Плащат по 3 000 лв., за да се пенсионират

Близо 3000 души са купували стаж миналата година
26 фев 2020 08:10, Елка Василева
21
Плащат по 3 000 лв., за да се пенсионират
Снимка: архив, БГНЕС

Средно по 21,84 месеца или почти 2 години не са достигали на хората, пожелали да закупят стаж за пенсиониране през 2019 година. Това става ясно от данни на Националния осигурителен институт, цитирани от „Монитор“.

Броят на пенсионерите, откупили осигурителен стаж до 5 години, е 2763, сочат още данните на НОИ. От институцията уточняват, че предоставените данни са предварителни. Може да се очаква промяна на стойността им, след като станат ясни резултатите от пенсионните производства по заявленията за отпускане на пенсия, подадени в края на 2019 г.

Един месец стаж през 2019 г. е струвал 110.88 лева, което означава, че една година излизала 1330,56 лева. Хората, които са купували стаж средно по 2 години, са броили сумата от 2661,12 лева.

За 2020 г. минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица е 610 лв. Месечната осигурителна вноска за фонд „Пенсии“ е в размер на 19.8% от 610 лв., или 120.78 лв. за всеки месец. Ако човек реши да си закупи 1 година стаж сега, тя би му струвала 1449,36 лева, или 2898,72 за двете години, които най-често не достигали на хората за пенсия.

Излиза така, че ако и тази година на хората не им достигат средно около 2 години стаж, ще плащат с 237,6 лева повече поради промените в минималния осигурителен доход за самоосигуряващи се лица.

Сумата от осигурителни вноски за целия „закупен стаж“ се формира от изчисление за пълните месеци и пропорционално за дните при непълен месец.

Закупеният стаж не променя индивидуалния коефициент във формулата за изчисляване на пенсията и оттам не влияе на размера на пенсията.

Зачитането на осигурителен стаж със заплащане на осигурителни вноски, или т.нар. закупуване на осигурителен стаж, е уредено с разпоредбата от Кодекса за социално осигуряване. Добилият популярност израз „закупуване“ на осигурителен стаж представлява внасяне на осигурителни вноски в определен от законодателя размер, когато този осигурителен стаж не е зачетен на друго основание, разясняват още от НОИ.

Първата възможност, която е предоставена, е за хората, завършили висше или полувисше образование или придобили образователна и научна степен „доктор“. Те могат да внесат сумата на осигурителните вноски за своя сметка, но за не повече от времето на обучение за завършено висше или полувисше образование или от времето на докторантурата. Няма въведено ограничение в кой момент могат да се внесат осигурителни вноски за периода на обучение.

Това може да бъде направено непосредствено след завършване на съответния етап от обучението или във всеки един последващ момент. Ако по време на обучението хората са работили и са били осигурявани, то те нямат право да закупят стаж за следването си. Завършилите в чужбина също могат да закупят осигурителен стаж за времето на следването си, ако не са работили през този период.

Втората възможност е да се направят осигурителни вноски за недостигащия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по общия ред, но за не повече от 5 години. Тази опция може да се ползва от лицата, навършили общата възраст за пенсиониране. От този ред не могат да се ползват хора, които искат да се пенсионират на по-ниска от общата пенсионна възраст – например една година по-рано или работилите при неблагоприятни условия на труд, които имат право на ранно пенсиониране.
 


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За всичко това благодарете на пребоядисаният в синьо комунист Ваньо Костов убиеца на пенсионери. Който не скача е червен. И да скачаш и да не скачаш пенсия няма шайката на Костов я изяде.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
само в бедните държави хората работят, докато умрат и внасят за смешна пенсия, която така и не получават повече от 3 години
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ЗАЩО 2-ТЕ МОИ ВОЙНИШКИ ГОДИНИ НЕ МИ ГИ БРОЯТ КАТО СТАЖ НА ВОЕННИТЕ , Т.Е. 2 ГОДИНИ = 3 ГОДИНИ ????????????Да не би аз да съм искал да служа в казармата ?! Е, зачита се за трудов стаж, ама като обикновен, а не като за военен.
18
0
 
