Промяна: Без ДДС за българските зеленчуци и плодове

Идеята е млякото също да се облага с нулева ставка
21 авг 2019 07:00, Елка Василева
64
Промяна: Без ДДС за българските зеленчуци и плодове
Снимка: архив, Reuters

Министерство на земеделието настоява плодовете, зеленчуците и суровото мляко, произведени у нас, да се облагат с нулева ставка на ДДС. Това заяви ресорният министър Десислава Танева за „Труд“.

Вече е изпратено официално искане за обратното начисление на ДДС на тези продукти до Министерство на финансите, което от своя страна да договори данъчното изключение в ЕС. Водени са и предварителни разговори, за да се намери административно решение.

Идеята е да се подкрепят секторите, в които продукцията се произвежда основно от малки стопани.

За промяната от години настояват и самите фермери, за да са конкуренти спрямо чуждите компании, тъй като вътрешната търговия в еврообщността е освободена от облагане, обясни министърът.

Близо 30-40 на сто от производителите на плодове, зеленчуци и сурово мляко у нас и сега не са регистрирани по ДДС заради обема на тяхната дейност, уточни Танева.

Според нея с нулевата ставка освен че ще се стимулират българските производители, ще се решат и други проблеми. Като опитите за укриване на данъци чрез предоставяне на фактури с вписани прекалено ниски, непазарни цени. Което би бил проблем и за самите фермери по време на данъчни проверки. Така че мярката ще помогне и за пълното изсветляване на пазара, въпреки че и сега се работи в тази насока чрез целенасоченото субсидиране.

Вместо да изгуби фиска, ще се увеличи приходът в бюджета, категорична е Танева. Тя се надява на съдействие от страна на финансовото ведомство. И припомни,че именно след такава промяна, инициирана от нея като депутат и подкрепена от финансовия министър Владислав Горанов, данъкът върху зърното бе намален на 0%. Това спряло различните схеми за източване на ДДС и опити за измама, както и ощетяването на хазната. И в резултат държавата спечелила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютни глупости, невъзможни за прилагане, а ако все пак толкова настояват да приложат тази популистка мярка, ще настъпи пълна какафония в сектора.
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво!!Сега ще се появят на пазара и български банани, български ананаси, българско Авокадо, портокали, мандарини..... Българското селско стопанство рязко ще се развие.
52
3
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 4 години
някой са избързали да се радват,тази новина изобщо не е добра,ако мислите,че ще паднат цените много се лъжете,ще паднат приходите в бюджета и с това после ще оправдаят,че няма пари за здравеопазване,образование,пенсии и т.н.
51
6
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Това е невъзможно - чисто технически. И от какъв зор трябва да се поощрява неконкурентна продукция.Да не говорим колко "български производители" (с македонски, например домати) ще се нароят.
50
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прогресивният данък е опит на държавата да въведе малко повече справедливост в доходите, но за България води до обратното, заради масовото укриване на доходи. Затова за България е най-добре да има един по-високо облагаем минимум, примерно за до 1000 лева месечно, да се облагат с 20%, а за сумата над 1000 лева - 10%. Така един, който има 2000 лева облагаем доход, но укрива доходи и се води на 600 лева, ще плати 120 лева данък вместо сегашните 60 лева, а би трябвало сега да плаща 200 лева.
49
0
 
6
 
! Отговори
ДС преди 4 години
Само такиа ИДЕИ имат точно преди избори.
48
3
 
1
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 4 години
Това е добра новина.
47
2
 
3
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Това дали един супермаркет купува от БГ или от ЕС зеленчуци не оказва никакво влияние ако говорим за ддс ефект, защото за крайния клиент и в двата случая се начислява ддс в размер на 20 %. Ако доставката на зеленчуци стане с нулева ставка, то пак ефектът ще е същия, защото и в двата случая крайната цена ще се обложи с нула процента ддс. Къде видяхте полза откъм конкуретноспособност ? Единствено пре нулева ставка БГ производителите ще дъпрат ддс от бюджета, тоест отрицателен ефект за фиска !
46
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък си купувам само от чуждестранни производители, и без това пак българи ги сеят и берат, но качеството е 5 пъти повече - има контрол - тук няма!
45
9
 
5
 
! Отговори
някой преди 4 години
Прогресивният данък е комунизъм, да вземем от богатите, за да дадем на бедните.
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 44Знаеш ли колко си прав?
43
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прогресивния данък е опит на държавите, да не позволяват на по-успешните хора от висшата средна класа, да трупат средства. Пълно е със спънки, чията основна цел е да ограничат хирата, да трупат финанси, да развиват бизнес и да създават неща, над които държавата няма пряк контрол.Звучи хубаво, да има прогресивен данък, когато данъците са ти 50 лева, защото заплатата то е 450 лева ... но вината си е твоя, не на по-добрият от теб.
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еее ....Абе хира! Реших проблем на страната - просто направете кместските избори на всеки 6 месеца, а парламентарните на година, че да вършат нещо ...
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А книгите и лекарствата?
40
1
 
6
 
! Отговори
някой преди 4 години
Добавете и месото в тая група. Ама то май не остана българско месо.
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има разлика между нулева ставка и обратно начисляване на ДДС!
38
1
 
13
 
! Отговори
www преди 4 години
Намерихме начина, всички плодове и зеленчуци на пазара да са български! Уникално!
37
4
 
5
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
трябва да се забрани вноса от македонията и гърчолята и край... знаеш ли колко ми е трудно аз да изнеса за гърция.... уффф трудна тема, която я дъвча вече 20 години...
36
1
 
8
 
! Отговори
ами да преди 4 години
До опетковАбсолютно си прав. И аз съм на същото мнение. Това е преливане от пусто в празно, защото ДДС се начислява обратно на продавача след продажбата, а ставката за бюджета се поема от купувача и така крайният потребител понася цялата тежест, т.е. обикновения гражданин.
35
0
 
8
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
ОПЕТКОВ... тука грешиш... аз съм производител и тази вечер съм на борсата... краставицата я давам 1.60 лв. първо качество (вчера и днес брана) - прекупвача или собственика на магазин купува и слага още толкова и ето ти цената... в грешка си, че ние вдигаме! Първото гледане завърших на 80 ст. - а цената беше 2 лева...