Европейците вече изядоха рибата си до края на годината

Запасите в Световния океан са силно намалели
23
Европейците вече изядоха рибата си до края на годината
Снимка: Pixabay

Европейският съюз вече е изконсумирал всичките си рибни ресурси за 2019 г. и до края на годината ще разчита единствено на внос на риба и морски продукти, за да задоволи потребителското търсене, съобщиха от международната природозащитна организация WWF.

Състоянието на рибните запаси в Световния океан е драматично, показва доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO). Една трета от тях са подложени на свръхулов, а годишната консумация на риба се повишава два пъти по-бързо от нарастването на населението на Земята,
 
Данните показват, че Европа е зависима от риба повече откогато и да било в своята история – днес ядем повече морска храна, отколкото можем да уловим в своите води или да отгледаме в рибни ферми.

А развиващите се страни са основен износител на риба за ЕС.

Прогресивно рибата и рибните продукти попадат в обхвата на най-търгуваните храни в глобален мащаб. През 2017 г. търговията с риба достигна нов връх на стойност от 152 млрд. долара.
 
По отношение на консумацията на риба на глава от населението, Португалия (55.3 kg), Испания (46.2 кг), Литва (44.7 кг), Франция (34.4 kg) и Швеция (33.2 кг) имат най-високи нива на потребление в ЕС.

Заедно тези пет страни представляват около една трета от потреблението на риба в блока. Всеки европейски гражданин консумира средно 22.7 кг морски продукти всяка година. Статистиката сочи, че България е на предпоследно място в ЕС по консумация на риба след Унгария. Въпреки това страната ни е изчерпала своите рибни запаси още на 1 юни.
 
Някои държави като Хърватия, Холандия и Ирландия все още успяват да задоволят консумацията си на риба на годишна база. В други страни обаче, където се наблюдава по-голяма зависимост от морска храна от чужди води, Денят на рибната зависимост идва още по-рано: Австрия (17 януари), Словения (15 февруари), Словакия (18 февруари). През 2019 г. европейският Ден на рибната зависимост вече настъпва с около месец по-рано в сравнение с 2000 г. А преди тридесет години Европа е успявала да задоволи търсенето на риба от домашни води до септември и дори октомври, припомня природозащитната организация WWF.
 
170 млн. тона риба годишно вече не са в състояние да изхранват световното население. Около 3.2 млрд. души на планетата, повечето от които в развиващите се страни, разчитат именно на морската храна за своята прехрана.
 
"Независимо дали става въпрос за местни или вносни морски продукти, нека да се стремим към устойчив избор. Купувайки сертифицирана риба, ние не само помагаме на океаните и рибните запаси да се възстановят, но и подкрепяме поминъка на хората, които зависят от рибата като източник на храна и доходи", съветва Константин Христов от WWF.
 
Повече от 4.6 млн. риболовни съдове, две трети от които в Азия, всеки ден излизат в морето в търсене на риба. За над 800 милиона души по света рибата е начин на живот. Малко известен факт е, че голяма част от заетите във вторичния сектор на преработка, транспорт и продажба всъщност са жени, работещи наравно с мъжете, за да изхранват своите семейства.
 
Затова ако искаме да консумираме риба и за в бъдеще, да запазим разнообразието на морска храна и да дадем възможност на местните общности да живеят от ценните ресурси, които им предоставя природата, нека да обърнем световните политики, нужди и потребление в устойчива посока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Африканците ще спестят ресурси и ще спасят планетата.
17
0
 
4
 
! Отговори
Златния шаран преди 4 години
Като нема риба , яжте *******
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В същото време вчера си купих риба от Билла и се оказа развалена и я хвърлих. Т.е. продава се стока, която е негодна вече за употреба... И то се продава на сравнително висока цена. И как тогава обикновеният човечец да консумира риба? А уж трябвало... Уж било полезно...
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Друга статия на която са изключени коментарите: "Защо българинът масово яде фалшиво сирене?"Защото е по-хубаво от истинското което се предлага в България!
14
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютни глупости, псевдонаука произведана от зелено талибанско НПО, нищо ново за жалост! Първо никой не знае какви са рибните запаси в световния океан, той е проучен под 10% да не говорим някой да е преброил неговитв обитатели. Второ над 70% от рибата която човека потреблява към днешна дата е отгледана във ферми и този процент расте всяка година, защото е много по-евтино и сигурно. Няма как да изчерпаш един напълно възобновяем ресурс, така че това един типичен пример за фейк нюз!
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като няма риба яжте свинско.
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Бул.гар Бул.гар яде само по 5 кила рибка на година хахаха,между другото има океански зони в Пасифика където могат да тралят на воля и това го знаят много добре!И ние сме имали такава зона в Пасифика,ама демократите са я изоставили!
11
1
 
5
 
! Отговори
Юрко преди 4 години
Като нема хлеб ша ядете пасти !
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега е момента да им върнем жеста с Африканци, Азиатци и от Близкия Изток на първо време, а после още.
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност изобщо не стана ясно от статията какъв е изхода,и какви са тези устойчиви политики.Бла-бла-бла.Според мене с........ските държави в Азия и Африка трябва да раждат по едно дете,а не по десет.За да стигат ресурсите,включително и рибните.Това би било устойчиво развитие
8
0
 
13
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Изядохме рибата - почваме раците...
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Риба не съм ял от години, кой ми я изяде. Сега искам статистика на държавите които са надяли и своевременно гладуване за да можем и ние да хапнем
6
4
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
Риболовът е като ловът на диви прасета - безперспективно бизнесначинание, с тенденция клоняща към спорт и релакс. Както има свинеферми, така ще има и садки (рибоферми), където рибата се храни с нормална храна вместо с пластмаса и ***.
5
6
 
16
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Ами ще намалеят рибите в океана ,щом постоянно правите реклами ,че който яде риба ще живее по-дълго и по-здравословно ! Сякаш ако язе агнешко и свинко ще пукне на 40 годишне възраст ?! Всичко е в следствие на внушенията които правите на хората и ги поддиквате да имат желания да живеят дълго като орлите до 120 г. , сякаш ако умрат на 80 г. кой знае какво чудо ще стане !
4
8
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
От статията не става ясно колко комодски варана са били изядени и имат ли Ден на варановата зависимост жителите на о. Комодо.
3
3
 
9
 
! Отговори
ха ха преди 4 години
А пластмасата за 3 години напред :)
2
9
 
6
 
! Отговори
Маке преди 4 години
Остана да изядат и рибата на другите и да излеят два контейнера с пластмаса в Океана после ще идат на гей-парад. Да живеят Сърбия и БГ.
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е колко са европейците? 600 милионаА какво да кажем за 1.5 милиарда в Африка и 4 милиарда в Азия?

Спонсорирани публикации