Изследват в София отровената риба от р. Марица

Пробите показват неразтворими вещества от пластмаса във водата
27 яну 2020 08:00, Анисия Иванова
11
Изследват в София отровената риба от р. Марица
Снимак: Bulgaria ON AIR

Все още не са готови лабораторните данни за отровената риба в р. Марица. Днес част от умрялата риба ще бъде изследвана в специализирана лаборатория в София, съобщи Bulgaria ON AIR.

От Регионалната инспекция по околна среда и водите в Пазарджик и Басейнова дирекция съобщиха, че замърсяването е преустановено.

Резултатите от взетите водни проби от реката и двата градски колектора сочат инсталация за преработка на отпадъци за източник на замърсяването. В региона са проверени няколко промишлени обекта. Пробите показват завишено количество на вредни вещества в отпадните води на инсталацията. Става въпрос за т. нар. мленки във водата или неразтворими вещества от пластмаса. 

Според закона е възможно да се стигне до лишаване от свобода за отговорните за екобедствието в Марица, както и парични санкции. Прокуратурата образува досъдебно производство по случая.

Очакват се също и резултатите от взетите проби от река Чая над Асеновград. Екоинспекцията в Смолян проверява сигнал за мъртва риба там. В местни медии са появиха кадри, на които се вижда рибата, както и жълта пяна в реката край село Бачково.

Сигналът е изпратен и до инспекцията по околната среда и водите в Пловдив. Експерти от регионалната лаборатория са взели проби от водата.

 


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бе от естествена смърт е умряла рибата, нарушения няма!
8
0
 
3
 
! Отговори
Предложение преди 1 година
Да се изпрати рибата на ФБР за изследване. Ще ви кажа предварително резултатите: трима руснаци са видени да се разхождат близо до панаирното градче. Един от тях е учствал в отравянето на Скрипал, другия на Гебрев и третия в отравянето на Марица. Да се пусне за международно издирване и да се изгонят двама руски дипломати. Може и трима.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все още не са готови лабораторните данни ! Правилно е да се пише " все още се чудят как да подменят пробите "
6
0
 
12
 
! Отговори
Бог прощава, Боко не преди 1 година
Какво си мислеха мренките, кленовете и сомовете, че ще им се размине? След козите, овцете, щастливите кокошки, прасетата дойде и техният ред!
5
0
 
7
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
За сома от снимката ме е жал.
4
1
 
12
 
! Отговори
Кух профил преди 1 година
Аз пък ще съм изненадан ако намерят "промишления обект", който е причинител на замърсяването. Но пък иначе, ако ги слушаш печките на дърва са големите замърсители на въздуха и водата, което е пък довод за повишаването на данъците и цените на водата.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е сега от тая"лаборатория"ако обяснят,как въпросната пластмасова млянка е причината за тоталното измиране на рибата,направо са за Нобелова награда!
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще съм дълбоко изненадан ако намерят извършителя и има наказани..
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мога да пожелая добър апетит на събирачите на риба да си я ядат със "здраве".