Близо 7% от българските пенсионери продължават да работят

Бисер Петков: По този показател сме малко над средното в ЕС
79
Близо 7% от българските пенсионери продължават да работят
Архив: Булфото

Близо 7% от българските пенсионери продължават да работят. Оказа се, че поне по този показател сме малко над средното в ЕС, за разлика от много други, при които вечно сме на опашката.

Заетостта сред хората над 65 години в останалите европейски страни е 6 на сто, обясни по време на парламентарния контрол социалният министър Бисер Петков.

Той каза, че положителната тенденция на пазара на труда с откриването на нови работни места и ниската безработица създават възможност по-възрастните хора да останат за по-дълго на работа.

Освен това в контекста на демографската ситуация и все по-застаряващото население са нужни мерки хората да продължат да работят, колкото е възможно по-дълго.

Така че Бюрата по труда предоставят информация и на пенсионерите за свободните работни места.

Все по-често доказаните умения на кандидатите са важни за работодателите, смята Петков.

"Навиците на труд, опитността, професионализма и дисциплината се оценяват положително от работодателите“, допълни той.

Министърът отчете, че само от януари до август тази година 1476 пенсионери са намерили работа благодарение на Бюрата по труда.

 


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега внасяме за пенсия,ама не се трупат освен 5% в ЧПФ 95% отиват да се плащат на сегашните пенсионери пенсиите.С толкова много аборти и емиграция за нас след време няма да има кой да внася.Ние сме донори в момента и сме последните,които внасят осигуровки но няма да взимат пенсия.
74
0
 
4
 
! Отговори
еrror 404 преди 8 месеца
Много повече са!!! Поредната лъжа на управлението
73
0
 
5
 
! Отговори
Дракон преди 8 месеца
А кога пенсионерите са били добре в тази държава? Освен ако от онези, активните борци. И да, всички които са доживели да се пенсионират работят - кой чисти, кой гледа деца, някой гледат градини.
72
2
 
4
 
! Отговори
Я па я..! преди 8 месеца
До Анонимен 69 И максималната пенсия да вземат, някои работят от лакомия.
71
1
 
9
 
! Отговори
Ванката преди 8 месеца
Средната европейска пенсия е 65% от средната заплата, при нас е 30%. А парите във фонд пенсии все не достигат, защото един работещ издържа с данъците още шестима други. Отдавна вече 8 от 10 новородени са от неинтегруемите - който не вярва, да застане пред родилното и да брои!... и после чакай пенсии.
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това ограничение таван на пенсиите трябва да отпадне,както и таван на осигуряването.Иначе си остава социалистическата уравновиловка както е в момента.Внасял не внасял 300лв пенсия и толкова.Е някои с малко отгоре,но съвсем друго трябва да е.Чакам да видя колко големи ще са вторите пенсии от частните фондове.
69
0
 
4
 
! Отговори
Факт преди 8 месеца
В САЩ процента е 70!
68
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ми питайте Бисеров и герберите защо пенсионерите работят за кеф ли ?Защото не им стига пенсията затова работят но нищо такова не пише в статията.Ако им стига няма да отидат и ден на работа но не е така !
67
0
 
14
 
! Отговори
пенсионер много стар преди 8 месеца
АЛООооо...т.н. журналисти ...Напишете . че ВСИЧКИ ВОЕННИ се пенсионират на 50+год......и какво да прави - СТАВА ОХРАНИТЕЛ ...1 ден вдига бариерата ...3 дни копа лозе на вилата !
66
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
глупости най малко 37% бачкат защото с 200 300 лева пенсия немогат да смогнат само за храна или сметки да не говориме за лекарства и прочие...и ако има некой роднина да им помага ,,,много малко от тех имат висока пенсия разни бивши военни и ченгета кучетата на държавата и взимат минималната и отгоре ...
65
1
 
18
 
! Отговори
Arsenal преди 8 месеца
Няма такава държава: хем със срамно ниски доходи на народа хем със пенсия плюс заплата за някои категории: полицаи, военнослужещи, съдебна система и т.н.Срам за бедна България.
64
1
 
16
 
! Отговори
Варан преди 8 месеца
Пенсиите са мизерни и хората затова искат да работят.Тук управляващите крадат като за световно и затова всички сме бедни,а на запад корупцията е много по-малка и техните ръководители мислят и работят за хората,които са гласували за тях.От 10г. потъваме в блатото...за съжаление.Надежда всяка оставете.
63
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези 7 -процента са такива които получават 1200лв.пенсия което означава тавана,на държавна работа-полицаи,военни и много други които блокират местата и няма работа за нашите деца..................за съжаление,но системата е такава
62
2
 
25
 
! Отговори
ОРОЗ преди 8 месеца
Половината от този процент работи в държавната администрация,защото са ,,незаменими,,Останалите , кой където намери защшто не им стигат парите.
61
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Съжалявам ви. В света продължителността на живота нарастна в последно време с повече от 20 години. Жени и мъже на 50-60 години изглеждат като 30 годишни отпреди. Който буха цигари, прави си по 300 литра домашно вино и 100 литра ракия естествено, че на 50 години ще бъде скапан.
60
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След няколко години няма да има пенсионери, няма да има пари за пенсии.
59
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А к`во да правят - да си гледат кефа с тези пенсии ли?!
58
1
 
42
 
! Отговори
Остарял преди 8 месеца
От работа в къщи, от работа в къщи и накрая от работа директно в гробищата ако може, че така било угодно на държавата. Е с памперсите ли да работя на 70 ?
57
2
 
27
 
! Отговори
М, да ... преди 8 месеца
Който може ще работи, я! Пенсията не стига за нищо!
56
3
 
28
 
! Отговори
счетоводителка преди 8 месеца
Пенсионната възраст в България трябва да бъде 60 за мъже и жени, не повече. След 60 повечето хорица се сдухват и не стават за сериозна работа. При този отлив на млади от България трябва да внасят хора - дано да са от Белгия или Холандия, че ако са от дивите племена ще стане мазало. :-)