Даренията за COVID-19 - само за борба с вируса и по волята на дарителя

МС определи как ще се разпределят защитните средства
28
Даренията за COVID-19 - само за борба с вируса и по волята на дарителя
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Средствата от даренията за превенция и лечение на COVID-19, постъпили в разкритата от Министерството на здравеопазването дарителска сметка, ще бъдат използвани единствено за тази цел.

При даренията, независимо под каква форма са направени, изрично упоменатата воля на дарителите да се спазва. Това реши Министерският съвет на база доклад от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Министерството на здравеопазването ще предоставя информация на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 и на официалната си интернет страница www.mh.government.bg за постъпилите парични средства по дарителската сметка, както и за предадените за съхранение в склада на Българския червен кръст дарения в натура.

Националният оперативен щаб за борба с COVID-19 ще дава предложения както по отношение на вида на закупуваните лични предпазни средства, дезинфектанти, тестове, лекарствени продукти, консумативи, медицинска и лабораторна апаратура и други, така и по отношение на крайните получатели, в случите когато това се отнася до лекарствени продукти, апаратура и тестове за диагностика.

Когато се касае за лични предпазни средства и дезинфектанти, предложение за разпределение ще дава Логистично-координационният център с ръководител главен комисар Николай Николов.

Направените от Националния оперативен щаб и Логистично-координационния център предложения за разпределение ще бъдат одобрявани от министъра на здравеопазването, по регионални здравни инспекции (РЗИ).

Конфискуваните в полза на държавата вещи от Агенция "Митници" и предоставени на МЗ ще бъдат разпределяни по предложение на Логистично-координационния център, чрез регионалните здравни инспекции (РЗИ), на територията на цялата страна.

Всяка регионална здравна инспекция ще организира разпределението на артикулите по лечебни заведения, държавни и общински институции, в съответствие с направеното от Логистично-координационния център общо разпределение.

Министерството на здравеопазването, Министерството на икономиката и Логистично-координационният център координират действията си и ежедневно извършват оценка на нуждите на лечебните заведения и институциите във връзка с разпространението на COVID-19.

Приоритетно предпазни средства ще бъдат осигурявани на лечебните заведения за болнична помощ - структурите и отделенията, в които се лекуват болни с COVID-19, центровете за спешна медицинска помощ, РЗИ, гранична полиция, екипите на НАП и Агенция "Митници", разположени на граничните пунктове, органите на МВР и социалните структури, които работят с уязвими групи от населението.

Тези потребности се осигуряват чрез средства от бюджета на МЗ, по оперативни програми и дарения. Медицинската апаратура се осигурява за нуждите на лечебните заведения също със средства от бюджета на МЗ, по оперативни програми и дарения.

Чрез държавното дружество "Бул Био-НЦЗПБ" ЕООД се закупуват лични предпазни средства възмездно и се предоставят срещу заплащане на институции и ведомства, лечебни заведения за болнична помощ, лечебни заведения за извънболнична помощ – общопрактикуващи лекари, стоматолози, медицински центрове, аптеки, хранителни вериги, банкови институции и др. Финансирането е за сметка на бюджетите на съответните ведомства и институции, физически и юридически лица. Аналогечен е редът и за дезинфектантите.

Лекарствени продукти също ще се осигуряват за сметка на лечебните заведения - директно или чрез "Бул Био-НЦЗПБ" ЕООД, както и под формата на дарения, при спазване на нормативната уредба.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
в преди 4 месеца
провинцията се шири някакъв манталитет на нашите и вашите хора
нашите хора ако са болни да се лекуват симптоматично без да се изследват за да не им се лепне етикет че са болни или заразени и този двоен стандарт е от по рано и е на всички нива и по всички показатели
19
1
 
2
 
! Отговори
До Защото :) преди 4 месеца
С "предимство" не означава, че иска с тези апарати САМО негови хора да бъдат лекувани. Сега като ги няма тези машини, болницата по оборудвана ли е? А добре ли постъпиха докторите, като опразниха София-мед, само защото в нея лекуват един фабрикант-Домуса? Това не е подкуп нали!? Един иска да бъде лекуван с предимство, а другият си плаща цялата болница за лично ползване!? Бедни народе???
18
1
 
2
 
! Отговори
Защото :) преди 4 месеца
до "И защо трябваше"
Защото "оня бизнесмен" искаше да ги дари с условието той и служителите му да са с предимство при лечението и задължително да бъдат приемани. Едното е условие за болница и ползване за болни от корона вирус(всички), другото е прикрит подкуп в кризисна ситуация, който може да доведе до смъртта на други.
Никой здравомислещ лекар/управител на болница няма да приеме такова условие, защото ако то не се спазва, болницата ще трябва да му върне парите.
17
3
 
