Преизчисляват служебно пенсиите на работещите пенсионери

Спират настанявания в домове за възрастни
6
Преизчисляват служебно пенсиите на работещите пенсионери
Снимка: БГНЕС, архив

Предвижда се от 1 април 2020 г. пенсиите на 400 000 работещи пенсионери с придобит осигурителен стаж след 31.12.2018 г. да бъдат преизчислени по служебен път, за да не се налага те да ходят до НОИ.

91 129 пенсионери са подали заявления за служебно преизчисляване, като техните пенсии ще бъдат преизчислени спрямо тяхното желание, съобщиха от МТСП.

Всички настанявания в специализираните институции и социалните услуги от резидентен тип, включително за  възрастни хора, да бъдат спрени до края на обявеното извънредно положение. Това е едно от предложенията на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) за законови и нормативни промени за превенция срещу разпространението на вируса COVID-19.

Не се допускат и свиждания, като близките и роднините на настанените може да получат информация от директорите и от общините, които са доставчик.

Преустановят се плануваните проверки от социалните служби, както и от Инспекцията по труда. Мерки за закрила за деца ще бъдат предприемани както досега – единствено при доказан риск за живота и здравето на децата.

Временно се прекратяват срещите между деца, настанени извън семейството, с роднини, близки и кандидат-осиновители. Приемът на заявления и декларации за ползване на социални права ще става само по пощата и по електронен път. Безработни в страната също ще могат да се регистрират онлайн в Бюрата по труда.

Ще бъде удължена валидността на всички документи и на сроковете, които изтичат в периода на извънредното положение. В това число предоставянето на месечни семейни помощи за деца и направленията за ползване на социални услуги.

Индивидуалните оценки на потребностите на хората с увреждания се правят от социални работници по телефон или електронна поща, за да се определят часовете за ползване на личен асистент спрямо самооценката на нуждаещите се. МТСП предлага още за получаване на социални помощи да отпадне изискването за полагане на общественополезен труд от безработни лица до края на извънредното положение.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
2
 
! Отговори
www преди 3 месеца
Еми нали половината държавни чиновници, учители, общински служители и сие ..... "отрудени" чантаджии са си на пенсия и заплата. Та да им се увеличават пенсиите служебно.
5
3
 
7
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 месеца
Съседка пенсионерка работила 10 години след пенсия в шивашка фирма и получила за тези 10 години 8 лева увеличение на пенсията.
4
1
 
4
 
! Отговори
??? преди 3 месеца
А като я преизчислят служебно от 10000 на 10500 лева, дали ще си ги получа?
3
4
 
5
 
! Отговори
Айше от вятову преди 3 месеца
Соцяла си върви, метлата почива. Браво на генерал Борисов.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Спира ме един ухилен африканец.
Продава гривни и други ***.

Пита: "Уер ар ю фром, май френд?"

Викам: "Бългерия, май френд!"

А той: "О, Бългерия, нЕма пАри..."

С чудесно отчетливо произношение, все едно е от Люлин. Много весело се получи.

После си замислих. Тоя пич, за да научи баш това изречение на нашенски, бая "нЕма пАри" трябва да е чул. И за първи път се почувствах горд, че нЕмаме пАри и светът го знае.

Нищо не купих, разбира се.

Няма да развалям имиджа на страната я.
1
2
 
8
 
! Отговори
нема пари преди 3 месеца
От 250 на 50 лв.