Промяна: Без ДДС за българските зеленчуци и плодове

Идеята е млякото също да се облага с нулева ставка
21 авг 2019 07:00, Елка Василева
64
Промяна: Без ДДС за българските зеленчуци и плодове
Снимка: архив, Reuters

Министерство на земеделието настоява плодовете, зеленчуците и суровото мляко, произведени у нас, да се облагат с нулева ставка на ДДС. Това заяви ресорният министър Десислава Танева за „Труд“.

Вече е изпратено официално искане за обратното начисление на ДДС на тези продукти до Министерство на финансите, което от своя страна да договори данъчното изключение в ЕС. Водени са и предварителни разговори, за да се намери административно решение.

Идеята е да се подкрепят секторите, в които продукцията се произвежда основно от малки стопани.

За промяната от години настояват и самите фермери, за да са конкуренти спрямо чуждите компании, тъй като вътрешната търговия в еврообщността е освободена от облагане, обясни министърът.

Близо 30-40 на сто от производителите на плодове, зеленчуци и сурово мляко у нас и сега не са регистрирани по ДДС заради обема на тяхната дейност, уточни Танева.

Според нея с нулевата ставка освен че ще се стимулират българските производители, ще се решат и други проблеми. Като опитите за укриване на данъци чрез предоставяне на фактури с вписани прекалено ниски, непазарни цени. Което би бил проблем и за самите фермери по време на данъчни проверки. Така че мярката ще помогне и за пълното изсветляване на пазара, въпреки че и сега се работи в тази насока чрез целенасоченото субсидиране.

Вместо да изгуби фиска, ще се увеличи приходът в бюджета, категорична е Танева. Тя се надява на съдействие от страна на финансовото ведомство. И припомни,че именно след такава промяна, инициирана от нея като депутат и подкрепена от финансовия министър Владислав Горанов, данъкът върху зърното бе намален на 0%. Това спряло различните схеми за източване на ДДС и опити за измама, както и ощетяването на хазната. И в резултат държавата спечелила.
 


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
4
 
0
 
! Отговори
SHEFA преди 11 месеца
ДО 59-ПАРАТА Е ПО ЗЕМЯТА -НАВЕДИ СЕ БЕ ЧОВЕК.
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До SHEFA-за пръв път съм съгласен с теб- който не работи да ми яде...........................
кажи как да направа малко пари.
58
2
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 11 месеца
ХОРАТА ТРЕБЕ ДА ЯДЪТ НЕЩО-ЦЕНИТЕ ЩЕ ПАДНАТ.-А НЕ СЕГА ПРЕКУПВАЧИ ДА ПРОДАВАТ РОЗОВ ДОМАТ ЗА 5 ЛВ.
-АКО ИСКА НЯКОЙ ДА ПРАВИ ПАРА ДА САДИ ДОМАТИ И ЧУШКИ.-
-НО ДА ГИ ПРОДАВА НА НОРМАЛНИ ЦЕНИ 1 ЛВ-НАПРИМЕР.
-ОТ 1 ДЕКАР СЕ ДОКАРВАТ БЛИЗО 3 500 КГ ДОМАТИ.-ЗА ЕДНА ГОДИНА ЕДНО 4-ЧЛЕННО СЕМЕЙСТВО МОЖЕ ДА СИ ДОКАРА ОКОЛО 40 000-ЧИСТА ПАРА.-АМА ДА РАБОТИ И ДА ПРОДАВА.
-А НЕ ДА ПРЕКОПУВА.
-ПРОБВАНО Е И СТАВА.И ТЕЗИ СУБСИДИИ ДА СЕ СПРЪТ.
57
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абсолютни глупости, невъзможни за прилагане, а ако все пак толкова настояват да приложат тази популистка мярка, ще настъпи пълна какафония в сектора.
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Браво!!
Сега ще се появят на пазара и български банани, български ананаси, българско Авокадо, портокали, мандарини..... Българското селско стопанство рязко ще се развие.
55
0
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 11 месеца
До Ха-ха-САШЕЕЕЕ-ПА ЛИ ПИШЕШ ГЛУПОСТИ?
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Ха-ха-ти па от кога почна да разбираш и от бизнес?скри си не пиши глупости.
53
3
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 11 месеца
някой са избързали да се радват,тази новина изобщо не е добра,ако мислите,че ще паднат цените много се лъжете,ще паднат приходите в бюджета и с това после ще оправдаят,че няма пари за здравеопазване,образование,пенсии и т.н.
52
6
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 11 месеца
Това е невъзможно - чисто технически.
И от какъв зор трябва да се поощрява неконкурентна продукция.
Да не говорим колко "български производители" (с македонски, например домати) ще се нароят.
51
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Прогресивният данък е опит на държавата да въведе малко повече справедливост в доходите, но за България води до обратното, заради масовото укриване на доходи. Затова за България е най-добре да има един по-високо облагаем минимум, примерно за до 1000 лева месечно, да се облагат с 20%, а за сумата над 1000 лева - 10%. Така един, който има 2000 лева облагаем доход, но укрива доходи и се води на 600 лева, ще плати 120 лева данък вместо сегашните 60 лева, а би трябвало сега да плаща 200 лева.
50
0
 
6
 
! Отговори
ДС преди 11 месеца
Само такиа ИДЕИ имат точно преди избори.
49
3
 
1
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 11 месеца
Това е добра новина.
48
2
 
3
 
! Отговори
Счети преди 11 месеца
Това дали един супермаркет купува от БГ или от ЕС зеленчуци не оказва никакво влияние ако говорим за ддс ефект, защото за крайния клиент и в двата случая се начислява ддс в размер на 20 %. Ако доставката на зеленчуци стане с нулева ставка, то пак ефектът ще е същия, защото и в двата случая крайната цена ще се обложи с нула процента ддс. Къде видяхте полза откъм конкуретноспособност ? Единствено пре нулева ставка БГ производителите ще дъпрат ддс от бюджета, тоест отрицателен ефект за фиска !
47
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз пък си купувам само от чуждестранни производители, и без това пак българи ги сеят и берат, но качеството е 5 пъти повече - има контрол - тук няма!
46
9
 
5
 
! Отговори
някой преди 11 месеца
Прогресивният данък е комунизъм, да вземем от богатите, за да дадем на бедните.
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 44

Знаеш ли колко си прав?
44
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Прогресивния данък е опит на държавите, да не позволяват на по-успешните хора от висшата средна класа, да трупат средства.
Пълно е със спънки, чията основна цел е да ограничат хирата, да трупат финанси, да развиват бизнес и да създават неща, над които държавата няма пряк контрол.
Звучи хубаво, да има прогресивен данък, когато данъците са ти 50 лева, защото заплатата то е 450 лева ... но вината си е твоя, не на по-добрият от теб.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Еее ....

Абе хира! Реших проблем на страната - просто направете кместските избори на всеки 6 месеца, а парламентарните на година, че да вършат нещо ...
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А книгите и лекарствата?
41
1
 
6
 
! Отговори
някой преди 11 месеца
Добавете и месото в тая група.
Ама то май не остана българско месо.