5
 
! Отговори
И защо трябваше преди 4 месеца
да оплюят оня бизнесмен който искаше да дари апарати за обдишване, но искаше да се ползват в определена болница? Тогава отказаха условието му, а сега хленчат за дарения. Това са българските политици от ГЕРБ, акъла им идва винаги късно, първо говорят, после мислят!?
16
0
 
6
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 4 месеца
Очертава се яко крадене и от министерство и от болници ...
15
0
 
2
 
! Отговори
Георги Петков преди 4 месеца
Каша, каша. Некакви щабове центрове щели да предлагат какво и за къде да се праща, министъра ги утвърждавал. Предпазни средства и лекарства се закупували, а после препродават на болници, институции. Даренията се смесват с държавното финансиране. Как преценяват, че болницата в Дулово е след болницата в Попово? В приватизацията поне имаше документи, да се прочете какво е ставало. Сега всеки говори, харчи, престарава се. Къде е Белгия, къде сме ние, какви статистики сравняваме?
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трябва да спре тровенето на Земята и изхвърляне на токсични химикали като пулвелизиран алуминий,който окислява почвата и убива живота,барий,стронций,титан и др.,защото това НЯМА как да се изчисти от земята с десетилетия наред и се натрупва във водата,включително и питейната и в почвата,убивайки живота на планетата!

С Какво Те Пръскат По Света (БГ SUBS) - https://youtube/watch?v=-U84DTwE3NA
13
1
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 месеца
До Факт

Що бе ? Бойко е милиардер. 11 години управлява държавата еднолично. Целият финансов ресурс му е в ръцете.
Той колко дарява ?
1 000 лева !
Точно 1 000 лева са му се откъснали от сърцето за бе то я народ.
Знаем го ние Бойко. Много е силен да се изтъпани и с чужда пита помен да прави.
Дайте да дадем !
Умря тая !
Който има - да дава. Аз вече нямам за даване.
12
1
 
5
 
! Отговори
Пижо преди 4 месеца
Даренията ги разпределя МС по списък на свои хора, кметове и болници! Нека припомним, че Борисов раздаде по 20 млн.лв. от изчезналите 6,5 млрд.лв. за седмица САМО на кметовете от ГЕРБ. От своя страна, кметовете на ГЕРБ използват тези 20 млн. за агитация в си ганските махали, където раздават храна и пари във вид на Социални грижи.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нещо нещата излизат извън контрол. Как така дарителя ще поставя укловия. Утре някой от крадящите от народа ще дари пари с условие, че цялата болница с екипа ще се грижат само за неговата фамилия. Сега ще сътворят такива простотии, че 30 г. няма да стигнат да се оправим. Задължават те да пускаш платения си отпуск за да си седиш в къщи. Всички работещи ще носят на гърба си тежестта на короната
10
1
 
8
 
! Отговори
Тато из Правец преди 4 месеца
Дарение! 30 години го грабите тоя нещастен народ ! БКП,СДС,ДПС, ВМРО,НДСВ,АТАКА,ГЕРБ.Пладнешки разбойници,които убиват собствения си народ !
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До АнонимНО 8

Добре ли сте?
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом минава през гербери, въобще не си давайте парите. Те задигнаха 5 млрд. от бюджета по време на криза, пък тези ли пари няма да гепят!
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лекарската професия е хубаво нещо но сега като няма вип партита и хотели двете дами как са гледаики фона на това се чудим как ще оцеляваме напред как
6
2
 
8
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 месеца
Гешев ще провери ли дарените от Пеевски пари за произход и платени данъци ?
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За работа в Русия се иска да знаеш руски. Учете руски. Ние лесно може да го научим защото българския е много близък до руския. Гледайте руски филми, киноконцерн мосфилм има канал на ютюб, филмите са в HD качество и с английски субтитри, така най-лесно се учи език.
4
0
 
7
 
! Отговори
Яким Вълев Донев преди 4 месеца
....... ДРУГАРКИТЕ И ДРУГАРИТЕ от Парламента - КОЛКО ЛЕВА ЩЕ ДАРЯТ ?!?! ....... Или те САМО ще си УВЕЛИЧАТ ...... ЗАПЛАТИТЕ ....... И ще ползват ...... 60 дни ПЛАТЕН ОТПУСК ?!?! ...... Накрая да НЕ се окаже , че тия Милионерчета от Далавери да НЯМА къде да си харчат крадените пари ?!?! ........... Щото просто няма да има къде да отидат и какво да си купят !!!!!! ....... Само да вметна - ужасната пандемия от "Испански грип" продължава две години и половина , започвайки през 1918 !!! :( ...
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ех двете дами сега какво правят едната оня ден борисов знаете ки какво каза отивам да правя пачки в ловеч ех няма да се говори вече ние сме бедняци
2
4
 
5
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 4 месеца
Ще даря един милион с указания да не се пипа до края на епидемията.
Надявам се да уважат волята ми!
1
4
 
4
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 4 месеца
Ще даря един милион с указания да не се пипа до края на епидемията.
Надявам се да уважат волята ми!