Германия, Италия, Хаити...увеличават се отнетите българчета в чужбина

В България нямало трайно извеждане на деца от семействата
27 яну 2020 07:00, Анисия Иванова
78
Германия, Италия, Хаити...увеличават се отнетите българчета в чужбина
Снимка: Булфото

Казусите с отнетите от социалните служби в чужбина българчета се увеличават.

"През последните години зачестява работата на консулите и на Държавната агенция за закрила на детето по отношение на сигнали, които получаваме от такива хора, най-вече от Норвегия, от Германия, имаме от Холандия, от Италия, включително имаше и от Хаити, Съединените американски щати“, обясни социалният министър Деница Сачева пред БНР.

Тя подчерта, че трудно се синхронизират законодателствата в различните държави, свързани със семейството.

"Много пъти това, че се раждат деца без официална връзка, или пък това, че нашите сънародници не винаги спазват процедурите и правят така, че децата им да са български граждани, създава големи проблеми по-късно, когато те се обърнат към държавата с молба да получат защита“, допълни социалният министър.

По отношение на притесненията на противниците на новия Закон за социалните услуги в частта му за децата Сачева подчерта, че в българския модел на социална политика изобщо не може да се говори за трайно извеждане на малчуганите.

1800 от децата в риск са върнати в биологичните им семейства или в разширена семейна среда от най-близки роднини. Под 1000 са изведените хлапета, но по техните случаи се работи. Министърът коментира и факта, че се иска ненамеса на държавата в семейните дела, но когато има случаи като тези в Кардам или Сотиря пък, хората питат къде е държавата.

Според нея мерките за връщането на българите от чужбина, макар и с малки стъпки, ще имат резултат. Платформата по тази програма ще стартира на 1 април. „Всяка година и досега имаме кариерни форуми в държавите, в които има най-голяма концентрация на българи и на млади хора, които учат там като студенти. Интересът към форумите е много голям“, уточни Сачева.

Първият от тазгодишните форуми бил във Виена, след това ще има още един пак там и още два в Германия. Тя подчерта, че в качеството си на зам.-министър на образованието, преди да стане социален министър, е проследила броя на отпусканите документи от училищата за деца, които се местят да живеят в чужбина. „За миналата година те са 3500, а за предходната 2018 г. бяха 5000 и това е тенденция“, посочи Деница Сачева.

Сачева очаква правителството да приеме обещаната Национална програма за личните асистенти също идната седмица. За нея са осигурени 16 млн. лева, с които около 4800 души ще получат до 4 часа асистирана помощ.

Министърът коментира и въпроса за контрола на болничните. По думите й не се обсъжда премахване на ангажимента на бизнеса да плаща първите 3 дни боледуване, но ще се засили контролът. Тя каза, че сама е проверила броя на болничните в нейното ведомство. Оказало се, че само четирима от нейното ведомство били в отпуск по болест.


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
10
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 месеца
и мамунашките псевдодържави като хаити чиито деца се експортират за ритуални оргии в САЩ (килъри клинтън фаундейшън) щом почнаха да се гаврят с българите и да им отвличат децата смятай. живей в швейцария и познавам няколко двойки швейцарци дето увикват децата си, едното дори го бяха изпуснали на главата му в некв басейн, сътресения, лекари, болници, горкото е на 4 години още едвам говори, и деца не са им взимали. тука ги втимат само ако те фанат да си гледаш козче, не да продаваш дори. интересно на българите защо им ги вземат и дали критериите са същите за местните.
44
10
 
3
 
! Отговори
Миткалото преди 4 месеца
Когато бях малак и чичо ми говореше за идеята и програмата на РЕМС - през 20 години на миналият век защото той е бил ремсист.И така след 1980 г.в България трябва да настъпи комунизмът при които гражданските бракове м/у жена и мъж да отпаднат,децата които се раждат ще се гледат от държавата.СЛЕД 100 ГОДИНИ ВИЖДАМЕ ,ЧЕ ТОЧНО ТОВА СЕ ПРАВИ В МОМЕНТА само ,че се дават в приемни семейства ,като едновременно се и осигурява работа.За браковете все по-вече се чуват предложения за отпадането му.
43
3
 
16
 
! Отговори
aaa преди 4 месеца
Нали гестаповщинта и нацизма са забранени по всички медународни конвенции?
Питам защо "великия" Запад прАктикува и прилага фашистки методи в 21 век в свободна и "демократична" ЕВРОПА?
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тежка е съдбата на предателя.. предателството е проклетия ..
41
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Предателите защитават новата си родина и гузната си съвест..
40
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ХА СТИГА СТЕ ПЛАШИЛИ ХОРАТА- ТОРБАЛАН НЯМА- ЕДИН МУСТАК ПЛАЩА ЗА БУРЯ В ЧАША ДЕЦА- ПРОЧЕТЕТЕ ЗАКОНА И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ. ЛЪЖАТ ВИ, ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА ВИ ОТВРАТЯТ ОТ ЕВРОПА, Е ДА АМИ НЕДЕЙТЕ ДА ХОДИТЕ ТАМ, ЗАЩОТО ТАМ ЯДАТ ДЕЦА, СПРЕТЕ СЕ ВЕЧЕ ТУК, АМА КАЗВАТЕ И ТУК КРАДЯЛИ ДЕЦА, МАЛЕЕ, ЪМ СЕГА, МОЛЯ ВИ ВЗЕМЕТЕ ПРИМЕР ОТ РУСИЯ, ТАМ ЗАЩИТАВАТ ДЕЦАТА СИ, АМА КАК- ОСТАВЯТ ГИ В СЕМЕЙСТВАТА ИМ ЗАЩОТО НЯМА ПО ДОБРО ОТ СЕМЕЙСТВОТО, ДОРИ КОГАТО МАМА СЕ НАПИВА РЕДОВНО С РАЗЛИЧНИ ЧИЧКОВЦИ И ТЪРЧИ ГОЛА ПО СТЪЛБИТЕ
39
3
 
