Днес е Денят на народните будители

Почитаме дейците, съхранили духовните ценности на нацията
1 ное 2019 07:21,
24
Днес е Денят на народните будители
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. В този ден се отдава почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. Сред имената на най-почитаните народни будители са Свети Иван Рилски, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Васил Левски, Христо Ботев, Хаджи Димитър, Иван Вазов, Любен Каравелов и други, пише NOVA.

Още по темата

Славата на пръв будител на нацията заслужено носи Паисий Хилендарски. Народът ни го знае и почита като Отец Паисий. В далечните времена преди повече от два века и половина, през 1762 г., Паисий Хилендарски написва своята „История Славянобългарска”. Негов пръв следовник е епископ Софроний Врачански. В трудни за българите времена, той пише книги за просвета и работи за политическо освобождение

Софроний Врачански, Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, Св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги С. Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за народна свяст и българско самосъзнание. След Освобождението на България, както интелигенцията, така и масовият човек съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет.

За първи път празникът се чества през 1909 г. в Пловдив. През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение на България, внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. От 1922 до 1945 г. е общонационален празник. От 1945 г. празникът е отменен и след дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника.

Първи ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната. В Деня на народните будители администрацията на президента за поредна година ще отвори врати за граждани, от 10.30 до 16.30 часа. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще приемат лично първите гости на "Дондуков" 2. Гражданите ще имат възможност да разгледат Гербовата зала, кабинетите на президента и на вицепрезидента, Огледалната зала и президентската библиотека.

Специален акцент в празничния ден ще бъде изложеният в Гербовата зала първи препис на "История славянобългарска", направен от Софроний Врачански три години след завършването на оригинала от Паисий Хилендарски през 1762 г.

В Регионалния исторически музей във Велико Търново от 11.00 часа ще бъде открита изложбата "Заедно да съхраним историческата памет", в която ще бъдат показани над 200 експоната от 55 дарители, постъпили през настоящата година във фонда на музея. Традиционно при откриването на изложбата дарителите ще получат дарителски свидетелства и карти за безплатно посещение на музейните обекти.

По повод на Деня на народните будители представители на всички културни институти и училища в Ямбол днес ще поднесат цветя пред барелефа на учителя и народен будител Ради Иванов Колесов на сградата на най-старото читалище в града "Съгласие".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
идиоти преди 4 години
До 1944г ЗАБРАНЕНОКомунистите защо го забраниха да се чества след преврата на 9-ти а сега са първи!
18
0
 
1
 
! Отговори
1944г ЗАБРАНЕНО преди 4 години
Късно е чада, българи! Късно се сетиха след толкова поколения....................
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
12 века в лъжи пропаганда манипулация и дезинформация , още 12 века ще породължижалко че след 12 века ще продалжават да четат теа измислени глупости , надявам се след 12 века да има модерни Технолигии за разпознаване на фалшификати в писмен формат
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
славяните не са българи и обратното никога не са били но пропагандата побеждава както се вижда
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
История Слвянобългарска , по голяма Дезинформация от тва нещо няма Аз за това не чета всички теа така наречени Пропаганди материалисамо един писател в България се е занимавал с проучвания в дълбочини на Историята ни от Византия до Османско и той се казва Стоян Динков поради причината че казва Истината а не манипулира като другита не е много харесван у нас , защо ли????
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11А какво да беше станало? Да си останем с Тангра и другите ли, докато ни разсипват от кръстносни походи, както след векове в Прибалтика? Хич не е било насилствено, било е необходимо. Не можеш да си толкова близо до втория Рим и да останеш езичник.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не занма каво е написал Паисий Хилендарски но българите започват да говорят славянски не по собствено желание като по това време славянския език не е бил майчин език на огурските прабългари , славянски език идва отвън Така ни заблуждават и продължават да ни Хипнотизират със скороста на светлината , понеже слаб и глупав Народ на ти език на ти религия точно така е се е случило преди 12 века
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от 1200 г. се празнуват какви ли не чужди празници у нас , празници колкото искаш за баламите
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв празник какви шменти-капели?Българския народ е насила Християнзиран от Византия при това при Борис 1 у нас манипулативно са го прекръстили на Покръстването както Покръстване по тва време който отказвал да стане християнил е убиван Ето защо Историци мълчат по Темата и не бъркат в раната , ясно е защо
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честит ден на будителите За мен съвременен будител е Ед Сноудън
9
0
 
4
 
! Отговори
Радослав Петков преди 4 години
Вечна , Слава на Будители те на този,, Вечно,, заспал Народ!
8
0
 
1
 
! Отговори
гяур преди 4 години
До турчинЩе плачим за турски парцали!
7
2
 
1
 
! Отговори
всичко е лъжа!!! преди 4 години
До buditelИсторията се пише от победителите с техните платени историци!Будителите измряха в Белене!
6
1
 
5
 
! Отговори
старата песен преди 4 години
Колко години минаха?Ха народ поробен що си тъй заспал? Или живот свободен тебе не ти е мил???Колко съвременно звучи песента по време на априлското в Под игото? НИЩО НОВО!!!Блажени са вярващите във светлото бъдеще - днешното настояще! Стига се лъжем!Роби сме били и такива ще си останем мразещи свободата! На ви будители!!!!
5
0
 
8
 
! Отговори
11 преди 4 години
Нека да бъде и Денят на будителите !Аз предпочитам да е Ден на Възраждането ! Тази дума е с по- голям обем , всеобхватна и актуална във всяко едно време от нашето битие !Това , от което имаме нужда днес е именно ВЪЗРАЖДАНЕ ! Във всички области , след перестроечната разруха и фалшивата демокрация , духовност , производство , спорт , наука , образование ....!Днес в " Хоризонт " джандарите изместиха даскалите - един час се говори за тях и нито дума за будителите!?Ашколсун , бе кьопоолар , би каза
4
3
 
5
 
! Отговори
мерси преди 4 години
За българо-съветската дружба навеки!
3
2
 
6
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
Като първи празнуващи и кандидатстващи за място в списъка на будителите можем да посочим Сашка Васева, Софи Маринова, Кондьо, и на първо място най-славния, най-кръглия, свети Тиква Еднокнижник!
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е ден, достоен да бъде национален празник. Поклон пред достойните българи, дали живота и делото си за да ни има нас сега! Честит Ден на народните будители!
1
1
 
7
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Децата спят, а будителите ходим на работа. Няма справедливост на този свят. ;-)