8
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 1 година
Пенсионната"система" е мошеническа система!!!
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще дам и 50 000,искам да се пенсионирам веднага,на 46г съм и вече се наработих,стига толкова служба на друг,искам време за себе си,правете закон,който иска да си купи необходимия стаж
16
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина смята социалните плащания като далавера. Допълнителен доход. А не покриване на даден риск. След като имат пари за трудов стаж и ало измамници, пак ми излизайте с номера за глада. Масово изкарват пенсия и отиват пазачи.
15
2
 
5
 
! Отговори
Пенсионер до 13 и др преди 1 година
Тук не виждам коментар на НИТО ЕДИН ПЕНСИОНЕР! Спрете да разисквате неща за които хал хабер си нямате.Времето за следване във висшите учебни заведения не се признава за трудов стаж,миячо на чинии.А в същност ти работиш още 37-38 години по придобитата специалност.И като навършиш възраст за пенсиониране се оказва че нямаш необходимият стаж,за това някои си купуват ,други работим още-зависи от професията ....А чинии ти може да миеш и 50 години и ще си останеш мозъчно ,,сакат"
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам колеги работили по чужбина, на които не им признават трудовия стаж извън България, въпреки че са били осигурявани. Те не само закупиха трудов стаж за годините когато са били студенти, но и работиха до след 67 годишна възраст. Предполагам, че това е масовия случай.
13
4
 
3
 
! Отговори
Мияч на чинии преди 1 година
Андрешко пак е змислил още един заместител на така наречения по соц време "активен борец"Освен че може да си издейства свидетелство за "сакат" от ТЕЛК, може и да си купи "стаж" за пенсия !Предлагам да се основе алтернативна на Тривонзарезановата партия "Няма такъв народ".Та да питам, да пращам ли пари или да ги занеса лятото...ама друг път !
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Страшна далавераКато си си клатил краката цял живот толкова!Или да дадеш 3000-5000лв и да получаваш 500-600лв пенсия?Или пък искате тавана?Ама няма!Трябва да си работил.
11
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ...Аааа, значи *** няма регистриран трудов стаж.Аха ясно, да не е работила и тя в ТКЗС-то като оная изкукалата бабичка дето си показваше скъсаните гaлoши по телевизията на БСП?Моята майка пък е пенсионерка от 3 години.Как при едни всичко е наред, пък при други нищо не е наред?
10
3
 
4
 
! Отговори
... преди 1 година
До ???Абе, ти дай парите, пък ще видим какво ще смятаме, какво ще правим. Майка ми трета година чака за пенсия.
9
1
 
13
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
Тебе нали те осигуряват като трол от " америка за България" и не са обаждай
8
0
 
14
 
! Отговори
??? преди 1 година
Пише, че не влияе на индивидуалния коефициент, но във формулата за изчисляване на размера на пенсията участват годините стаж. Там включва ли се закупеният стаж или не?
7
2
 
26
 
! Отговори
Страшна далавера преди 1 година
Даваш 3-5000 лева да си откупиш годинки стаж за да получаваш 125 еУро пенсия месечно!
6
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който навремето се е правил на тарикат, сега на стари години ще дава готови пари.
5
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТАЯ ПРОСТАЩИНА ТРЯБВА ДА СПРЕ!!!!!!!!!!!!ЖЕНИТЕ СЕ ПЕНСИОНИРАТ НА 60 - МЪЖЕТЕ НА 65 И ТОЧКА!СТИГА С ТЕЯ ТОЧКИ , ГОДИНИ И *** МАЙНИ
4
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам да знам цикламените на колко се осигуряват? И защо тези в НОИ си раздадоха 400000 лв премий. Шефката вече взема над 5000лв на месец и сигурно още толкова под масата
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И нещата пак опират до НОИ, а не до Частните осигурителни фондове.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега като ги върнете заради вируса после се чудете отде работа да намерите жалко и смешно е ние които стоим тука да работим какво то доиде а те друго