Криза в Пловдив с бездомните котки, станали 50 хиляди?

Според зоо организации в цялата страна се наблюдава увеличение
16 фев 2020 13:30,
215
Криза в Пловдив с бездомните котки, станали 50 хиляди?
Снимка: БГНЕС

Увеличава се броят на бездомните котки в големите градове. Според данните на зоо организация от Германия само в Пловдив те са достигнали 50 хиляди. Статистиката на общината обаче броят им е 8 пъти по-малък, съобщава БНТ. 

Още по темата

От зооветеринарния комплекс вече са изработили интензивна програма за хващане и кастрация. Обсъжда се и възможността за създаване на специален приют в града.

Във всеки квартал на Пловдив има стотици безстопанствени котки. Най-много са те в зоните, където лесно си намират храна и укрития.

Зоозащитници и природолюбители с тревога отчитат, че броят на уличните животни нараства. Екип от зооветеринарния комплекс всеки ден ловува на терен. За 4 години немския кастрационен център в Пловдив е успял да обработи 80 процента от котките в една десета от територята на града.

За овладяване на вълната от четирикраки бездомници в края на 2018-та година Министерски съвет предостави терен от над 5 декара на „Зооветеринарния комплекс" в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най беззащитните животинки,и все пак от както имам котка мишки нямам,а преди имаше, също котката не позволява на друго животно да припари в двора, такова нещо не бях виждала,всеотдайно и умно животно и много полезно.
154
0
 
10
 
! Отговори
Хм преди 4 години
В Германия няма бездомни котки и кучета!А сега сетете се защо!Ами защото такава култура имат тук-животни не се изхвърлят, не се оставят безнадзорни,ако ги имаш-кастрация и обезпаразитяване!Нашата култура сама говори за себе си, няма нужда да се описва, всички виждаме.
153
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предполагам, че количеството е завишено в пъти. Сега ще отчетат разход на общината за кастриране на 50000 въображаеми котки и готово.
152
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По Татово време, когато беше приел много виетнамци на обучение и работа в София, нямаше проблем с кучетата и котките.
151
2
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 163 преди 4 години
Има начин да се регулира популацията, могат да се вземат и европейски пари с такава цел.Но се опасявам, че ще се повтори историята с бездомните кучета - белязват ги, че уж са кастрирани, но в същност не са, защото се присвояват отпуснатите пари.В София бездомните кучета намаляха рязко не заради дейността на подобни фирми, а вследствие на естествения подбор и възстановеният баланс - вече никой не изхвърля на улицата домашните си любимци, защото не може да ги храни, както в началото на 90-те г.
150
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Котките са полезни но къде е границата?100000 котки? 1000000 котки?До всяка кофа има по няколко, по дворчета и градинки, на самата главна улица обикалят много котки ... интересно че котките са полезни и непречат а никъде в Европа не ги оставят да се размножават без гранично. Защо така? Защото си има лимит и не може да се превърне ефин град в *** на котки.
149
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълно с коткофили в тоя форум бе. А в Пловдив наистина е бедствие от котки. Нещо страшно е. Няма такъв град в България с толкова много котки.
148
5
 
50
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Оставете котетата.Те не хапят и не създават глутници.Оставете ги че да не ви налазят мишоците
147
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и пpaceтата от време на време изяждат по някой плъх, ако го докопат, защото пък плъховете ходят да ядат наготово от смеските за храна на пpaceтата, ама свинското поне го изследват, преди да го пуснат на пазара.
146
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чувал съм че стават за ядене, месото им било като заешкото, що не ги ядем а? Така и така свинското поскъпва а котешкото е в изобилие.Грешно си чувал, котешкото е много жилаво и кисело, трябва да го мариноваш поне 12 часа, после да го вариш 3 часа и евентуално тогава да ядеш нещо.Истинският проблем обаче не е вкусът а безопасността. Един уличен плъх разнася 200 зарази - салмонела, туларемия, бацили всякакви. Много е рисковано да се яде месо от хищни животни. То и пpaceтата от време на време и
145
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз мойта мачка съм я кастрирал още след като роди първото котило.Носи мишки пред вратата,а аз за награда и давам пауч.
144
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставете котките да живеят. Те са полезни. С всичкия ***, който внесоха, ако не са котките, ще ни налазят мишки и плъхове и ще плъзнат зарази.
143
23
 
6
 
! Отговори
Бъдещ Премиер преди 4 години
в България проблема с глада е решен, просто трябва да сменим културата и да станеме културни китайци и на въпроса какво има за вечеря, да отговаряме котка на фурна!
142
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е добра новина, че има толкова много бездомни котараци.
141
18
 
14
 
! Отговори
Ханкобрат от с.Осеня преди 4 години
Котките ядат мишки, кучетата ядат по-големите плъхове, а *** затриват човеци. Е, кой е вреден за хората?
140
16
 
5
 
! Отговори
решението преди 4 години
Внос на Китайци, ама като оздравеят от Корона, тези 50 000 са храна за 24 часа на 20 000 китаеца! Проблем - решен!!
139
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То затова в Германия плъховете са по големи от кучета .Там улични животни няма има само уличници хора.В Берлин плъховете излизат от тоалетните чак.В Египет котката е пазела житото и корабите от гризачи .Там котката е свещенно животно чисто и пазител от зарази.
138
35
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чувал съм че стават за ядене, месото им било като заешкото, що не ги ядем а? Така и така свинското поскъпва а котешкото е в изобилие.
137
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Манипулират плюсчетата на коментарите... отвратително
136
16
 
39
 
! Отговори
Коткофил преди 4 години
аз съм заклет коткофил и яростен кучкофоб!Мен котки да ме ядат не са ме гонили, но помиярии виж да!Горд притежател съм на дълкокосместа сибирска котка с пухкава и румена козина,отнема стреса и негативните енергии ,когато ми седне във скута даже ме кара да забравя ,че ни управлява неграмотна тиква ,кое куче ми каже е способно на това??Котенцата са най-яките животинки на света долу лапите от тях!