Книгата "Думам ти, щерко" показва вековните ни традиции

Автор е Анелия Овнарска-Милушева
26 дек 2019 12:15,
8

Дните и периодите отброяваме и тълкуваме още с лунен календар, слънчев календар, китайски календар, църковен календар и т.н. За всяко поколение обаче е важен един друг - неписан календар, който преплита обичаи, традиции и вярвания с дълбока символика. С нея са празнували предците ни. Какви са били страховете им и как са виждали бъдещето - отговори на тези и други въпроси дава книгата на Анелия Овнарска-Милушева, наречена "Думам ти, щерко".
Още по темата

"Интересът дойде от решението ми да уча етнология. Това е паралелна част от случващото се около мен. Повече от 30 г. съм до Бистришките баби и внучки", разказа за "България сутрин" етнологът Анелия Овнарска-Милушева.

По думите ѝ по-големият интерес към селото дошъл след вписването на Бистришките баби в списъка на ЮНЕСКО.

"Нашите песни се учат с пеене. Щастливи сме, защото сме си на село, но и сме до големия град. Синът ми също е коледар", допълни тя.

"Дори възрастните хора имат нужда от приказки. Обичам да ходя по фолклорни събори и там срещам много нови хора, които се интересуват от българската култура. Всеки има потребност да се връща към корените си. Човек в един момент се чувства изгубен и има нужда да намери своята идентичност", каза още Овнарска-Милушева за Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Думам ти щерко - селияндуризъм до всички завои на червата.
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалка селска държавица, пълна със селски хора...
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българския народ е християнизиран от Византия през 866 г дефакто всичко християнско у нас е наложено от Византия---Брех, само 12-13 века християнство, никаква традиция направо. То когато България приема християнството през 864, повечето други християнски държави не са съществували и на теория.
2
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви Традиции бе?Българския народ е християнизиран от Византия през 866 г дефакто всичко християнско у нас е наложено от Византия , не сме всички хипнотизирано в таа Държава да ви четем Руските дезинфорнациони материали вкарани у нас
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Овнарска...Сигурно обича "бате Бойко" и гласува с две ръце за него. Жалко за малкото образовани, градски хора в тая бандитско-селска диктатура.