10
 
! Отговори
4epa преди 4 месеца
MAFIA ZA OTNEMANE NA DECA I GI DAVAT NA BOGATI BEZDETNI SEMEISTVA !!!!!!!!!!! V TOVA IMA MNOGO PARI !!!!!!!!!!!!!!!!
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Хаити, Съединените американски щати“...?!
37
3
 
13
 
! Отговори
случаен преди 4 месеца
До Иванчо+Марийка

и да няма деца. Иначе си прав, ако имаш кинти, и нямаш деца в България е супер за живеене. Ако имаш деца, става страшно, първо докато ги избуташ да се изучат и да оцелеят физически в тази джунгла без да залитнат по дрога, ком. игри и други. Или някой да ги отвлече или убие.
36
6
 
22
 
! Отговори
!!! преди 4 месеца
Още помня медийната пропаганда в родните медии в подкрепа на Истанбулската конвенция.Анализатори казваха,че никой не ни искал децата.НПОта иронично суздадоха НОРШЕЖКИЯТ ТОРБАЛАН.Какво се оказа,поредната конспирация се оказа факт.Децата биват крадени,норшежкият торбалан е факт.И сега?
35
5
 
16
 
! Отговори
Иван преди 4 месеца
Тук да пишат само хора с деца, които знаят как се гледа дете. Другите Бай Ганьовци, дето само дават акъл да мълчат !
Дете трябва да се взима само е системно малтретирано, иначе не ! Ако дойде някой да ми вземе детето, ще го пребия като куче, после да ме закопчават ако искат !
34
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 23
На предателите за всички техни неуспехи им е виновна България......А *** от *** преобразийа България и сега ги е яд на някой "виновен"!
33
2
 
12
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 4 месеца
18 години съм живял в Швеция. Там да видиш непълнолетни да се разхождат по улицата в работен/учебен ден е като да видиш бяла талястовица. Винаги са с родител или в група с преподавател. Иначе в България е най-добре само пари да има човек.
32
7
 
1
 
! Отговори
Ромлянчета преди 4 месеца
отнемат децата главно на ***.
31
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако бяхме в друга държава и мен щяха да ме вземат когато баща ми ме наби и ме унижи с психически тормоз, когато в 5-ти клас имах мн.добър 5 на класното по математика.Наби ме, нарече ме двойкаджия и ме пита дали ще повтарям.След това преди всяко контролно ми се заканваше:
-Прави му сметката ако имаш по-малко от 6!
Мина време и спря да ми пука, дали ще е 5 или 2, все ще ме бие.Заебах математиката и едва завърших.
30
5
 
31
 
! Отговори
ВЪН НПО-отата преди 4 месеца
Най-големите "защитници" на деца у нас се оказват такива,които никога не са раждали или пък "меки китки" като Богданов! Такива с извратен мозък и поведение са идеални за норвежките 200 милиона евро,които са дадени са сформиране на стотици вече НПО-ота.Само помислете откъде пари за тия НПО-ота-заплати,офиси,компютри,обзавеждане ит.н.Мръсни падраски пари на извратени ! И продажни некадарни *** като Генка Шекерова пригласят в тоя дух. Мислят,че са вечни и че на тях нищо не може да им се случи
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
“Децата щателно биват пазени от психични травми и българския традиционен родителски шамар се води сериозно престъпление.“
---
Казвам ви, така е само на книга. Работила съм в дом “Майка и дете“ в Германия. Имаше една самотна майка с психично заболяване (диагностицирана), която му удряше шамари включително в самия дом. Детето беше с отклонения в поведението. Не й го взимаха, за да се “поправи“, въпреки че няма как, а детето с възрастта постоянно се влошаваше.
28
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
С предатели не споря ... те най-мразят българите и България ..
27
2
 
0
 
! Отговори
От Германия преди 4 месеца
До 20
Ми те бяха и малки,щото да родени тука.
26
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как ще се увеличават като трайно отнети няма? Даже това в Норвегия беше върнато, в Германия то е в дом заедно с майката до изясняване на ситуацията, а за да ти отнемат детето в държава като Хаити, не знам. Истината е, че интересът на детето никъде не е на първо място (така е само на книга), деца се връщат включително и в доказано ужасяващи случаи, дори когато родителите са били осъдени ефективно и си излежат присъдата.