНОГО ВЕЛИК! МНОГО МАЛКО СА 8%, ВНИМАВАЙЙЙ!
80
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
DОКОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ БЕ?
79
3
 
22
 
! Отговори
На избори преди 1 година
Като дойдат избори търчите да гласувате за ГЕРБ пък после ревете.
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Общо взето спрете с това оценяване и критикуване на другите страни дори да не са ЕС членки..пак са по различни не само по БВП.и т .н
77
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С всяко поскъпване нареждате вече друга еди коя си държава колко..% сметка имало
Какво пресметвате и вие не сте наясно,спрете с тези смешни критерии и оценяване с другите ..дори някоя страна от Африка пак няма да ги стигнем с НИВО
76
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам си собствено парно!
А, вие селянчетата чекайте на Държавата да ви топли и да ви свлича по 10-кожи.....!
Овчия от такива като вас стана милионер.
Сега е ред на друг партиен Другар!
75
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нема а се плашите бе купувайте си смЪртфоне телефоне и трандафоре. Преди 10 години кога един каза здравейте циркажии на един с асинСИОрчета се сетих накъде ше литнем ако вземат власта. Точно тогава инвестирах в собствен енерго и топло източник. Защо да плащам на Мутрите по 100 000 лв заплати и да ме отопляват с хладка водица да ми пускат ток над 230 волта да ми изгарят ел.уредите и да ме праат на луд. Но виждатели те не са виновни МЕЖДУНАРОДНОТО положение било виновно за 100 000 лв заплати.